Η Ελβετία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει δέκα πολίτες της ανάμεσα στους 500 πλουσιότερους στον κόσμο. (Σχεδόν) Όλοι τους είναι χάρη στην Υγεία, τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους. Ένας από αυτούς είναι ο Χάνσγιοργκ Bις, που επέλεξαν οι συντηρητικοί των ΗΠΑ ως «νέο Τζορτζ Σόρος».
Ο Χάνσγιοργκ Bις, 88 ετών, ήταν ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Synthes Holding AG, μιας κατασκευάστριας ιατρικών σκευασμάτων που η Johnson & Johnson κατέληξε να εξαγοράσει το 2012 για 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή ζει στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, έχει περιουσία 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατατάσσεται στην 213η θέση ανάμεσα σε εκείνους με τις μεγαλύτερες περιουσίες, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Το όνομα του Βις τον τελευταίο καιρό συνδέθηκε με τους συντηρητικούς των ΗΠΑ, οι οποίοι τον ονόμασαν νέο Σόρος. Ένα άρθρο των New York Times του 2021 προειδοποιούσε ότι ο Βις είχε γίνει «αθόρυβα ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές σε ομάδες υπεράσπισης της Αριστεράς και μια δύναμη με αυξανόμενη επιρροή μεταξύ των Δημοκρατικών».
Τα τελευταία χρόνια, ο Βις δώρισε, μέσω του Ιδρύματος Wyss, 807 εκατομμύρια δολάρια σε φιλελεύθερες ομάδες, και πολλά από αυτά τα χρήματα έχουν διατεθεί για περιβαλλοντικούς σκοπούς ή για τη στήριξη των κλιματικών προσπαθειών της προεδρίας Μπάιντεν, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα eleconomista.
Το Ίδρυμα Wyss ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έχει δωρίσει απευθείας σε εκστρατείες ή υποψηφίους, κάτι που απαγορεύεται από την αμερικάνικη ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς ο Βις πιστεύεται ότι εξακολουθεί να είναι Ελβετός πολίτης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα χρησιμοποιεί έναν επενδυτικό βραχίονα που ονομάζεται Berger Action Fund, ο οποίος έχει ήδη δωρίσει 343 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες που προσπαθούν να σταματήσουν τις προσπάθειες χειραγώγησης των Ρεπουμπλικανών, καθώς και σε υπερ-PAC που ευθυγραμμίζονται με τους Δημοκρατικούς.
«Είναι καιρός το συντηρητικό κίνημα να σταθεί ανάμεσα στις τάξεις των Τζορτζ Σόρος, Χάνσγιοργκ Γουις, Αραμπέλα Advisors και άλλων αριστερών φιλανθρώπων, πολεμώντας σώμα με σώμα στον αγώνα για την υπεράσπιση του Συντάγματος και των ιδανικών του», είπε ο Λέοναρντ Λέο, ένας συντηρητικός δισεκατομμυριούχος με δεσμούς με το Americans for Public Trust, μια μη κομματική/μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Από το 2016 έως το 2020, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Βις δώρισε 208 εκατομμύρια δολάρια στο αριστερό Ταμείο Sixteen Thirty, βοηθώντας τους Δημοκρατικούς στις προσπάθειές τους να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Στήριξε επίσης τη δωρεά 125 εκατομμυρίων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2008 και, πέντε χρόνια αργότερα, υπέγραψε το The Giving Pledge, συμφωνώντας έτσι να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Άλλοι μεγιστάνες που υπέγραψαν τη δέσμευση είναι ο Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Γουόρεν Μπάφετ.
Ο Βις είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αριστερού Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο και κάποτε απασχολούσε τον John Podesta, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Bill Clinton με δεσμούς με τον πρόεδρο Barack Obama και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton.
Συνιδιοκτήτης της Τσέλσι
Επιπλέον, ο Βις είναι συνιδιοκτήτης της Chelsea από το 2022, όταν εισήλθε στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρό της Todd Boehly και πολλούς άλλους επενδυτές. Δεν θα το έκανε ποτέ μόνος του και το είχε δηλώσει: «Αν αγοράσω την Τσέλσι, θα είναι με μια ομάδα έξι ή επτά επενδυτών», είχε πει.
Ήταν δύσκολες στιγμές για τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος έπρεπε να σκεφτεί την αγορά του αγγλικού συλλόγου για αρκετές ημέρες. «Θέλω ακόμα να σκεφτώ για τέσσερις ή πέντε ημέρες. Ο Αμπράμοβιτς ζητά πολλά αυτή τη στιγμή. Η Τσέλσι του χρωστάει 2.676 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Τσέλσι δεν έχει χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που αγοράζουν την Τσέλσι πρέπει να αποζημιώσουν τον Αμπράμοβιτς», εξήγησε τότε.
Τελικά του έδωσαν τα λεφτά και έγιναν οι νέοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι…