Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο κήρυξε τις δασικές πυρκαγιές που καίνε στη χώρα ως φυσική καταστροφή, απελευθερώνοντας κεφάλαια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών εν μέσω της ανόδου της θερμοκρασίας και του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Η Κολομβία έχει σβήσει περίπου 204 πυρκαγιές αυτόν τον μήνα -περίπου οκτώ την ημέρα- και 25 πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της υπηρεσίας καταστροφών.
Σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού των 2 τρισεκατομμυρίων πέσο (508 εκατ. δολάρια) για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν από το Ελ Νίνιο, όπως η καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχει ήδη δαπανηθεί, αναφέρεται στην έκθεση. Η κήρυξη μιας φυσικής καταστροφής «σημαίνει ότι ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους τομείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, όπως η μεταφορά πόρων ώστε να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ελικόπτερα για την κατάσβεση των πυρκαγιών», δήλωσε ο Πέτρο σε δημοσιογράφους στην επαρχία Cauca της Κολομβίας.
Η Κολομβία, μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, βλέπει τις επιπτώσεις της τυπικής ξηρής περιόδου της να συνδυάζονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ένα από τα πιο έντονα των τελευταίων ετών, ο οποίος συνήθως παράγει θερμότερο και ξηρότερο καιρό. Περίπου 952 δήμοι της Κολομβίας ήταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της απειλής πυρκαγιών, περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων ήταν σε κόκκινο συναγερμό, ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Κλιματική αλλαγή και έντονα φαινόμενα ξηρασίας το κλειδί για τις δασικές πυρκαγιές
Η κλιματική αλλαγή έχει κατηγορηθεί ότι οδήγησε σε ξηρασία-ρεκόρ που έπληξε και τις εννέα χώρες της λεκάνης του Αμαζονίου -συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας- σύμφωνα με μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έκανε την ξηρασία 30 φορές πιο πιθανή. Ο Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κολομβίας κάλεσε την Παρασκευή τις τοπικές αρχές των περιοχών υψηλού κινδύνου όπου δεν έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές να λάβουν προληπτικά μέτρα, καθώς 34 πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε σε ολόκληρη τη χώρα των Άνδεων.
Η ξηρή περίοδος έχει επιδεινωθεί από ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως προκαλεί θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες. Η Κολομβία και άλλες οκτώ χώρες της Νότιας Αμερικής είδαν τις περιοχές του Αμαζονίου να πλήττονται από ξηρασία, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Το γραφείο του Διαμεσολαβητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των υπηρεσιών καταστροφών της Κολομβίας.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση να ενισχύσει τις υλικοτεχνικές και επιχειρησιακές ικανότητες των επίσημων πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς και να προβεί σε προσεκτική παρακολούθηση όλων των εδαφικών οντοτήτων στις λειτουργίες τους που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα και τη λειτουργία των πόρων που είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση των κινδύνων», ανέφερε ο διαμεσολαβητής Κάρλος Καμάργκο σε ανακοίνωσή του.
Χωρίς πυροσβεστική υπηρεσία οι μισές επαρχίες της Κολομβίας
Σύμφωνα με το γραφείο του διαμεσολαβητή, οι μισές από τις 32 επαρχίες της Κολομβίας δεν διαθέτουν επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία. Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 319 δασικές πυρκαγιές έχουν σαρώσει την Κολομβία, η οποία κατάφερε να σβήσει 273 από αυτές, που αντιστοιχεί σε περίπου 10 ανά ημέρα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Πλέον η Κολομβία έχει κάνει διεθνή έκκληση για βοήθεια σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν φτάσει τα σύνορα της Μπογκοτά. Ο πρόεδρος Πέτρο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ, η Χιλή, το Περού και ο Καναδάς έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο αίτημα της Κολομβίας.
Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει δεκάδες εκτάρια δασών και ελών, με σοβαρές συνέπειες για τα ζώα και τα φυτά, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές αρχές. Ενώ 11 πυρκαγιές χαρακτηρίζονται ως υπό έλεγχο, 34 συνεχίζουν να καίνε, αναφέρεται στο έγγραφο. Ενεργές πυρκαγιές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο εθνικό πάρκο Tuparro στην επαρχία Vichada της Κολομβίας και στα βουνά που συνορεύουν ανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά.
Καπνός κατέβαινε στην πρωτεύουσα από τα φλεγόμενα βουνά την Παρασκευή, καθώς ελικόπτερα που μετέφεραν νερό πετούσαν από πάνω σε αποστολές για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι σχεδόν 1.000 δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω του κινδύνου πυρκαγιών, περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών σε κόκκινο συναγερμό.