Τις ενστάσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, σχολιάζει σήμερα (26/1) ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του, Παυσανία Παπαγεωργίου.
Ο τελευταίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει δημόσια ως αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου που μόλις χθες εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και παραμένει στη θέση του σαν να μη συμβαίνει τίποτα».
Ακολούθως προσθέτει: «Ας καταλήξουν τουλάχιστον πριν φθάσουν στη Βουλή. Μετά την επιλογή της φυγής δια της αποχής, προέκυψε και μια δεύτερη, alt right εκδοχή. Τελικά νομοθετούν αντισυνταγματικά όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης ή απλώς συνταγματολογούν αντικυβερνητικά όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Συμπερασματικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σοβαρά για να τα διαχειρίζεται μια δεξιά κυβέρνηση».
Βαθαίνει το ρήγμα; Tο πήγε ένα βήμα παραπέρα ο Βορίδης
«Υπάρχει θέμα συνταγματικότητας», τόνισε σήμερα ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εν των μεταξύ, παρά τις παρελθούσες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού πως δεν θα τιμωρηθούν «γαλάζιοι» βουλευτές που δεν θ’ ακολουθήσουν τη «γραμμή» του Μαξίμου, όλα δείχνουν πως τις τελευταίες ώρες επικρατεί αναστάτωση στις τάξεις της κυβερνητικής κεφαλής.
Το Μαξίμου δείχνει πια ν’ αντιλαμβάνεται πως το πείραμα της ώθησης των γαλάζιων βουλευτών προς την αποχή, γεγονός που έχει λύσει τα χέρια των βουλευτών οι οποίοι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν μερίδα ψηφοφόρων τους ψηφίζοντας «υπέρ», μάλλον αποτυγχάνει. Διότι ο αριθμός που είναι πιθανόν να συνδιαμορφώσουν οι αποχές και τα «κατά», είναι δυνατόν να βγάλει στην επιφάνεια μια υπολογίσιμου μεγέθους ομάδα «ανταρτών», ενδεχόμενο που θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η επίμαχη δήλωση Βορίδη:
Όπως όλα δείχνουν, οι ενδοκομματικές και οι -έχοντας άμεση σχέση με την ψηφοφορία- ενδοκυβερνητικές διαρροές, που πληθαίνουν και κατ’ επέκτασιν διογκώνουν την διαφαινόμενη εικόνα ενός τυχόντος μελλοντικού αντάρτικου, εξωθούν την ηγεσία του Μαξίμου (σ.σ.: με εξαίρεση τον Βορίδη) στην απόρριψη των ήπιων πρακτικών της ψήφου κατά συνείδηση και της μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας τις οποίες βλέπουμε μέχρι σήμερα για το νομοσχέδιο.