Η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών βρίσκεται σε εξέλιξη (με deadline το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου), με την αγωνία στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ να καλπάζει, αν και η μεταρρύθμιση αναμένεται να περάσει με ευρεία πλειοψηφία καθώς υποστηρίζεται όχι μόνο από τη μεγάλη πλειοψηφία της «γαλάζιας» παράταξης (υπολογίζονται άνω των 100 οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν) αλλά και από άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) παρά τις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις κάποιων βουλευτών τους.

Πίσω όμως από τους αριθμητικούς συσχετισμούς κρύβονται οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις «για λόγους συνείδησης» που διατυπώνουν αρκετοί «γαλάζιοι». Υπό το πρίσμα αυτό η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου προτίθεται να παρέμβει κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοθετήματος, θα έχει ιδεολογικές αναγνώσεις και ταυτοτικές προεκτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για την ψήφιση του νομοσχεδίου αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών (75 βουλευτές). Οι διαδικασίες θα «τρέξουν» γρήγορα ώστε το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί προς τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Μαζί με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα «τρέξουν» και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ προκειμένου να μεταπειστούν, κατά το δυνατόν, ορισμένοι από τους αρνητικά διακείμενους αλλά κυρίως όσοι «αιωρούνται» στην «γκρίζα ζώνη» της αποχής.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Η ανθρωπογεωγραφία των «όχι» και των «αποχών» μοιάζει μοιρασμένη και υπολογίζεται ότι βρίσκεται κάτω από τον «πήχη» των 50 βουλευτών (προς το παρόν υπολογίζονται κάπου στα 20-25 τα «όχι» και άλλες τόσες σχεδόν οι αποχές).

Ηδη στα «όχι» προστέθηκε η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην ίδια «γραμμή», εκτός του «όχι» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα θα τοποθετηθεί στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, κινούνται για την ώρα: Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Μπάμπης Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Βλάσης, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιώργος Καρασμάνης, Δημήτρης Κούβελας, Χρήστος Μπουκώρος και Γιάννης Ανδριανός. Στον «αστερισμό» της αποχής εκτός του Μάκη Βορίδη κινούνται: Γιάννης Μπούγας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Μάριος Σαλμάς, Αγγελος Συρίγος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Γιάννης Τραγάκης, Μάνος Κόνσολας, Στέφανος Γκίκας, Θανάσης Καββαδάς, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Κελέτσης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Βασίλης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Τάσος Δημοσχάκης κ.ά. Πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που δεν έχουν λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους, ορισμένοι επιμελώς σιωπούν και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το ποια θα είναι η τελική τους στάση την ώρα της κρίσεως, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών, όσο τρέχει ο χρόνος τόσο αναμένεται «συρρίκνωση» της αποχής και των αμφιταλαντεύσεων, ακόμα και ορισμένων «όχι» υπέρ του «ναι».