Αυτό που συνέβη με την επιστολική ψήφο κινείται στα όρια της μικροπολιτικής παράνοιας.
Εχουμε μια ώριμη δημοκρατική μεταρρύθμιση. Την οποία ουδείς αμφισβητεί επί της ουσίας και όλοι αποδέχονται τη σημασία της. Την εφαρμόζουν άλλωστε όλες σχεδόν οι σύγχρονες δημοκρατίες.
Και η μεταρρύθμιση αυτή δεν υπερψηφίστηκε από τη Βουλή παρά μόνο για τις ευρωεκλογές.
Δεν την ήθελε ο κόσμος; Καμία σχέση. Οι πολίτες την επιθυμούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Ενώ ούτε ο πολιτικός κόσμος διατύπωσε πραγματικές ενστάσεις με εξαίρεση το ΚΚΕ – το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι και ο καλύτερος κριτής σε ζητήματα εκλογών.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς μια τέτοια μεταρρύθμιση γενικής αποδοχής δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους για να εφαρμοστεί όχι μόνο στις ευρωεκλογές ή τα δημοψηφίσματα αλλά και στις βουλευτικές.
Για μένα υπάρχει μόνο μια εξήγηση: μικροπολιτική παράνοια.
Πρώτον, η κυβέρνηση εμφάνισε ξαφνικά την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για όλες τις εκλογές ενώ έπρεπε να το είχε κάνει ανοιχτά και από την αρχή.
Στο κάτω-κάτω η επιστολική διαδικασία είναι μία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο μπορεί να εφαρμόζεται στη μια εκλογή αλλά όχι στην άλλη.
Δεύτερον, η αντιπολίτευση αντέδρασε σαν απατημένος σύζυγος – τώρα μάλιστα που μιλάμε και για γάμους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε (ως συνήθως) σε παραδοξολογίες «άλλα αντί άλλων». Οπως π.χ. να φτιάξουμε εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, ίσως να βγάζουμε και βουλευτές Νεμπράσκα.
Το ΠΑΣΟΚ διάλεξε το παράπονο. Τους έχει καρφωθεί η ιδέα πως αν συμφωνούν στο αυτονόητο με την κυβέρνηση πρόκειται για «αντιθεσμική» παρέκκλιση. Είτε επινοούν λοιπόν ακατανόητους όρους για να διαφοροποιούνται, είτε κλαίγονται ότι τους περιφρονούν.
Από τους μικρότερους «αριστεροδεξιούς» δεν άκουσα κάτι αξιόλογο, πέρα από συνωμοσιολογίες.
Τρίτον, η επιστολική ψήφος πέρασε τελικά για τις ευρωεκλογές αλλά όχι για τις βουλευτικές. Αυτά κι αν είναι τρελά πράγματα.
Ευτυχώς θα υπάρχει συνέχεια.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα ξαναφέρει την επιστολική ψήφο μετά τις ευρωεκλογές, αναγνωρίζοντας ίσως ότι τα μπουρδούκλωσε χωρίς λόγο. Πάλι καλά.
Η αντιπολίτευση μπορεί να βάλει έως τότε μυαλό αφού θα αναγκαστεί να κάνει καμπάνια για τις ευρωεκλογές στους απόδημους Ελληνες εξηγώντας γιατί τους απέκλεισε από τις βουλευτικές. Καλή τύχη.
Μακάρι τελικά να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η σύμπλευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Οχι υπέρ της κυβέρνησης.
Κι ότι στην πολιτική δεν πουλάμε μούρη, δεν κάνουμε μούτρα κι ούτε αντιδρούμε κομπλεξικά.