Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο απευθύνει η κυβέρνηση προς τους αγρότες και, διαπιστώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, επιχειρεί να στείλει μηνύματα καταλλαγής προκειμένου να αποσυμπιεστεί το συντομότερο το κλίμα ανά την επικράτεια. Υπό τον φόβο για τυχόν αποκλεισμούς εθνικών οδών, βασικό ζητούμενο είναι να μην ανάψουν άλλες μηχανές τρακτέρ σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ειδικά το θεσσαλικό μέτωπο δείχνει να διευρύνεται, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έκθεσης Agrotica (1-4 Φεβρουαρίου), στην οποία θα παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Την ώρα που εκατοντάδες τρακτέρ έμπαιναν στο κέντρο της Λάρισας χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε σύσκεψη μιάμισης ώρας με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς. Τα επόμενα 24ωρα η πλευρά των αγροτών αναμένεται να ζητήσει επισήμως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ το Μαξίμου προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις μεταφέρει τρία μηνύματα: ότι «είναι πάντα ανοιχτή» η πόρτα του Αυγενάκη, ότι τα αφτιά της κυβέρνησης είναι ανοιχτά για τον αγροτικό κόσμο, ότι δεν θέλει ένα συγκρουσιακό τοπίο.
Στην σύσκεψη εκτός από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος. Και μόνο η παρουσία Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου μαρτυρά τις προετοιμασίες της κυβέρνησης προκειμένου με κάθε τρόπο – προφανώς και με ειδικά επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. – να αποφευχθεί το κλείσιμο δρόμων.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έγινε αναλυτική επισκόπηση των παρεμβάσεων για γεωργούς και κτηνοτρόφους από κάθε συναρμόδιο υπουργείο ειδικά για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται περιθώρια παρεμβάσεων, αν και διαμηνύεται ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Αποφυγή των εντάσεων
Απαντήσεις για τις ενέργειες στήριξης στον θεσσαλικό κάμπο ετοιμάζεται να δώσει και ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή (κατόπιν ερώτηση της Νέας Αριστεράς) και είναι σαφές ότι ουδείς στην κυβέρνηση θέλει ως τότε να καταγραφεί κλιμάκωση της έντασης, αντίθετα αναζητείται κάθε παράθυρο εκτόνωσης.
Όσο για τις καταγγελίες των αγροτών για καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις αποζημιώσεων, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «η καταβολή συνεχίζεται κανονικά» και ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι, ενώ σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των αγροτών για μεγάλα λάθη στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα σφάλματα της προηγούμενης διοίκησης, δεσμευόμενη ότι «αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο αδιαφάνειας».