Με το σκεπτικό ότι απαιτούνται σίγουρα δύο τετραετίες για «να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα», κατά τα λεγόμενά του, κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδεύοντας προς την επόμενη – και τελευταία ως το 2027 – αναμέτρηση του Ιουνίου στις ευρωεκλογές. Μια σειρά από αλλαγές που πυροδοτούν αντιδράσεις και φέρνουν την κυβέρνηση απέναντι σε συγκρουσιακά μέτωπα (για τα ΑΕΙ, την «ισότητα στον γάμο», τον δικαστικό χάρτη, το νέο χωροταξικό κ.ά.) εντάσσονται ουσιαστικά στο πρωθυπουργικό αφήγημα – ως κεντρικό στόχο της δεύτερης τετραετίας, το ορίζει εκείνος – περί σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη παντού.
Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια στο Μαξίμου ήταν, κατά τον ίδιο, «μάχη με κρίσεις», η δεύτερη θητεία αφορά τη μετάβαση στην εποχή της «προόδου». Προσώρας θέλει ουσιαστικά να δείχνει ότι δεν παρεκκλίνει από το… 4+4. Στην κατεύθυνση αυτή έχει τη δική της σημασία η διάψευση στη σεναριολογία ότι εποφθαλμιά ευρωπαϊκή θέση μετά τις ευρωεκλογές, ενώ επιμένοντας να παραπέμπει συνεχώς στην Ελλάδα του 2030, δείχνει εμμέσως και το +2. «Πιθανόν…» έχει απαντήσει παλιότερα στο ερώτημα εάν ένας Πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα οκτώ χρόνια. Αλλη φορά έχει αποφύγει το ευθύ ερώτημα εάν μετά από τις δύο συνεχόμενες θητείες, θα διεκδικούσε τρίτη ανανέωση, μιλώντας γενικώς για αλλαγές που πρέπει να ριζώνουν ώστε «κάποια στιγμή» να μη χρειάζονται «προσωπική επίβλεψη».
Το ευρωπαϊκό αξίωμα. «Ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε να κυβερνήσουμε τη χώρα την επόμενη τετραετία, δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα» είπε πρόσφατα, απαντώντας στη σεναριολογία ότι εποφθαλμιά ένα από τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα που κλειδώνουν στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές. Μερικές μέρες μετά τη διάψευση ότι προσανατολίζεται σε υποψηφιότητα για ευρωπαϊκό αξίωμα, ο ίδιος συνάντησε στο Νταβός την πρόεδρο της Κομισιόν, συζητώντας μεταξύ άλλων για την ευρωκάλπη του Ιουνίου. Αλλά και για θέματα που «αφορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» κατά την επίσημη ενημέρωση. Το ενδιαφέρον κρύβεται στο γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αν και δεν έχει ανακοινώσει επίσημα θέλει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον η συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ την ερχόμενη εβδομάδα (1 Φεβρουαρίου) πριν από τη σύνοδο κορυφής αλλά και το συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας στο Βουκουρέστι (6 -7 Μαρτίου).
Ελεγχος… στατικότητας. Σε κάθε περίπτωση η αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αποτελεί κομβικό «σταθμό» για τον ορίζοντα του 2027. Εδώ και μήνες ο Πρωθυπουργός μιλά για συνέπειες της ευρωκάλπης όχι μόνο στη διεθνή θέση της Ελλάδας αλλά και στην «εσωτερική ζωή» της, προσδίδοντας παραταξιακό χαρακτήρα στην επικείμενη μάχη. Την ώρα που ο χώρος της Κεντροαριστεράς διεκδικεί επιστροφή σε τροχιά εξουσίας και τα δεξιότερα της ΝΔ διεκδικούν να «κόψουν» κομμάτια από την «πίτα» του κυβερνώντος κόμματος, ο στόχος της ΝΔ είναι να εμπεδωθούν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί, προκειμένου να ανοίξει νέος τριετής κύκλος, χωρίς ενδιαμέσως άλλη κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Αυτός ο έλεγχος… στατικότητας στις κυβερνητικές βάσεις, λογίζεται ως πρώτο σινιάλο για την προοπτική ανανέωσης της θητείας το 2027.
Προσώρας βέβαια είναι η καθημερινότητα αυτή που φθείρει την κυβερνώσα παράταξη με την αντιπολίτευση να αναζητεί πεδίο δράσης σε όσα ανησυχούν τους πολίτες – από την ακρίβεια έως τα προβλήματα στο ΕΣΥ – καθώς και το ανοιχτό στοίχημα της κυβέρνησης να μη δείξει τελικά εικόνα αδυναμίας ή ατολμίας. Δυσαρέσκεια άλλωστε για επιμέρους κυβερνητικές πολιτικές καταγράφεται και δημοσκοπικά, όσο κι αν οι δυσκολίες δεν μεταφράζονται στη μεγάλη εικόνα σε κέρδη για τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ. Εξού και η χαλαρότητα που παραδοσιακά καταγράφεται στις ευρωεκλογές δεδομένου ότι δεν υπάρχει το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας και το ενδεχόμενο η ευρωκάλπη να αποτελέσει ευκαιρία έκφρασης διαμαρτυρίας προκαλούν νευρικότητα στους γαλάζιους για την πορεία της ΝΔ ως το 2027.
«Εχουμε μπροστά μας ένα καθαρό πεδίο» είπε πάντως ο Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον, με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, εκτιμώντας ότι και οι ευρωεκλογές «δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θεμελιώδη δυναμική». Και χαρακτήρισε «καταστροφικό» τον εφησυχασμό. «Κάνω ακριβώς το αντίθετο: προχωρώ όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις τώρα» ενώ επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού πρέπει να αναγνωρίζονται τα προβλήματα των πολιτών «από τα οποία τρέφονται οι λαϊκιστές και είναι πραγματικά» αλλά και να προβάλλονται «υπέρμετρα» οι επιτυχίες.