Ισραηλινά τανκς έπληξαν χθες περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία στην κύρια νότια πόλη της Γάζας Χαν Γιουνίς, αναγκάζοντας τους εκτοπισμένους αμάχους σε μια νέα απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν ασφαλή μέρη, σε μια κλιμακούμενη επίθεση που το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.
Το Κατάρ κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «ανεύθυνο και καταστροφικό», λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού που επέκρινε το κράτος του Κόλπου κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Η Ντόχα, η οποία ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας στη διαμεσολάβηση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αντέδρασε αφότου δημοσιοποιήθηκε η ηχογράφηση συνάντησης που είχε ο Νετανιάχου και με συγγενείς ισραηλινών ομήρων. Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ ακούγεται να αποκαλεί το Κατάρ «προβληματικό» ενδιάμεσο και να προτρέπει τις οικογένειες να αυξήσουν τη διεθνή πίεση στην Ντόχα.
«Δεν έχω αυταπάτες»
«Δεν με ακούτε να ευχαριστώ το Κατάρ. Το έχετε παρατηρήσει; Δεν ευχαριστώ το Κατάρ. Γιατί; Επειδή για μένα το Κατάρ ουσιαστικά δεν διαφέρει από τον ΟΗΕ, ουσιαστικά δεν διαφέρει από τον Ερυθρό Σταυρό και κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμα… πιο προβληματικό», ακούγεται να λέει ο Νετανιάχου. «Αλλά είμαι έτοιμος να χρησιμοποιήσω οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή που θα με βοηθήσει να φέρω τους ομήρους πίσω. Δεν έχω αυταπάτες για αυτούς».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε αναφερόμενος στον Νετανιάχου ότι, αν αληθεύουν, τα σχόλια «θα παρεμποδίσουν και θα υπονομεύσουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, για λόγους που φαίνεται να υπηρετούν την πολιτική του καριέρα αντί να δώσει προτεραιότητα στη διάσωση αθώων ζωών, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών ομήρων». Σε μια δήλωση στο X αργά το βράδυ ο Ανσάρι πρόσθεσε: «Αυτές οι δηλώσεις εάν επαληθευθούν, είναι ανεύθυνες και καταστροφικές για τις προσπάθειες να σωθούν αθώες ζωές, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη».
Θύμωσε στον… Μπάιντεν
Ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι ήταν «πολύ θυμωμένος» με τις ΗΠΑ αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε αυτόν τον μήνα τη σύμβασή της για τη χρήση της αεροπορικής βάσης Αλ Ουμπέιντ στο Κατάρ, λέγοντας ότι η απόφαση σπατάλησε την πίεση που μπορεί να ασκήσει η Ουάσιγκτον στην Ντόχα. «Δεν το έκρυψα από τους Αμερικανούς… Τους είπα πρώτα απ΄ όλα να ασκήσουν πίεση στο Κατάρ», ακούγεται να λέει. Τα σχόλια του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχονται καθώς αντιμετωπίζει και αυξανόμενη εσωτερική πίεση να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια μεγαλύτερη εκεχειρία ως μέρος μιας πολυφασικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων. Η τελευταία πρόταση του Κατάρ περιλαμβάνει παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα για περίπου έναν μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η Χαμάς θα απελευθερώσει τους περίπου 136 εναπομείναντες ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει παλαιστίνιους κρατουμένους σε τρεις φάσεις, ανέφερε στο Ρόιτερ άτομο που γνωρίζει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
Η άρνηση του Τελ Αβίβ
Ομως οι συνομιλίες έχουν κολλήσει στην άρνηση του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει μια νέα συμφωνία για να εργαστεί προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός – κάτι που η Χαμάς επιμένει ότι θα πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας. Η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί στο Ισραήλ για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, καθώς η επίθεσή του στη Γάζα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 25.000 ατόμων, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.