Το θέμα της δίωξης που άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εις βάρος 23 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων δυο υπουργών, του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Καραμανλή, για τη μη εκτέλεση του έργου της τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ, επανέφερε χθες το «Politico», αποκαλύπτοντας την επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τα πολιτικά πρόσωπα. Κάτι που, όπως γνωρίζουμε, η κυβέρνηση επέλεξε να μη συμβεί. Θυμίζω πως η άσκηση ποινικής δίωξης από την EPPO εναντίον των 23 ανακοινώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου από το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας και τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι 18 υπάλληλοι, κλήθηκαν κανονικά σε απολογία.
Το «Politico» αποκάλυψε, όμως, χθες τι είχε προηγηθεί. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου είχε στείλει από τις 2 Ιουνίου επιστολή στις ελληνικές Αρχές, με την οποία ενημέρωνε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη μη εκτέλεση του έργου της τηλεδιοίκησης «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης». «Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα», έγραφε, «αφορούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» για τον Χρήστο Σπίρτζη και «το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού Δημοσίου» για τον Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενη σε ζημιά που ξεπερνά συνολικά τα 120.000 ευρώ. Και καταλήγοντας προς την κυβέρνηση «σας ζητάμε να προχωρήσετε τις δικές σας ενέργειες».
Κρούση στην Κομισιόν
Εναν μήνα ύστερα από αυτή την επιστολή, απευθύνθηκε και στη Βουλή στέλνοντάς της τα στοιχεία που δείχνουν τις ευθύνες των δύο υπουργών, προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Δεδομένης όμως της άρνησης των ελληνικών Αρχών να προχωρήσουν, η EPPO το πάει κι ένα βήμα παραπέρα, αφού από τη μεριά της υποχρεούται να κινηθεί όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οπως αποκάλυψε το «Politico», έχει πλέον απευθυνθεί και στην Κομισιόν. Η επικεφαλής εισαγγελέας Λάουρα Κοντρούτσα Κεβέσι δήλωσε πως «είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν να ασχοληθεί με τις ασυμβατότητες της εθνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο», τονίζοντας ότι η Κομισιόν γνωρίζει την υπόθεση, «αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω για το τι σκοπεύουν να πράξουν».
Τα κλιματιστικά του Κασσελάκη
Ηρθαν για λίγο στην επιφάνεια με τον ντόρο που προκάλεσε η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, για να εξαφανιστούν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Ο λόγος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) της Καλλιθέας. Θα θυμάστε, ίσως, πως είχε πραγματοποιήσει εκεί μία από τις πρώτες του επισκέψεις ο Κασσελάκης (κάνοντας κάτι ακροβατικά σε μια ράμπα) και είχε υποσχεθεί να δωρίσει οκτώ κλιματιστικά και δύο μηχανήματα εκγύμνασης (ποδήλατο και διάδρομος). Ρωτήσαμε, λοιπόν, και μάθαμε τι έγινε με αυτά. Ο εξοπλισμός στάλθηκε πράγματι στο ΕΕΕΕΚ, όμως, τρεις μήνες μετά, τα κλιματιστικά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί. Και αυτό γιατί έπρεπε πρώτα να τρέξει από τον Δήμο Καλλιθέας εργολαβία για αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροδότησης των οικίσκων και κατόπιν ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε αναβάθμιση της τάσης προς τις εγκαταστάσεις του ΕΕΕΕΚ προκειμένου το σύστημα να «σηκώσει» τα νέα airconditions. Πάντως η δικτύωση έχει πια ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάστασή τους. Τα μηχανήματα γυμναστικής, τουλάχιστον, είναι λειτουργικά από την πρώτη ημέρα. Και – επειδή πρέπει να είμαστε δίκαιοι – ο Κασσελάκης τον τήρησε τον λόγο του.
«Λουτρό» αλήθειας
Μιας κι έπιασα τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επιτρέψτε μου να πω ένα «μπράβο» στη Θεοδώρα Τζάκρη (λέμε τώρα). Διότι, παρά τη διατύπωση που (δικαίως) σχολιάστηκε, η διαπίστωσή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά στους αγρότες ήταν ακριβής, δίκαιη και επίκαιρη, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις φουντώνουν σιγά σιγά στην ελληνική περιφέρεια. Αλλού είναι για μένα το πρόβλημα. Σε περίπτωση που σας διέφυγε, η Τζάκρη, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Βέροια, είπε χαρακτηριστικά «η αλήθεια είναι ότι στους αγρότες, κατά το κοινώς λεγόμενο, “τον ήπιαμε”» – με το παρντόν, δηλαδή, αλλά αυτό είπε. Το θέμα είναι, μιλάμε μετά ή αναρωτιόμαστε για το κύρος του πολιτικού συστήματος;
Τα παράπονά τους στον Πρωθυπουργό
Και θα απέχει από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, και δεν παραιτείται, ξεκαθάρισε ο Μάκης Βορίδης, που παρέπεμψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσους (γαλάζιους) θεωρούν ότι πρέπει να παραιτηθεί. «Ο Πρωθυπουργός καθορίζει τις εξελίξεις και δεν μου έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε (στον Σκάι). Οσο για τις διαφωνίες του, επέμεινε ότι δεν πρόκειται για συναισθηματική άποψη αλλά καθαρά για νομική, εκτιμώντας πως η επέκταση του γάμου σε μη ετερόφυλα ζευγάρια πάσχει συνταγματικά.
Θα αξιολογηθούν
Για τους υφυπουργούς που διαφωνούν, ωστόσο, τα πράγματα είναι αμφίσημα. Υπάρχουν δύο που προσανατολίζονται στην αποχή. Η Μαρία Κεφάλα και ο Γιάννης Μπούγας, των οποίων τα υπουργεία συνυπογράφουν και το νομοσχέδιο. Επίσης ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έκλινε προς την αποχή, αλλά μένει να φανεί αν τον κάλυψαν, τελικά, οι διατυπώσεις του νομοσχεδίου. Η στάση του καθενός θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση και, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν παραιτήσεις, οι πηγές του Μαξίμου σημειώνουν πως δεν προεξοφλούνται οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Το οποίο – λέω εγώ – σημαίνει ότι μπορεί να τις πάρει σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό.
Η μάχη της Κρήτης
Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, έστειλε μήνυμα στήριξης στο νομοσχέδιο, μιλώντας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Συγκράτησα ειδικά την απάντηση που έδωσε στον Παύλο Πολάκη για την αποδοχή του θέματος από τους Κρητικούς. «Η Κρήτη δεν είναι έτσι όπως την παρουσιάζει ο Πολάκης», είπε, «θέλει να μας πείσει ότι ψήφισαν Κασσελάκη 180 Σφακιανοί, αλλά αυτοί που ψήφισαν Κασσελάκη δεν θα του επιτρέψουν να ανέβει στα Σφακιά εάν ψηφίσει τον πολιτικό γάμο. Είναι γελοία πράγματα αυτά».
Κοινωνικά
Μιας και πιάσαμε τα ευχάριστα, μαθαίνω ότι με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν δύο μέλη της κυβέρνησης, η Ελενα Ράπτη και ο Γιάννης Μπρατάκος, επιλέγοντας να κάνουν το επόμενο βήμα τους πολύ διακριτικά και σε κλειστό κύκλο. Τους εύχομαι τα καλύτερα.