Στους δρόμους έχουν βγει οι ευρωπαίοι αγρότες, ανάμεσά τους και οι έλληνες, με τις κινητοποιήσεις να έχουν πάρει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Τρακτέρ να γεμίζουν τους αυτοκινητοδρόμους και αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί εδώ και μέρες σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία, ενώ είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις και σε Ολλανδία και Βέλγιο.
Η εικόνα στην Ελλάδα δεν απέχει σημαντικά από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Ηδη αγρότες από Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη είναι στον δρόμο, με τα πνεύματα να είναι τεταμένα και τους ίδιους να ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και να δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν μέχρι να δικαιωθούν.
Με μία αγροτική παραγωγή που στην Ελλάδα φθίνει, χρόνο με τον χρόνο, ιδιαίτερα μετά και τις μεγάλες καταστροφές του 2023, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται ζητήματα που η επίλυσή τους θα τους επιτρέψει να παραμείνουν «μάχιμοι» και να συνεχίσουν να παράγουν.
Στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί ψηλά στη λίστα είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από τη μείωση της παραγωγής που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, και οι ασθένειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η μείωση του κόστους παραγωγής με παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας και των αγροεφοδίων, η υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής που θα θωρακίσουν την παραγωγή από καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και παρεμβάσεις στη νέα ΚΑΠ καθώς προκύπτουν οι μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κάποια προϊόντα.
Μάλιστα καλούν την κυβέρνηση να μη μένει στα λόγια και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου που βρίσκεται σε αφανισμό.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης διαμηνύει ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις και επαφές με εκπροσώπους σε αρκετές περιοχές. «Εχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφθάνουν.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», ανέφερε ο υπουργός.
Μάλιστα την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες και ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου υπήρξε απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα του αγροτικού Νότου κατά την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου EUMED-9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), ενώ την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκε και η προκαταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.