Εξεπλάγη κανείς με την ανακοίνωση της ένταξης της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ; Σας βεβαιώ πως όχι. Η χθεσινή κοινή δήλωσή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν απλώς και μόνο η τυπική επισημοποίηση μιας προσχώρησης που είναι γνωστή και εκπεφρασμένη, αφού η Χριστοφιλοπούλου είχε και προεκλογικά κάνει δημόσια τοποθέτηση στήριξης στον Μητσοτακη προσωπικά. Η σχέση των δύο κρατά από το μακρινό 2013, επί συγκυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όταν ξεκίνησε η συνεργασία τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το χθεσινό, λοιπόν, είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την ανακοίνωση και της συμπερίληψής της στην ευρωλίστα. Θεωρείται κλειδωμένη η υποψηφιότητά της – όπως σας έχω ενημερώσει εγκαίρως από τον Δεκέμβριο άλλωστε.
Ουδέν σχόλιο από τη Χαριλάου Τρικούπη
Τα τελευταία χρόνια το όνομα της Χριστοφιλοπούλου είχε ακουστεί και για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και σε περιόδους ανασχηματισμών. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2022 της προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), στη θέση του Κωνσταντίνου Μενουδάκου. Για την ιστορία (και μόνο) την πρόταση για την προεδρία της ΑΠΔΠΧ η Χριστοφιλοπούλου την είχε αποδεχθεί και ενημέρωσε η ίδια, τότε, τον Νίκο Ανδρουλάκη, που το είχε αντιμετωπίσει πολύ τυπικά. Δεν προχώρησε, όμως, γιατί ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για τον διορισμό της. Ετσι, ο Μενουδάκος παρέμεινε στη θέση του κι ένα μήνα μετά – συμπτωματικώς, υπογραμμίζω – αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών. Οι πηγές μου στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, τα έχουν αυτά όλα «περασμένα» αν και όχι ξεχασμένα. Οπότε χθες, με την επίσημη ανακοίνωση της ένταξης της πρώην «πράσινης» υπουργού στη ΝΔ, δεν είχαν κάποιο σχόλιο να κάνουν.
Νέα απόρριψη, με καταγγελίες
Απορρίφθηκε και πάλι χθες το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη για χορήγηση ειδικής άδεια ορκωμοσίας, με τους συνηγόρους του να προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί ένα πινγκ πονγκ για το ποιο δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει την υπόθεση, με το θέμα να καταλήγει στο Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, που εξέδωσε την απόφαση χθες. Η πλευρά Μπελέρη κάνει λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό, με τον συνήγορό του να δηλώνει πως οι διώκτες του «θέλουν πάση θυσία τον Δήμο Χειμάρρας».
Η ΚΕ του ΚΚΕ για τα ομόφυλα ζευγάρια
Τη θέση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Περισσός, ξεκαθαρίζοντας ότι θα το καταψηφίσει. Οι ενστάσεις του κόμματος ξεκινούν από το ότι «η αναγνώριση της κοινής γονικής ευθύνης ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να προκύψει μόνο με την παράκαμψη της αντικειμενικής συμπληρωματικότητας γυναίκας – άνδρα στην αναπαραγωγή του είδους, στην τεκνοποίηση». Ενώ διατυπώνει την άποψη ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί την «εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας» κι ότι ανοίγει τον δρόμο για «εμπορία παιδιών». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η αντίθεσή του δεν σχετίζεται με τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία και ότι καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού.
«Κόκκινη» γραμμή
Δεν έκρυψε τον θυμό του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, Μαρίνος Σκανδάμης, που εκπροσώπησε το κόμμα του σε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Συνέλευσης της Βοστίτσας του 1821. Την ώρα της κατάθεσης στεφάνων ο Σκανδάμης άκουσε να καλείται από τους τελετάρχες να καταθέσει το στεφάνι του ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας. Κι έκανε μεταβολή κι έφυγε. Εξηγώντας σε δήλωσή του ότι «καμία εθνική ομοψυχία δεν απαιτεί το ξέπλυμα των χρυσαυγιτών και των ακολούθων τους».
Κόμμα Ερντογάν στη Γερμανία;
Λέγεται Δημοκρατική Συμμαχία για Ποικιλομορφία και Αφύπνιση. Αποτελείται από τέσσερις υποψηφίους που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν το κόμμα AKP του Ερντογάν. Και, αν πιστέψουμε τη γερμανική «Bild», θα λάβει μέρος στις ερχόμενες ευρωεκλογές στη Γερμανία. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε εδώ είναι να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ένα παρακλάδι του Ερντογάν», έγραψε στο Χ ο οικολόγος υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, που είναι τουρκικής καταγωγής, ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU Γενς Σπαν δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρόσθετε άλλο ένα ακραίο κόμμα στη χώρα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 1,3 εκατ. γερμανοί πολίτες με τουρκική καταγωγή, και ότι στις ευρωεκλογές δεν θα ισχύσει το 5% ως όριο εισόδου στη Βουλή, ένα μικρό κόμμα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει μια έδρα.