Στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, μίλησαν για τη μεγάλη υπόσχεση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και πώς θα βελτιώσει την ανθρωπότητα.
Η συζήτηση, όπως σημειώνει το Barron’s, κυλούσε σε θεωρητικά μονοπάτια μέχρι που ο συντονιστής έκανε την καίρια ερώτηση: «Βγάζετε λεφτά;». Μια καλή ερώτηση που όμως Ναντέλα και Άλτμαν δεν απάντησαν άμεσα.
«Προφανώς, η Microsoft θέλει να βγάζει πολλά χρήματα», απάντησε πρώτος ο Άλτμαν. «Δεν μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη εταιρεία πλατφόρμας εάν τα χρήματα που κερδίζονται στην πλατφόρμα δεν είναι μεγαλύτερα από τα χρήματα που βγάζει η πλατφόρμα», είπε ο Ναντέλα, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό μοντέλο όπου μια εταιρεία κερδίζει από συναλλαγές μεταξύ πολλών μερών.
Η απάντηση του Ναντέλα υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες της Microsoft να γίνει περισσότερο ένας γολιάθ της πλατφόρμας, όπως οι υπόλοιπες του κλαμπ των Big Tech, όπως οι Amazon, Apple και Google (Alphabet). Αλλά το πιο σημαντικό, σημειώνει το Barron’s, αναφέρεται σε τρία κρίσιμα ερωτήματα για τους μετόχους της Microsoft (και τους επίδοξους μετόχους): Πώς κερδίζει χρήματα η Microsoft από την τεχνητή νοημοσύνη, πόσα θα βγάλει και πότε;
Υποδηλώνει επίσης ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι σαφείς.
Την περασμένη Πέμπτη η μετοχή της Microsoft έκλεισε στην τιμή ρεκόρ των 404,87 δολαρίων, με τη συνολική αξία της εταιρείας να κυμαίνεται γύρω από το ανώτατο όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να πηγαίνουν… πέρα δώθε με την Apple ως την πιο πολύτιμη εταιρεία στον πλανήτη. Αν κάποιος είχε αγοράσει 5.000 δολάρια της μετοχής στην IPO της στις 13 Μαρτίου 1986, θα άξιζε πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Οι δύο περίοδοι
Από εκεί και πέρα το Barron’s εστιάζει σε δύο περιόδους στην ιστορία της Microsoft, την περασμένη δεκαετία και τους τελευταίους 14 μήνες. Πρώτον, τα τελευταία 10 χρόνια, η μετοχή της Microsoft έχει αυξηθεί, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη θητεία Ναντέλα, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος στις 4 Φεβρουαρίου 2014. Αυτή η πορεία μιλά για την αξιοσημείωτη δουλειά που έκανε ο τότε ελάχιστα γνωστός μηχανικός της Microsoft για να αναβιώσει την εταιρεία από την ετοιμοθάνατη κατάστασή της.
Ο Ναντέλα επανέφερε τη Microsoft κυρίως με την ανάπτυξη της πλατφόρμας cloud του Azure, η οποία, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Μπρεντ Θιλ, έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς από 18% το 2016 σε 37% φέτος, και τώρα έχει έσοδα 64,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων—κυρίως εις βάρος της Amazon Web Services.
«Δεν έχω σκεφτεί πραγματικά τα 10 χρόνια», είπε ο Ναντέλα σε μια από τις εμφανίσεις του στο Νταβός. «Αυτή είναι η 32η χρονιά μου στη Microsoft και είναι η δεύτερη χρονιά τεχνητής νοημοσύνης. Τα χρόνια μου σημαδεύτηκαν από τρεις άλλες αλλαγές παραδειγμάτων: υπολογιστής-πελάτης-διακομιστής, ο Παγκόσμιος Ιστός με τα κινητά και το cloud. Τώρα το τέταρτο είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Προσπαθώ να επιστρέψω για να μάθω πώς να λειτουργώ το δεύτερο έτος από τις άλλες τρεις αλλαγές παραδείγματος».
Κάτι που μας φέρνει πίσω στους τελευταίους 14 μήνες. Από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου 2022—μια εκδήλωση που ο Ναντέλα και άλλοι λένε ότι είναι ανάλογη με την εισαγωγή του πρώτου ευρέως διαδεδομένου προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο, Mosaic, το 1993—η μετοχή της Microsoft κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει εκτιναχθεί στα ύψη του 66%, έναντι 22% για την αγορά, μια εκπληκτική κίνηση για μια τόσο μεγάλη μετοχή αγοράς.
Το απόθεμα σίγουρα δεν βρίσκεται στο υπόγειο της ευκαιρίας. Σύμφωνα με τον Thill του Jefferies, ο οποίος έχει τη Microsoft ως την κορυφαία επιλογή του για το 2024 με στόχο τιμής 450 δολάρια, η αναλογία μελλοντικής τιμής/κέρδους της εταιρείας είναι τώρα στο 32,6, έναντι 27,1 για το Nasdaq Composite, ιστορικά υψηλό για τη μετοχή.
Οι επενδυτές της Microsoft, σημειώνει το Barron’s, μπορεί να θυμούνται ότι αντιμετώπισαν ένα παράξενο παρόμοιο δίλημμα πριν από 25 χρόνια, αφού η μετοχή ανέβηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της φούσκας του Διαδικτύου – θα έπρεπε να πουλήσουν τη θέση τους; Τότε, θα ήταν σοφό να το κάνουν. Αφού κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 στα 59,96 δολάρια προσαρμοσμένα με διαχωρισμό, η μετοχή έφτασε στο κάτω μέρος τον Μάρτιο του 2009 στα 15,15 δολάρια, χάνοντας σχεδόν το 75% της αξίας της. Οι μετοχές δεν θα έκλειναν πάνω από αυτό το ανώτατο όριο του 1999 μέχρι τον Οκτώβριο του 2016—πραγματικά μια χαμένη εποχή για τους μετόχους της Microsoft.
Η κατάσταση σήμερα
Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 2000, η Microsoft βρισκόταν σε κακή θέση εκκίνησης στην εποχή των κινητών τηλεφώνων, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει. Το τηλέφωνο BlackBerry εμφανίστηκε το 2002, ακολουθούμενο αργότερα από το iPhone. Μια άλλη αντίθεση είναι ότι τον Ιανουάριο του 2000, ο Μπιλ Γκέιτς παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο Ναντέλα σήμερα δηλώνει ότι δεν θα πάει πουθενά.
Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγάλα δυνατά σημεία της Microsoft είναι η έμπειρη ομάδα διαχείρισης, ακόμη και πέρα από τον Ναντέλα. Η Chief Financial Officer, Έιμι Χουντ είναι στην εταιρεία για 21 χρόνια και ο συνιδρυτής Γκέιτς εξακολουθεί να είναι σύμβουλος τεχνολογίας. Έπειτα, υπάρχει ο Μπραντ Σμιθ, ένα στέλεχος με εμπειρία 30 χρόνων και ο κορυφαίος δικηγόρος της εταιρείας, ο οποίος βοήθησε στην υπεράσπιση της Microsoft έναντι της αντιμονοπωλιακής υπόθεσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Σμιθ είναι πρόεδρος—το Νο. 2 στέλεχος της εταιρείας.
Από αυτές τις δοκιμασίες και τις δοκιμασίες, ο Σμιθ και η Microsoft έμαθαν τους τρόπους της Ουάσιγκτον και ενίσχυσαν τις προσπάθειες λόμπι της εταιρείας χρόνια πριν από τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες. Ο Σμιθ, ένας άψογος γνώστης (είναι στα διοικητικά συμβούλια του Netflix και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, συγγραφέας και παρουσιαστής podcast), χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως «ντε φάκτο πρεσβευτής της τεχνολογικής βιομηχανίας γενικότερα».
Δικηγόροι που εκπροσωπούν άλλες εταιρείες και επικριτές της Silicon Valley λένε ότι η επιρροή και τα δακτυλικά αποτυπώματα της Microsoft στην Ουάσιγκτον είναι παντού—από το εκτελεστικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη, τη δίκη της Epic Games κατά της Apple, έως την υπόθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά της Google από τον Τζόναθαν Καντέρ, βοηθό γενικό εισαγγελέα για του Τμήματος Αντιμονοπωλιακών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος εκπροσωπούσε στο παρελθόν τη Microsoft.
Ωστόσο, η Microsoft έχει προσελκύσει ρυθμιστικό έλεγχο πρόσφατα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με την εξαγορά της Activision Blizzard και τη σχέση της με την OpenAI, την οποία ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ελέγχεται από τη Microsoft. «Οι εταιρείες είναι σαφώς ξεχωριστές», δηλώνει στο Barron’s ο Σμιθ. «Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Είμαστε συνεργάτες. Αν κοιτάξετε το οικοσύστημα AI, υπάρχει ένας πολύ ισχυρός και αξιοσέβαστος ανταγωνιστής που είναι καθετοποιημένος. Αυτή είναι η Google. Νομίζω ότι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι είναι, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες; Είναι κρίσιμο να το κάνουμε γιατί αν δεν το κάνουμε, θα υπάρχει μόνο μία εταιρεία που θα κάνει για την τεχνητή νοημοσύνη ό,τι έκανε η συγκεκριμένη εταιρεία για τις μηχανές αναζήτησης».
Η Microsoft και η AI
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία της Microsoft με την OpenAI του Αλτμαν την έχει βάλει στο κάθισμα του οδηγού, ξεπερνώντας την Google, η οποία εργάζεται εντατικά στο AI για χρόνια. Η Google είχε αναπτύξει κρίσιμη τεχνολογία AI που μοιράστηκε δημόσια, τεχνολογία που έγινε το κλειδί για τη δημιουργία του OpenAI. Η OpenAI, η οποία ιδρύθηκε το 2015, συγκαταλέγει μεταξύ των επενδυτών της τους Ριντ Χοφμαν, Ίλον Μασκ, Πίτερ Θίελ και Άλτμαν. Ο Άλτμαν θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος το 2019.
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης συνεπάγεται περίπλοκο, λογισμικό αιχμής (το OpenAI το έχει) και απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ (η Microsoft την έχει) και αυτές οι συμπληρωματικές δυνατότητες έγιναν η βάση της συμβιωτικής συνεργασίας. Η Microsoft επένδυσε για πρώτη φορά 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο OpenAI τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια ανέβασε την επένδυσή της στο εκπληκτικό ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Η Microsoft βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εισαγωγής της τεχνολογίας του OpenAI σε όλα της τα προϊόντα. Η εταιρεία ξεκίνησε με την πλατφόρμα κωδικοποίησης GitHub και αναπτύσσει γρήγορα βελτιώσεις τεχνητής νοημοσύνης στο Azure και λογισμικό εφαρμογών όπως το Excel μέσω μιας παν-πλατφόρμας που ονομάζεται Copilot, ένα είδος βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που βοηθά τους πελάτες να αναλύουν δεδομένα, να βελτιστοποιούν το απόθεμα ή να γράφουν μια αναφορά.
Microsoft και εταιρικός μετασχηματισμός
Η Microsoft είναι μια μεγάλη εταιρεία που πρέπει να μεταμορφωθεί, σημειώνει το Barron’s. Όπως η Alphabet, η Apple, η Amazon και η Meta Platforms, μητρική του Facebook, η Microsoft έχει αναπτυχθεί οργανικά και μέσα από πλήθος εξαγορών μεγάλων και μικρών.
Η εταιρεία είναι πλέον οργανωμένη σε τρεις επιχειρηματικές μονάδες:
- Παραγωγικότητα και Επιχειρηματικές Διαδικασίες (λογισμικό συνδρομής για επιχειρήσεις, που τώρα ονομάζεται Microsoft 365 — το οποίο περιλαμβάνει Word, Excel, PowerPoint και Outlook, καθώς και Microsoft Teams και LinkedIn).
- Intelligent Cloud (Azure και άλλες μονάδες, όπως ο διακομιστής SQL και το GitHub) και
- Personal Computing (που περιλαμβάνει λειτουργικό λογισμικό Windows, πλατφόρμες παιχνιδιών Xbox και Activision Blizzard, συσκευές όπως το Surface, καθώς και τη μηχανή αναζήτησης Bing και Microsoft News).
Πριν από τέσσερα χρόνια, οι τρεις επιχειρήσεις είχαν το ίδιο μέγεθος (η καθεμία απέφερε έσοδα περίπου 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αλλά όχι πια, καθώς η επιχείρηση cloud της Microsoft έχει αυξηθεί περίπου 22% ετησίως κατά μέσο όρο από τότε. Πέρυσι, η επιχείρηση cloud της εταιρείας απέδωσε 87,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά έσοδα της, ύψους 211,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η χρυσή χήνα για τη Microsoft παίρνει το Azure και το υπερφορτίζει με τεχνητή νοημοσύνη», λέει ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς, ο οποίος αποκαλεί αυτή τη «στιγμή για το iPhone της Microsoft» και υποστηρίζει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να κλείσει επιπλέον έσοδα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το cloud από την AI τα επόμενα δύο χρόνια. «Πιστεύουμε ότι για κάθε δαπάνη 100 δολαρίων του [Azure] cloud, η Microsoft μπορεί να κερδίσει χρήματα από 35 έως 48 δολάρια από την τεχνητή νοημοσύνη», λέει.
Τεχνητή νοημοσύνη και πελάτες
Στη συνέχεια, υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα οι πελάτες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη.
«Υπάρχει πολλή διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν», λέει η Τρις Νταϊμκρόγκερ, ανώτερη αντιπρόερδος AI Solutions της Hewlett Packard Enterprise. «Υπάρχει το πρόβλημα καθαρισμού δεδομένων ή η προετοιμασία των δεδομένων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Και η επαναφορά των συστημάτων – η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα επαναλάβουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες – θα πάρει χρόνο». Επιπλέον, λέει, η εύρεση αρκετών ανθρώπων με τεχνική εξειδίκευση αποτελεί περιορισμό και επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Πέρυσι, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στο ChatGPT που δίνει στους οικονομικούς συμβούλους πρόσβαση στην έρευνα της τράπεζας. Αλλά ένας υπάλληλος εκεί δήλωσε στο Barrons’s ότι ίσως όλο αυτό δεν ήταν προτεραιότητα.
Η Microsoft και ο ίδιος ο Άλτμαν παραμένουν προσεκτικοί σχετικά με το πόσο γρήγορα θα ξεδιπλωθεί η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, ρώτησε τον Άλτμαν στο Νταβός τι ήθελε να πετύχει τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Άλτμαν απάντησε ότι ήλπιζε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονικές ανακαλύψεις. «Είτε θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό σε πέντε χρόνια είτε σε οκτώ με 10, θα φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες της Microsoft διαφημίζουν ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης που είχε δημιουργήσει μια μπαταρία που απαιτούσε 70% λιγότερο λίθιο – αντικαθιστώντας την με κοινό νάτριο. Ακουγόταν σαν μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά όταν ρώτησα τους επιστήμονες σχετικά με την εμπορευματοποίηση, δεν φαινόταν ότι ήταν κάτι που θα εφαρμοζόταν σύντομα.
«Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι πιθανώς η χρονιά όπου η [AI] θα κλιμακωθεί», είπε ο Ναντέλα. Δεν είπε «θα δημιουργήσει έσοδα», τονίζει το Barron’s.
Η γνώμη της Wall Street
Κάποιοι στη Wall Street το έχουν λάβει υπόψη.
«Το ChatGPT ήταν μια επίδειξη προϊόντος που τράβηξε τη φαντασία του κόσμου», λέει ο επενδυτής τεχνολογίας Γκλεν Χάτσινς. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον κύκλο της διαφημιστικής εκστρατείας της AI. Η τεχνητή νοημοσύνη θα περάσει από την απελπισία και θα επανέλθει ξανά με ευρεία εφαρμογή».
Τι σημαίνει όλο αυτό για εμάς τους υπόλοιπους; «Εάν ένας επενδυτής έχει προοπτική ενός έτους, δεν έχει νόημα να αγοράσει Microsoft, επειδή οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί», λέει ο Τζιν Μάνστερ της Deepwater Asset Management. «Αυτή δεν θα είναι μια καλή χρονιά για τη Microsoft όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Τα χρόνια του ξεσπάσματος είναι τρία, πέντε χρόνια αργότερα».
Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που πρέπει να έχει, ή ακόμα και ένα «θέλω να έχω», για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Μπορεί να επιτύχει την πανταχού παρουσία και την υπόσχεση που βλέπουν ο Ναντέλα και ο Άλτμαν, αλλά εάν και όταν συμβεί αυτό, θα υπάρξει μια μακρά ανάκαμψη. Επομένως, η υιοθέτηση μιας προσέγγισης αναμονής έχει νόημα.
Πηγή: ΟΤ