Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη Νέα Δημοκρατία και με τη βούλα του υπουργικού συμβουλίου. Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο που έρχεται να νομιμοποιήσει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (όχι όμως τη τεκνοθεσία) έφερε στο προσκήνιο τη ρωγμή στον κυβερνητικό σχηματισμό με τον Μάκη Βορίδη να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχε ο υπουργός Επικρατείας με τον πρωθυπουργό πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού.
«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», ανέφερε ο Μ. Βορίδης που μιλώντας το προηγούμενο διάστημα στο «Βήμα της Κυριακής» είχε δηλώσει έτοιμος να… παραιτηθεί από την υπουργική του θέση λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: «Ε, δεν θα χάσει η βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», είχε αναφέρει.
«Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός που θέλει να κλείσει τάχιστα το θέμα που φθείρει τον ίδιο και την κυβέρνηση.
Η αποχή, το «τρικ» Μητσοτάκη
Ο δρόμος της αποχής που επέλεξε ο εκ των βασικότερων υπουργών της κυβέρνησης στο επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να φέρει την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως αδυνατίζει το αφήγημα της κυβέρνησης «μπετόν» και να δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο.
Το «τρικ» Μητσοτάκη έδωσε μεν τη διέξοδο στους διαφωνούντες ώστε να μην υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις από το κυβερνητικό μπλοκ από την άλλη δεν κατάφερε να «φρενάρει» τους διαφωνούντες που παρά τα «γαλάζια» φροντιστήρια επιμένουν στη μη ψήφιση του νομοσχεδίου πετυχαίνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα τόσο του πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης του.
Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικές πηγές επέλεξαν να «καλύψουν» τον υπουργό -παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές περί παραίτησης από το υπουργικό αξίωμα όσων διαφωνούν με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης- χωρίς να θέτουν ζήτημα απομάκρυνσής τους. Όπως ανέφεραν, «ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο».
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, καθόλου τυχαία, πρόσθεταν ότι οι υφυπουργοί δεν συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, οπότε δεν τίθεται θέμα ούτε για αυτούς.
Αυτό καθώς έχει προκύψει θέμα διαφωνίας με το νομοσχέδιο και από την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, που φέρεται πως δεν θα ψηφίσει και σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA αναμένεται σύντομα να υποβάλει την παραίτησή της, ενώ τη θέση της θα πάρει η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.
Τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας
Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό εντός των τειχών της Πειραιώς δεν αφήνουν αδιάφορους τους ψηφοφόρους του κόμματος. Τον απόλυτο διχασμό μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας φανερώνει νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες, ρωτήθηκαν για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων προσώπων με την πλειοψηφία (57,8%) να δηλώνει πως «συμφωνεί» και τη μειοψηφία (39,8%) να εκφράζει διαφωνία.
Στη δημοσκόπηση από την MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 μεγάλες πλειοψηφίες υπέρ της νομιμοποίησης του πολιτικού γάμου ομόφυλων σχηματίζονται στα εσωτερικά των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που είναι μεν πλειοψηφική τάση αλλά όχι ισχυρή. Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος απαντούν «συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ» σε ποσοστό 53,1% και «διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ» σε ποσοστό 44,2%.
Ο Σαμαράς σέρνει τον… χορό
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι αναταράξεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν περιορίζονται στο υπουργικό συμβούλιο. Παρά τα «γαλάζια φροντιστήρια» η κυβερνητική παράταξη είναι χωρισμένη στα τρία και το Μέγαρο Μαξίμου να μετρά κουκιά, και να βρίσκεται σε εγρήγορση ενόψει της ηχηρής παρέμβασης που φέρεται να ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, όσο και σε ιδεολογικοπολιτικές πτυχές που θα ακουμπάνε στον πυρήνα της ΝΔ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πριν λίγες μέρες, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περί αποχής των διαφωνούντων.
Στην Ηρώδου Αττικού, εκτιμούν ότι τελικά γύρω στους 120 «γαλάζιους» βουλευτές θα υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου εξακολουθεί να είναι αποφασισμένο να διευθετηθεί το συντομότερο το ζήτημα. Αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ακολουθήσει fast track διαβούλευση, περίπου δύο εβδομάδων και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου να φτάσει στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι θα γίνει νόμος του κράτους «μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου».
Μετά φόβου… Εκκλησίας
Έχοντας μαζευτεί πολλά σύννεφα το ψιλόβροχο στην Πειραιώς ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αποκλειστικό θέμα το επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θεσμοθετεί το δικαίωμα πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.
Η Εκκλησία εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο τονίζοντας πως «οι εμπνευστές του και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων».
Με το ψιλόβροχο να είναι έτοιμο να γίνει βροχή τέθηκε από την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν».
Στη συνέχεια προσθέτει ότι «η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις».