Η οργανωμένη και σε δύο επίπεδα «χαρτογράφηση» του απόδημου ελληνισμού με στόχο συνολικά τους στενότερους διαύλους με την Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα τη συντεταγμένη προώθηση των ελληνικών θέσεων εκτός συνόρων, αποτελεί κεντρική δράση στο επικείμενο «μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο» για τους Εέλληνες του εξωτερικού. Αυτό αναμένει πλέον την έγκριση του προσεχούς Υπουργικού Συμβούλιου, προκειμένου να αναρτηθεί άμεσα σε πλατφόρμα διαβούλευσης (και) με τους Ελληνες της διασποράς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έχει κλειδώσει η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας καταγραφής των ομογενειακών οργανώσεων και η δημιουργία καταλόγου επιφανών ομογενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός να έχει σωστή πληροφόρηση για την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση ομογενών (ποιοι εκπροσωπούν ποιους και πού, για παράδειγμα), αφετέρου να αξιοποιηθεί με ισχυρότερο πρόσημο το ελληνικό lobbying σε κρίσιμες θέσεις και διεκδικήσεις της χώρας.
Ταυτόχρονα θα τρέξει μια άλλη καταγραφή (στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «ψηφιακού μετασχηματισμού διαδικασιών προξενικών υπηρεσιών») που αφορά κάθε Ελληνα ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, καθώς όλοι θα καλούνται προαιρετικά να δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε ειδική φόρμα όταν εξυπηρετούνται ψηφιακά από τις προξενικές Αρχές. Προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την ανάγκη να ενισχυθεί το αποτύπωμα των Ελλήνων του εξωτερικού εκτός και εντός συνόρων, χαρακτηρίζοντάς τους πριν από λίγες εβδομάδες «πρεσβευτές της μητέρας-πατρίδας στα κράτη όπου προκόβετε» και «γέφυρες επικοινωνίας με τους λαούς τους».
Το στρατηγικό σχέδιο τετραετίας (2024-2027) θα παρουσιαστεί άμεσα από την κυβέρνηση ως το επόμενο βήμα μετά τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και έπειτα από την άρση κάθε εμποδίου στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας θα παρουσιάσουν στο Μαξίμου έναν «οδικό χάρτη» με στοχεύσεις και ενδεικτικές δράσεις σε πέντε κεντρικούς άξονες: καθημερινότητα (διευκόλυνση με ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά.), ελληνομάθεια (με αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης σε νέα διαδραστικά εργαλεία), πολιτισμός (με ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών), παιδεία (με αιχμή το brain drain) και Ορθοδοξία (ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας).
Μείωση της «απόστασης»
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, δηλαδή τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού και τη μείωση της «απόστασής» τους με την Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για το κινητό τηλέφωνο ώστε σε ένα application να εντάσσονται όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες, σε συνέχεια της συγκέντρωσης θεμάτων που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό στο gov.gr. Η ενδυνάμωση των σχέσεων με την ελληνική διασπορά είναι σε κάθε περίπτωση μέσα στην πρώτη πεντάδα των στόχων του υπουργείου Εξωτερικών για το 2024.
Ξεχωριστός άξονας στην προωθούμενη στρατηγική είναι η ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσα από σύγχρονες μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό ήδη τρέχει ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας staellinika, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 (παρέχοντας δωρεάν υλικό για μεμονωμένους χρήστες αλλά και σχολεία). Την περασμένη εβδομάδα το ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο έγινε διαθέσιμο για γαλλόφωνους και για γερμανόφωνους, με αποτέλεσμα να λειτουργεί πλέον σε πέντε γλώσσες μαζί με τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Ταυτόχρονα τρέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεννοήσεις με όλες τις ελληνικές πρεσβείες ώστε να υπάρχει πιο οργανωμένη προώθηση εκδηλώσεων εκτός συνόρων για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας (στις 9 Φεβρουαρίου).