Ενα πολύπλοκο παιχνίδι δογμάτων και ισορροπιών, με την επιθυμία να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με την κυβέρνηση, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ιεραρχίας και παρ’ ολίγον να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις μετά την ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων εκατέρωθεν. Παρ’ όλ’ αυτά η Εκκλησία φαίνεται να μην επιθυμεί να μετατρέψει τα γεγονότα αυτά σε θρυαλλίδα που θα τινάξει στον αέρα τις ήδη καλές σχέσεις της με την κυβέρνηση.

Δεν μπορεί, άλλωστε, να παραβλεφθεί ότι κατά τη θητεία της Νέας Δημοκρατίας έχουν ρυθμιστεί μια σειρά θεμάτων για τα οποία η Εκκλησία έδωσε μάχες ετών. Ένα από τα πρώτα στη λίστα προτεραιοτήτων του Ιερώνυμου, ήταν η ρύθμιση της μισθοδοσίας των κληρικών, ζήτημα που εκκρεμούσε επί σχεδόν 200 χρόνια.

Τι θα πράξουν οι ιεράρχες

Η οργή για την «απαξίωση» των θέσεων της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα είναι εμφανής και κανείς δεν γνωρίζει ποια μορφή θα λάβει στις κατά τόπους μητροπόλεις. Ιεράρχες, αναφερόμενοι στους βουλευτές, δηλώνουν πίσω από τις κάμερες, πως «θα μας ξαναθυμηθούν πριν από τις εκλογές, αλλά τότε θα τους θυμίσουμε και εμείς τη στάση τους» ενώ έχουν κατατεθεί σκληρές προτάσεις ακόμη και για αφορισμό όσων υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Τα βέλη σχεδόν όλων των ιεραρχών δέχτηκε στην Ιερά Σύνοδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος κατηγορήθηκε για έλλειψη σεβασμού στην Εκκλησία με αιχμή τις δηλώσεις του για το αν η ομοφυλοφιλία συνιστά αμάρτημα.

Αιχμηρές δηλώσεις έχουν γίνει και από το δημόσιο βήμα. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος θεωρείται μια ήπια φωνή στην Ιεραρχία, έκανε λόγο για «κράτος που στέκεται με αγνωμοσύνη απέναντι στον Χριστό και στην Εκκλησία», ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, αναφέρθηκε σε «ιδιοτέλεια μικροπολιτικής» ενώ πολλοί έχουν έρθει σε επαφή με βουλευτές της ΝΔ διαμηνύοντάς τους τη δυσαρέσκειά τους. Επιστολή προς τους εκλεγμένους του Βορείου Τομέα, στον οποίο εντάσσεται η μητρόπολή του, έστειλε και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Χαλκηδόνας Γαβριήλ.

Ψυχραιμία από Ιερώνυμο

Η άποψη που αναμένεται να κυριαρχήσει εντός της Εκκλησίας είναι ότι από μια ανοιχτή σύγκρουση δεν θα βγει κανείς κερδισμένος. Αποψη την οποία ασπάζεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έχει επιδείξει ψυχραιμία στις αντιδράσεις του. Υπό το πρίσμα αυτό μπορούν να ερμηνευτούν και κινήσεις όπως η συνάντηση του μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονος και της συντονίστριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη μία μόλις μέρα μετά τη σύγκληση της Συνόδου. Παρ’ όλ΄ αυτά, κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει το κατά πόσο θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο οι ιερωμένοι στις περιοχές τους. Αλλωστε, η Ιεραρχία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματά της.