Δύσκολο εξακολουθεί να είναι για το Μαξίμου, το θέμα του γάμου ομοφύλων, καθώς υπάρχει η αγωνία, ότι η ανοχή, στην… αποχή του Μάκη Βορίδη, απελευθερώνει βουλευτές αλλά κυρίως υφυπουργούς που μέχρι πρότινος το σκέφτονταν φοβούμενοι τις συνέπειες, να πράξουν το ίδιο με τον υπουργό Επικρατείας.
Παρά την επιχειρούμενη ηπιότητα στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν τριγμοί στο γαλάζιο οικοδόμημα, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και με ανοιχτές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ.
Χθες, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Μπούγας δήλωσε ότι μάλλον θα απέχει από την ψηφοφορία. Στην ίδια επιλογή προσανατολίζονται και τουλάχιστον τρεις ακόμα υφυπουργοί και αρκετοί βουλευτές και το Μαξίμου αντιλαμβάνεται πως η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη να κινηθεί με την «αξιοπρεπή στάση» – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – της αποχής, ως έκφραση μιας διαφωνίας χωρίς να προκαλέσει πολιτικό πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, μπορεί να… βλάψει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης.
Ο Βορίδης
Ο υπουργός που επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί δημόσια για τον συγκεκριμένο νόμο, χωρίς ποτέ να αφήνει περιθώριο υπερψήφισης, επιβεβαίωσε ότι δεν θα καταψηφίσει αλλά θα απέχει ακριβώς επειδή θέλει να μεγεθύνει το πρόβλημα για την κυβέρνηση. Μάλιστα σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, έθεσε θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο (που έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός).
Μιλώντας στον Σκάι, το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε ότι ο ίδιος επιλέγοντας την αποχή έκανε ένα βήμα πίσω, είπε ότι ακολουθεί τη σχετική σύσταση του πρωθυπουργού γιατί έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να μην δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση και είπε ότι: «Υπάρχει θέμα συνταγματικότητας» και πως «για να μπορέσει να περάσει ο νόμος χρειάζεται ένας διαφορετικός ορισμός της οικογένειας».
Το βράδυ ωστόσο, ο κ. Βορίδης επιχείρησε να περιορίσει τη «ζημιά». Από την εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ηρακλείου της ΝΔ, ανέφερε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ότι «είναι ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο που δημιουργεί οριζόντιες διαιρέσεις» και σχολίασε ότι και σε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ όσο και σε κόμματα της αριστεράς διατυπώνονται πολλές απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις .
Ο ίδιος επανέλαβε ότι και στη Ν.Δ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι κάτι που το πιστεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αποτελεί κυβερνητική επιλογή», και συμπληρώνοντας ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι δόθηκε η δυνατότητα σε όλους να εκφραστούν κατά συνείδηση στη Βουλή.
Στην ομιλία του ο κ. Βορίδης επιπρόσθετα τόνισε: «Τη διαφωνία μας θα τη λύσουμε. Η Βουλή θα αποφασίσει και αυτή τη διαφωνία δε θα την αφήσουμε να κλονίσει την παράταξη μας, την κυβέρνηση μας και τον πρωθυπουργό μας, τον οποίο περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη. Με δυο λόγια δε θα αφήσουμε αυτή τη διαφωνία, σε ένα συγκεκριμένο θέμα, να μπει ανάμεσα σε εμάς και σε αυτά που έχουμε να κάνουμε τα σπουδαία για τον ελληνικό λαό. Όσοι περιμένουνε ότι η παράταξη θα διαιρεθεί, εγώ λέω ότι η παράταξη θα βγει ενωμένη, με εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έτσι θα προχωρήσουμε».
Ίσως δεν βγουν τα νούμερα – Έμμεσες προειδοποιήσεις στους… αντάρτες
Γεγονός είναι πάντως ότι η κυβερνητική επιδίωξη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από 120 γαλάζιους βουλευτές μάλλον απομακρύνεται. Ο αριθμός που είναι πιθανόν να συνδιαμορφώσουν οι αποχές και τα «κατά», είναι δυνατόν να βγάλει στην επιφάνεια μια υπολογίσιμου μεγέθους ομάδα «ανταρτών».
Θορυβημένο το Μαξίμου, εξωθείται στην απόρριψη των ήπιων πρακτικών της ψήφου κατά συνείδηση και της μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας (με εξαίρεση τον Βορίδη) τις οποίες βλέπουμε μέχρι σήμερα για το νομοσχέδιο.
«Δεν μπορώ να ξέρω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού μετά την ψηφοφορία» ήταν η έμμεση προειδοποίηση του Παύλου Μαρινάκη προς τα κυβερνητικά στελέχη που δεν θα υπερψηφίσουν. Αναφορικά ωστόσο με τον Μάκη Βορίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε λακωνικά ότι «δεν υπάρχει κάποιο θέμα» και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Βορίδης διατύπωσε τις διαχρονικές του απόψεις και δήλωσε ότι θα απέχει».
Και ο Σαμαράς
Την ίδια ώρα, υπάρχει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κλιμακώνει τα εσωκομματικά πυρά και δηλώνει ότι θα παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή για να εξηγήσει την κατηγορηματική αντίθεσή του γάμο των ομόφυλων. Φέρεται παράλληλα αποφασισμένος να κάνει παρέμβαση εφ όλης της ύλης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πριν λίγες μέρες εκφράζοντας την αντίθεσή του στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περί αποχής των διαφωνούντων.
«Στη συντριπτική της πλειοψηφία, η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη γι’ αυτό το ζήτημα κι εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια, όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό πως πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Και διερωτήθηκε: «Θα λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και λέμε ταυτόχρονα στους Υπουργούς και τους βουλευτές να απέχουν;».