Λαθρέμποροι ονείρων, διακινητές αθώων ψυχών. Το ποδοσφαιρικό trafficking ζει και βασιλεύει ανοίγοντας πόρτες εξαθλίωσης για νέους που αναζητούν τρόπους διαφυγής από το αδιέξοδο της ζωής τους.

Δεν είναι ούτε δέκα, ούτε είκοσι, ούτε χίλιοι, αλλά εκατομμύρια οι νέοι ποδοσφαιριστές που ονειρεύονται να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι απατεώνες οι οποίοι κυκλοφορούν με «μάσκες» ατζέντηδων.

Υποσχέσεις και πλαστές προσκλήσεις για δοκιμές σε ευρωπαϊκά κλαμπ έναντι αμοιβής, είναι το νέο τρεντ της απάτης.

Πόρτες που δεν ανοίγουν

Πολλοί νεαροί κάθε χρόνο, παρουσιάζονται στις εισόδους των προπονητικών κέντρων επαγγελματικών συλλόγων κρατώντας τις «προσκλήσεις» που τους έδωσαν οι «ατζέντηδες». Οι πόρτες όμως δεν ανοίγουν ποτέ και τα όνειρα γκρεμίζονται σε μερικά δευτερόλεπτα, όσα αρκούν για να διαπιστωθεί η λοβιτούρα.

Και τότε ξεκινά ο Γολγοθάς. Χωρίς χρήματα, στέγη, προοπτική, οι νεαροί πολλοί εκ των οποίων διέσχισαν τη Μεσόγειο μέσα σε καρυδότσουφλα καταλήγουν να κοιμούνται σε παγκάκια, σε σταθμούς τρένων και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ηταν 14 Δεκεμβρίου 2023 όταν ο Μπούνα, 19 ετών Αλβανός, έφτασε στο προπονητικό κέντρο της Ναντ κρατώντας στο χέρι του τη σχετική πρόσκληση για να δοκιμαστεί. Το χαρτί έφερε πάνω του το λογότυπο του κλαμπ, τη σφραγίδα, την υπογραφή, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν πλαστό, κάτι που ο Μπούνα δεν γνώριζε.   Οι πόρτες της Ναντ δεν άνοιξαν ποτέ. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είδε το όνειρό του να εξαφανίζεται, όπως και ο Καμερουνέζος που του είχε συστηθεί ως ατζέντης και πληρώθηκε 400 ευρώ για τη «μεσολάβησή» του.

Ηταν ο ίδιος που είχε εξαπατήσει και τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή της Γουινέας Κ-17, Χάτζι, το 2022, όταν ήταν 20 ετών.   «Ενας ατζέντης ήρθε και με βρήκε. Μου είπε πως ήμουν καλός αμυντικός και πως θα μπορούσε να με βοηθήσει να παίξω στην τρίτη κατηγορία στην Κροατία», θυμάται. Ο νεαρός είχε κάποιες αμφιβολίες και ήθελε να  συζητήσει το θέμα με τη μητέρα του. «Πήγαμε και την είδαμε μαζί στο σπίτι και της μίλησε. Την έπεισε όπως και τους γείτονες που της έλεγαν να με αφήσει να πάω στην Ευρώπη να αρπάξω την ευκαιρία. Μου είπε να μην ανησυχώ και πως θα βρει τα χρήματα κι εγώ συμφώνησα», συνεχίζει.

Μπλοκαρισμένα τηλέφωνα

Ο Χάτζι έδωσε στον ατζέντη 100 εκατ. φράγκα Γουινέας, περίπου 10.000 ευρώ για να του κλείσει το ταξίδι για την Αίγυπτο όπου θα έβγαζε βίζα για να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Κροατία. «Ομως όταν έφτασα εκεί δεν υπήρχε κανείς για να με παραλάβει από το αεροδρόμιο. Ο ατζέντης μου έκλεισε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο για μία εβδομάδα και μου είπε να μην ανησυχώ και πως το κλαμπ θα έρθει να με παραλάβει. Δεν συνέβη ποτέ. Του τηλεφωνούσα κάθε μέρα αλλά είχε μπλοκάρει το τηλέφωνό μου».

Γρήγορα ο Χάτζι βρέθηκε στους δρόμους και κοιμόταν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Αποφάσισε τότε να πάει στη Λυών που τη θαύμαζε ως ομάδα. Μετά από ταξίδι με λεωφορείο ο νεαρός από τη Γουινέα έφτασε στον προορισμό του. Χωρίς χαρτιά όμως, τον απέλασαν στη χώρα απ’ όπου προήλθε, δηλαδή στην Κροατία.

Στη συνέχεια, μαζί με άλλους μετανάστες, αποφάσισε να επιστρέψει ξανά στη Γαλλία περπατώντας για πολλές ημέρες, χωρίς να τρώει αρκετά. Διέσχισε τη Σλοβενία, στη συνέχεια την Ιταλία για να φτάσει τελικά στη Νίκαια και στη Λυών όπου συνεχίζει να ζει παράνομα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, χωρίς θέρμανση και με τον πόνο που του προκαλεί η σκέψη πως η μητέρα του βιώνει δύσκολες συνθήκες.

«Η μητέρα μου απειλείται από την αστυνομία στη Γουινέα γιατί δεν μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε για να με στείλει στην Ευρώπη και δεν μπορώ να τη βοηθήσω. Θα υποβάλω μήνυση όταν θα έχω χρήματα, αλλά δεν μπορώ να πάω τώρα στην αστυνομία γιατί θα μου ζητήσουν τα χαρτιά μου».

Χείρα βοηθείας

Οι ψευδοατζέντηδες είναι φρούτο που ευδοκιμεί στο ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια. Ενας από τους ανθρώπους που βοήθησαν τον Χάτζι να αγωνίζεται σήμερα σε ερασιτεχνική ομάδα είναι ο Ιβοριανός Αμανέ Ντραμέρα. Πριν από 15 χρόνια είχε πέσει και ο ίδιος θύμα ενός απατεώνα που του υποσχέθηκε πως θα τον δοκιμάσει η Παρί Σεν Ζερμέν. Στα 16 του, έχοντας διασχίσει τη Μεσόγειο με ένα κανό, κατέληξε κι αυτός στους δρόμους, με τις σκέψεις ακόμα και της αυτοκτονίας να του στροβιλίζουν το μυαλό. Δεν είπε τίποτε στην οικογένειά του από ντροπή. Η ιστορία του είχε πάρει δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης, με αποτέλεσμα να τον βοηθήσει ο τότε γενικός γραμματέας αθλητισμού Τιερί Μπαϊγιάρ να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα βοηθά παίκτες που πέφτουν θύματα απατεώνων.

«Είναι περισσότερο λαθρέμποροι παρά ατζέντηδες. Κάνουν trafficking εκμεταλλευόμενοι τα όνειρά μας. Ισως είμαστε λίγο αφελείς. Προκειμένου να τα πραγματοποιήσουμε ακολουθούμε όποιον έρθει πρώτος», λέει ο Ντραμέρα.