Αν πάρουμε στα σοβαρά κάποιες ενθουσιώδεις, ακροδεξιάς απόχρωσης, αναρτήσεις στα social, τότε θα πιστέψουμε ότι και στην Ελλάδα ετοιμάζονται ομάδες εθελοντών για να ταξιδέψουν στο Τέξας και να υπερασπιστούν τα σύνορα, βάφοντας κόκκινα τα νερά του Ρίο Γκράντε. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν. Κάποιος να κάνει μία ανοησία και μετά ο Τραμπ να εμφανιστεί έφιππος με στολή ρέιντζερ.
Το θέμα, που δεν προβάλλεται εκτενώς από τα ελληνικά μέσα (ούτε και τα αμερικανικά που στέκονται δίπλα στους Δημοκρατικούς), έχει ως εξής: η αυξημένη πίεση μεταναστευτικών ροών στο Τέξας οδήγησε τον κυβερνήτη της πολιτείας να λάβει ειδικά μέτρα στα σύνορα, στέλνοντας την εθνοφρουρά, αγνοώντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που διευκρινίζει ότι αυτή είναι δουλειά του ομοσπονδιακού στρατού. Παράλληλα ο κυβερνήτης έχει ζητήσει τη βοήθεια και άλλων πολιτειών, ενώ ένα κομβόι από φορτηγατζήδες ξεκίνησε για τα σύνορα προκειμένου τα αφεντικά της ασφάλτου να αναλάβουν πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα, ο κυβερνήτης αρνείται την παρέμβαση του ομοσπονδιακού στρατού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μία σπίθα μπορεί να ανάψει τη φωτιά εμφυλίου. Δύσκολο ως αδύνατο.
Ομως ο Μπάιντεν θα πρέπει να πει κάτι, κοινώς να γίνει πιο σκληρός στη μεταναστευτική πολιτική, να παίξει, δηλαδή, στο κομμάτι του γηπέδου που είναι προνομιακό για τον Τραμπ. Ναι, το Μεταναστευτικό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις αμερικανικές εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τις ευρωεκλογές. Τα παλιά και ρομαντικά για την Ευρώπη των λαών, τις δύο ταχύτητες και τις ανισότητες ανάμεσα στον βορρά και στον νότο έχουν τελειώσει. Η διαχείριση και, κυρίως, η αποτροπή των μεταναστευτικών ροών θα είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα. Και αυτό που σήμερα συμβαίνει στο Τέξας ενδεχομένως να εντείνει, στον βαθμό που του αναλογεί, τις πιέσεις και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Το ξέρουμε, άλλωστε, ότι το Μεταναστευτικό θρέφει την ακροδεξιά ρητορική σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει κάτι θετικό σε όλο αυτό; Χμ, μπορεί. Αν όλη η Ευρώπη αρχίζει και κοιτάζει με μεγαλύτερη αγωνία προς τα σύνορά της, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει και να περιμένει περισσότερα. Για να μη γίνουμε Τέξας.