Τις διαδικασίες για την πώληση των F-35 ξεμπλοκάρει και επίσημα επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναμένει το Μαξίμου, μετά τις σχετικές δεσμεύσεις που υπήρξαν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά.
Εδώ και μέρες διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι οι εξελίξεις στην αμυντική συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι «θέμα χρόνου» και σε κάθε περίπτωση προηγούνται της υπόθεσης των τουρκικών F-16 στο Κογκρέσο. Αλλωστε και το Letter Of Acceptance (LOA) αναμενόταν άμεσα στην Πολεμική Αεροπορία (έχει στείλει το αίτημά της από το καλοκαίρι του 2022), κάτι που πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα θα σημάνει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς.
Το πακέτο περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια, ενώ οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν αφορούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το επίπεδο εξοπλισμού, τον τρόπο χρηματοδότησης.
Στους όρους της Αθήνας στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής σχέσης είναι ταυτόχρονα και μία επιστολή – διασφάλιση ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός, όπως τα τουρκικά F-16, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ότι ουδείς μπορεί να εμποδίσει τις ΗΠΑ να πουλήσουν αμυντικό εξοπλισμό σε τρίτες χώρες, ούτε να επηρεάσει με οποιαδήποτε παρέμβαση τον τρόπο που θα κάνουν οι ΗΠΑ τις εξαγωγές όπλων, είναι καθοριστικό να εξασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν εντάσεις στο μέλλον.
Εξάλλου αντίστοιχες ανησυχίες καταγράφονται και ανάμεσα σε μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, αναζητώντας εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός για επιθετικούς σκοπούς απέναντι σε χώρες – συμμάχους. Ενδεικτικά οι «New York Times», επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους, σημείωναν ότι μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ένα έγγραφο το οποίο υποτίθεται ότι έχει στείλει η Τουρκία και αναφέρει ότι δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο».
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα προηγμένα F-35, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα F-16 θα ανατρέψουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, εξασφαλίζοντας υπεροπλία. Οσο κι αν η Αθήνα θέλει να αποσυνδέει τα τουρκικά F-16 από τα ελληνικά F-35, η διέξοδος στο αμερικανοτουρκικό παζάρι για τη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άνοιξε τον δρόμο. Διαβουλεύσεις αναμένονται προσεχώς και επί αμερικανικού εδάφους, καθώς επίκειται η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στις 9 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του νέου γύρου στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, παρουσία των υφυπουργών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη.