Η συζήτηση της Παρασκευής ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έγινε σε σχετικά ήπιο κλίμα και ήταν διαφωτιστική – δεν κατέληξε σε συμφωνία, αλλά επέτρεψε στην ηγεσία του κόμματος να αντιληφθεί τον πραγματικό αριθμό των βουλευτών που εκφράζουν αμφιβολίες για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και παράλληλα να διαπιστώσει πως το «μασάζ» που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες μέρες μέσω τετ α τετ δεν είχε φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα.
Περίπου 12 βουλευτές, δηλαδή λίγο πάνω από το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέφεραν προβληματισμούς και ενστάσεις στη συνεδρίαση – άλλοι μεγαλύτερους και άλλοι μικρότερους, δεδομένο που επιτρέπει σ’ αυτούς που τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης να πιστεύουν πως υπάρχουν κάποιες ψήφοι που θα μπορούσαν να «γυρίσουν». Παρότι στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η στάση του κάθε βουλευτή την ώρα της ψηφοφορίας, η βασική εκτίμηση θέλει σχεδόν όλους όσοι μείνουν διαφωνούντες μέχρι το τέλος να επιλέγουν όχι την καταψήφιση, αλλά την αποχή. Με αυτόν τον τρόπο, παρότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν θα πάνε απέναντι στην επί της αρχής επιλογή του κόμματος. Και αυτή είναι θετική, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητάει, στην εισαγωγική του ομιλία, να σκεφτούν ως «νομοθετικό σώμα», με βάση τις διατάξεις που υπάρχουν όντως μέσα στο νομοσχέδιο και όχι όλα τα υπόλοιπα που συζητούνται.
Η τεκνοθεσία
Κι αυτό γιατί και εκείνος γνωρίζει πως τα βασικά προβλήματα των περισσότερων εξ όσων έχουν αντιρρήσεις πατούν όχι στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά στην τεκνοθεσία και στο πιθανό παράθυρο που ανοίγεται για την επέκταση του δικαιώματος στην παρένθετη κύηση «από το παράθυρο». Γι’ αυτό, αυτού του είδους οι ενστάσεις μαζεύτηκαν και αναμένεται να απαντηθούν από αρμόδιους νομικούς, στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ, που θα διεξαχθεί πάλι με το ίδιο αντικείμενο – ενώ η επιχείρηση «μασάζ» συνεχίζεται.
Η απουσία ξεχωριστού άρθρου για την τεκνοθεσία ενδεχομένως διευκολύνει κάποιους εξ αυτών που αντιδρούν, ενώ σε καμία περίπτωση τα κεντροαριστερά στελέχη δεν θα ήθελαν ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως την ΚΟ της ΝΔ και τις ενστάσεις ακόμα και από μέλη της κυβέρνησης που θα διαλέξουν την αποχή να μεταφερθεί στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή διεκδικεί τη βασική εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας του κόμματος έχει ήδη τοποθετηθεί ομόφωνα υπέρ της εξίσωσης των δικαιωμάτων στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.
Τα δέκα «ναι»
Στη φάση που βρίσκονται τώρα οι διεργασίες, σίγουρα (από δημόσιες τοποθετήσεις ή τοποθετήσεις εντός της ΚΟ) θεωρούνται δέκα «ναι»: αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη, του αρμόδιου εισηγητή Παύλου Χρηστίδη και των Παύλου Γερουλάνου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Μιλένας Αποστολάκη, Δημήτρη Μάντζου, Παναγιώτη Δουδωνή και Στέφανου Παραστατίδη – μαζί με αυτό του Γιώργου Παπανδρέου.
Ως επί της αρχής θετικά διακείμενοι στο νομοσχέδιο θεωρούνται επίσης οι Κατερίνα Σπυριδάκη, Γιάννης Τσίμαρης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Μουλκιώτης, Μιχάλης Κατρίνης, Νάγια Γρηγοράκου και Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και από τις ιδιωτικές τους συζητήσεις, ισχυρές ενστάσεις εκφράζουν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές σε Ροδόπη και Ξάνθη, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, οι Σταύρος Μιχαηλίδης και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Τάσος Νικολαΐδης, η Κατερίνα Καζάνη, ο Μανώλης Χνάρης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Χριστίνα Σταρακά και ο Ανδρέας Πουλάς.
Στους προβληματισμένους κατατάσσονται επίσης η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Απόστολος Πάνας, ο Γιώργος Νικητιάδης, καθώς και οι Φραγκίσκος Παρασύρης και Ελένη Βατσινά.