Οι τελικές ζυμώσεις εξελίσσονται παρασκηνιακά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τη ψήφιση της «ισότητας στον γάμο» – γύρω στις 12 Φεβρουαρίου.
Μετά τη δημοσιοποίηση των διατάξεων του νόμου, ο οποίος θα παραμείνει στη δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οι βουλευτές και πρωτίστως όσοι αμφιταλαντεύονται ως τώρα μεταξύ αποχής και υπερψήφισης ή – ακόμα χειρότερα για την εικόνα συνοχής των γαλάζιων – όσοι κινούνται μεταξύ αποχής και καταψήφισης, αποκρυσταλλώνουν τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή.
Δημοσίως τουλάχιστον το Μαξίμου επιζητεί χαμηλούς τόνους προς όλες τις κατευθύνσεις, προσδοκώντας ότι στο τέλος της μέρας θα καταγραφεί το μικρότερο δυνατό «τραύμα» στην εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Αυτό που μας ενδιαφέρει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι να ψηφιστεί, με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο.
Να γίνει νόμος του κράτους, να υπάρχει ισότητα στον πολιτικό γάμο και να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών και να προχωρήσουμε παρακάτω».
Αρμόδιες πηγές της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπολογίζουν ήδη σε τουλάχιστον 110 τα «ναι», χωρίς να σταματά η προσπάθεια να διευρυνθεί αυτό το μέτωπο. Πέραν όμως της επιχειρούμενης ηπιότητας, η Ηρώδου Αττικού δείχνει να διατηρεί και τα… αινίγματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαφωνούντων κυβερνητικών στελεχών.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Μαξίμου, αφότου έκλεισε συμβιβαστικά και πάντως χωρίς ρήξη το θέμα του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σκοπεύει να τηρήσει στάση αναμονής για να αξιολογήσει συνολικά τα δεδομένα της ψηφοφορίας.
Αυτό σημαίνει ότι επίκειται ένας κατά περίπτωση χειρισμός (είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο σε έναν ανασχηματισμό ή και τα δύο) για υφυπουργούς οι οποίοι δεν θα μετακινηθούν στη ζώνη του «ναι» και θα επιλέξουν την αποχή. Ετσι δείχνει η κεντρική «γραμμή» όπως μεταδίδεται από πρωθυπουργικούς συνεργάτες να μην προεξοφλείται η στάση του κάθε βουλευτή, ανεξάρτητα από το αν είναι υφυπουργός.
Αμφίσημα μηνύματα
Είναι ενδεικτικά τα νέα, αμφίσημα μηνύματα του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι οι βουλευτές «κατά παράδοση αντίστοιχων ψηφοφοριών που αφορούν νομοσχέδια δικαιωμάτων» θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε «ας περιμένουμε», λέγοντας ότι δεν μπορεί να ξέρει «ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει στην ψηφοφορία».
Μέχρι τότε θα φανεί και η ένταση της «κινητοποίησης» της Εκκλησίας, απέναντι στην οποία η κυβέρνηση αποφεύγει πλέον οποιαδήποτε απάντηση, πόσω μάλλον κάποιον αιχμηρό σχολιασμό.
«Τα ζητήματα της Εκκλησίας αφορούν την Εκκλησία. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Σίγουρα, όμως, έχουμε μια σχέση διαχρονικού σεβασμού, διαλόγου, αλληλοκατανόησης» είπε ο Μαρινάκης, ερωτηθείς συγκεκριμένα για την εν εξελίξει συζήτηση στο εσωτερικό της ιεραρχίας για το αν θα πρέπει ή όχι να βαφτίζονται τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.
Και εκτίμησε ότι στο τέλος της μέρας το θέμα «δεν θα μας διχάσει, παρά τις διαφορετικές απόψεις», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόζει την πολιτική της, ακούγοντας «με σεβασμό» τις απόψεις της κοινωνίας και της Εκκλησίας.
Εξάλλου μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα προτάσσει τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και της συμπερίληψης, όπως θα αποτυπωθεί και στην παρέμβαση του Μητσοτάκη στη Βουλή με τη βασική επιχειρηματολογία να εστιάζει σε όσα είπε και στη διάρκεια του Υπουργικού: «ισοτιμία όλων των πολιτών», «προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν».