Έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Σοφία καθώς τον τελευταίο καιρό και ειδικά μετά τη μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί φιγούραρε συνεχώς στις ειδήσεις για φθορές όπως εμβλήματα και κομμάτια που έλλειπαν από τις πύλες, ξηλωμένους τοίχους και κομμάτια από τον τρούλο να πέφτουν, ωστόσο πρόσφατα έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να υπάρξουν στο μνημείο συγκεκριμένα έργα σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης.
Μάλιστα ήδη έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα έργα αποκατάστασης και παρόλο που η διεύθυνση βακουφικών ιδρυμάτων διενήργησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 τον διαγωνισμό με την επωνυμία «Εργασίες αποκατάστασης του δεύτερου σταδίου του τζαμιού Αγία Σοφία-i Kebir», το αποτέλεσμα ήταν κρυφό για περίπου τέσσερις μήνες και ανακοινώθηκε στις 26 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Birgün, τον διαγωνισμό κέρδισε η εταιρεία που ανήκει στον στενό φίλο και συμμαθητή στο λύκειο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Χασάν Γκιουρσόι.
Η εταιρεία Συμβάσεων Αποκατάστασης Güryapı που ανήκει στον Γκιουρσόι κατέθεσε προσφορά ύψους 218,5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (7,2 εκατομμυρίων δολαρίων), κέρδισε τον διαγωνισμό και πρέπει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2025.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρείες του Γκιουρσόι αναλαμβάνουν την αποκατάσταση εμβληματικών και ιστορικών κτιρίων, καθώς κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο Προεδρικό Μέγαρο Χούμπερ, στο τζαμί Σουλεϊμάνιγιε, στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παλάτι Τόπκαπι αλλά και σε ένα κατάλυμα που συνδέεται με ένα ίδρυμα του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν.
Επιπλέον, ο Γκιουρσόι ανέλαβε κατασκευαστικά έργα αξίας εκατομμυρίων λιρών, όπως στο θερινό σπίτι του Ερντογάν στην ανατολική επαρχία Βαν, στο αρχοντικό Αχλάτ, και στο μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας, στο τζαμί Τσμλίτζα.
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες, η Αγία Σοφία έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης σχετικά με την εγκατάσταση μιας βιομηχανικής πόρτας με παντζούρια στην είσοδο, η οποία διαχωρίζει τους πιστούς από τους τουρίστες, οι οποίοι πρέπει πλέον να πληρώνουν 25 ευρώ είσοδο.
Έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία ελέγχονται για πελατειακές σχέσεις
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ελέγχονται για πελατειακές σχέσεις των εταιρειών που αναλαμβάνουν τον έργο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2021, η διεύθυνση βακουφικών ιδρυμάτων διεξήγαγε διαγωνισμό με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την ονομασία «αποκατάσταση των τάφων, του σχολείου Σανμπγιάν και του μουβακίτχανε στο συγκρότημα της Αγίας Σοφίας». Η BirGün είχε αποκαλύψει ότι ο διαγωνισμός αυτός κατακυρώθηκε στην επιχειρηματική σύμπραξη που ιδρύθηκε από τρεις εταιρείες στην οποία ανήκε και η αρχιτεκτονική εταιρεία Hassa έναντι 23 εκατομμυρίων 51 χιλιάδων τουρκικών λιρών.
Ο Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ, ιδιοκτήτης της αρχιτεκτονικής εταιρείας Hassa, είναι επίσης γνωστό ότι είναι «στενός φίλος» του Ερντογάν.
Ο Σενάλπ είναι επίσης ο αρχιτέκτονας του «Μνημείου των Μαρτύρων» που δημιουργήθηκε στην έξοδο της γέφυρας του Βοσπόρου και η Hassa έχει εκτελέσει πολλά έργα, όπως το τζαμί και το πολιτιστικό κέντρο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, το master plan και το concept design του συγκροτήματος του «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, τα οθωμανικά αρχεία του πρωθυπουργικού υπουργείου, το τζαμί Ατάσεχιρ Μιμάρ Σινάν και την αποκατάσταση του τάφου του σουλτάνου Εγιούπ.
Η διεύθυνση βακουφικών ιδρυμάτων είχε επίσης διεξάγει διαγωνισμό για την ανανέωση των συστημάτων καμερών της Αγίας Σοφίας. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία DMS Dizayn, η οποία προσέφερε 850 χιλιάδες τουρκικές λίρες. Αποκαλύφθηκε ότι η Ντιντέμ Νουρ και ο Μεχμέτ Εμίν Χαζίρογλου, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, ήταν παιδιά του Μουράτ Χαζίρογλου πρώην αντιπροέδρου του κόμματος του Ερντογάν AKP στην επαρχία Κωνσταντινούπολης και πρώην μέλους της Συνέλευσης του Δήμου Κωνσταντινούπολης.