«Κοιτάξτε εδώ. Δύο ή τρία συρτάρια γεμάτα με τα πιο εξωτικά εσώρουχα που μπορείς να φανταστείς, στοίβες. Απίστευτο! Ξέρετε κάτι, δεν θέλω καν να φανταστώ ότι αυτά ανήκουν σε άνδρα. Αχ, αυτές οι άτακτες στη Γάζα».
Αυτή ήταν η περιγραφή το «περίεργου» ισραηλινού στρατιώτη Λεβί Σιμόν στο βίντεο που ανάρτησε στο instagram όταν έψαχνε εκστασιασμένος τα συρτάρια σε ένα σπίτι που είχαν εγκαταλείψει οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.
Το περιστατικό συνέβη στις 4 Μαρτίου και φυσικά δεν είναι το μοναδικό, ούτε καν από τα λίγα που Ισραηλινοί στρατιώτες χλευάζουν τους ανθρώπους στα κατεχόμενα, ωσάν να ήταν Ναζί στρατιώτες που κακοποιούσαν χαμογελαστοί Εβραίους στο γκέτο της Βαρσοβίας. Ο Λεβί όμως είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση στρατιωτικής κτηνωδίας.
Έχει καταγωγή από το Ην. Βασίλειο και ανήκει σε ένα ιδιαίτερο κλαμπ, το Boys Clubhouse, που βρίσκεται στο προάστιο Χέντον. Πρόκειται για μια λέσχη νέων στο Λονδίνο για ευάλωτους νεαρούς Βρετανούς εβραίους, το οποίο τους βοηθάει να… φορέσουν τη στολή, πάνε να πολεμήσουν και έτσι να ξεφύγουν από την μιζέρια, όπως ακριβώς έκανε και ο Σιμόν.
Η λέσχη όμως έχει μπει πλέον στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φιλανθρωπίας, μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αγγλία και την Ουαλία, για να διασφαλίσει ότι το κοινό μπορεί να υποστηρίζει φιλανθρωπικά ιδρύματα με εμπιστοσύνη.
British-born Israeli soldier Levi Simon recorded a video of him searching Gaza homes for supposed weapons, claiming to find money instead.
He then proceeds to rummage through personal belongings making derogatory comments about drawers filled with lingerie and nightwear pic.twitter.com/UwreaQziLY
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) January 5, 2024
Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της λέσχης είχαν διοργανώσει μια εκδήλωση πρόσφατα για μαθητές που έχουν αποκλειστεί από τα σχολεία, για να υποδεχτεί τον «περίεργο» Σιμόν που πολεμούσε μέχρι πρόσφατα στη Γάζα… ψάχνοντας παράλληλα συρτάρια.
Ο Σιμόν, μάλιστα, θα αναλάμβανε να μιλήσει σε τέσσερα αγόρια που είχαν αποκλειστεί από το σχολείο «για να τα εμπνεύσει να τα πάνε καλά στη ζωή». Σύμφωνα μάλιστα με Ari Leaman, ιδρυτήςκαι διευθύνοντα σύμβουλο της λέσχης, η εκδήλωση προς τιμή του Σιμόν «δεν είχε καμία σχέση με το στρατό… θα ήταν μια συζήτηση για την υπέρβαση των αντιξοοτήτων χωρίς ναρκωτικά» ανέφερε στην εφημερίδα Jewish Chronicle.
Το πώς θα ενέπνευσε μια τέτοια προσωπικότητα νέους ανθρώπους είχε θορυβήσει την βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Το Boys Clubhouse, το οποίο είναι εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα, λέει ότι συγκεντρώνει κεφάλαια ως «ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους εφήβους σε κρίση» και «ένα μέρος έσχατης ανάγκης για εφήβους που έχουν αποξενωθεί από την οικογένεια και την κοινωνία».
Διαθέτοντας εδώ και πολλά χρόνια παράρτημά στο Ισραήλ, με το όνομα Cave Club, προσφέρει το πρόγραμμα Garin Machal, που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει για έξι εβδομάδες, προσφέροντας μια γρήγορη διαδρομή για ξένους υπηκόους που επιθυμούν να ενταχθούν στον ισραηλινό στρατό. Ο ιστότοπός της εμφανίζει εικόνες και μηνύματα που συγχαίρουν τους στρατιώτες που κατατάχθηκαν ή ολοκλήρωσαν την υπηρεσία τους.
«Με τα χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγοριών που έρχονται από τη διασπορά και κατατάσσονται στον Ισραηλινό Στρατό, μερικά από αυτά προσπαθούν να βρουν ένα νέο μονοπάτι ή απλώς ως αίσθημα καθήκοντος να υπερασπιστούν τον αριθμό μας», αναφέρει η λέσχη.
Εκμεταλλεύονται ευάλωτους νέους
Μιλώντας στο Middle East Eye, ο Τάρεκ Γιούνις, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Middlesex, στο Χέντον, είπε ότι η στρατολόγηση ευάλωτων Εβραίων νέων της γειτονιάς στον ισραηλινό στρατό έθεσε σημαντικά ζητήματα ηθικής και προστασίας.
«Σε περιόδους κρίσης και δυσφορίας, οι νέοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε εξωτερικές επιρροές και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε άτομα που τοποθετούνται ως πρότυπα», είπε ο Γιούνις.
«Οι περιθωριοποιημένοι νέοι μπορεί επίσης να δουν περιορισμένες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους, και έτσι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επωφελούνται άμεσα από την υπόσχεση “ένα καλύτερο μέλλον”» σημειώνει ο Γιούνις
Σημειώνεται ότι ακόμα και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, (Barnet Council), παρέχει χρηματοδότηση στο Boys Clubhouse, δίχως όμως να είναι γνωστό εάν γνώριζε για το γεγονός ότι στρατολογεί νεαρούς βρετανούς να πολεμήσουν στη Γάζα.
Η ποιότητα χιλιάδων στρατευμάτων που ελέγχονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα ήταν δύσκολο να είναι διαφορετική από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Τελ Αβίβ. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, στρατηγοί και βουλευτές έχουν δείξει εδώ και χρόνια πως αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ζωή των Παλαιστινίων, θυμίζοντας τους ναζιστές ηγέτες του ’30 κα ’40.
Προφανώς και οι σύλλογοι και οι πρωτοβουλίες που βοηθάνε νέους –ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος- που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπαίδευσή τους στο σχολείο είναι πάντα ωφέλιμη. Αλλά η χειραγώγηση νέων ανθρώπων δίχως πνευματικά και εκπαιδευτικά -δηλαδή περιθωριοποιημένων δυστυχώς- για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, θυμίζει μεθόδους δεκαετίας 1930, όταν ο Χίτλερ όπλιζε την γερμανική νεολαία την οποία φρόντισε να «μολύνει».