«Μπουρλότο» στη Μέση Ανατολή έχει βάλει η επίθεση με drone σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμα σε μία επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον Μπάιντεν «πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ».
Αν στους τρεις νεκρούς προστεθούν και τα δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα στην Αραβική Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό απωλειών
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από την πρώτη στιγμή όταν έγινε γνωστός ο θάνατος των Αμερικανών στρατιωτών ότι οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν σκληρά», κάτι που επανέλαβε και την Τρίτη μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Όπως είπε έχει λάβει απόφαση σχετικά με την απάντηση των ΗΠΑ αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μπάιντεν δήλωσε ακόμα πως θεωρεί το Ιράν υπεύθυνο για την επίθεση. «Τους θεωρώ υπεύθυνους με την έννοια ότι προμηθεύουν τα όπλα στους ανθρώπους που το έκαναν», είπε ακόμα, αλλά επανέλαβε ότι ελπίζει να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι αυτό που επιδιώκω».
Αύξηση του επιπέδου πληροφοριών στη Μέση Ανατολή
Τις επιλογές που έχουν για να απαντήσουν αλλά και πώς, καθώς και τι πρέπει λάβουν υπόψη τους οι επικεφαλής του Πενταγώνου και πόσο έντονα θα πρέπει να απαντήσουν οι ΗΠΑ, αναλύει σε άρθρο του στο Bloomberg, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Σταυρίδη, η πρώτη προτεραιότητα είναι να αυξηθεί το ήδη υψηλό επίπεδο πληροφοριών που αφιερώνεται στη Μέση Ανατολή. Όπως λέει οι διοικητές μάχης στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό, πρέπει να ανταγωνιστούν με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για δορυφορικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα μέσα πληροφοριών και δεδομένων των θανάτων αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, η Νο 1 δουλειά για τις επόμενες εβδομάδες θα είναι η συλλογή πληροφοριών για το Ιράν και τους πληρεξουσίους του.
Μόλις συγκεντρωθεί σημαντικός όγκος πληροφοριών, θα πρέπει να δώσουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συνδέουν άμεσα το Ιράν με αυτές τις επιθέσεις, ώστε πλέον σύμφωνα με τον ναύαρχο να μην μπορούν να κρυφτούν πλέον πίσω από τους αντιπροσώπους τους είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.
Επόμενο βήμα η κυβερνοεπίθεση κατά του Ιράν
Στη συνέχεια, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους τους στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, θα πρέπει να προετοιμάσουν μια σημαντική κυβερνοεπίθεση κατά του Ιράν. Αυτές οι υπηρεσίες συχνά συγκρατούν την πλήρη επιθετική τους ικανότητα για να κρατήσουν μυστική την τεχνολογία πίσω από τα κυβερνοεργαλεία τους.
Αλλά σύμφωνα με τον ναύαρχο εν αποστρατεία «αυτή είναι μια στιγμή όπου η χρήση μερικών από τις καλύτερες δυνατότητες που διαθέτουμε έχει νόημα για να επιτεθούμε κατά της ιρανικής διοίκησης ελέγχου, να διακόψουμε τη συνδεσιμότητα της Τεχεράνης με τις δυνάμεις πληρεξουσίων της, να διεισδύσουμε στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της και να μειώσουμε την παραγωγή οπλισμού της (μέρος του οποίου κατευθύνεται προς τη Ρωσία και σκοτώνει τους Ουκρανούς εταίρους της Αμερικής). Από την πλευρά των πληροφοριών, η CIA θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργικότητα των δικών μας πληρεξουσίων κατά του Ιράν».
Οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την αντίσταση στο εσωτερικό του Ιράν
Παράλληλα ο ναύαρχος Σταυρίδης προτείνει στις ΗΠΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την αυξανόμενη αντίσταση στο εσωτερικό του Ιράν, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μακράς ιστορίας κακής διακυβέρνησης και οικονομικής κακοδιαχείρισης του καθεστώτος.
«Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση των προσπαθειών επικοινωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Ιράν και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουμε τους δυσαρεστημένους Ιρανούς για το πώς μπορούν να υποβαθμίσουν καλύτερα τη σάπια θεοκρατία τους», υπογραμμίζει.
Ακόμα σημειώνει ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, ιδίως εκείνοι στην περιοχή. «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε μόνο εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά προφανώς και εναντίον ενός στενού εταίρου σε θέματα ασφάλειας, της Ιορδανίας. (Οι Ιορδανοί δήλωσαν αρχικά ότι η επίθεση σημειώθηκε ακριβώς πέρα από τα σύνορα με τη Συρία, αλλά όπως και να έχει το βασίλειο θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ανοιχτό στόχο). Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ιορδανίας – από τις καλύτερες στην περιοχή – μπορούν να μας φανούν χρήσιμες», συμπληρώνει.
«Ανταποδίδουμε τα χτυπήματα και ο επόμενος γύρος χτυπημάτων θα είναι μεγαλύτερος»
Ο ναύαρχος αναφέρει ακόμα ότι μέσω όλων των εταίρων τους στον Κόλπο, οι ΗΠΑ πρέπει να περάσουν ένα άμεσο μήνυμα στο Ιράν που να αναφέρει: «Ανταποδίδουμε τα χτυπήματα και ο επόμενος γύρος των χτυπημάτων θα είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερος».
Και όπως υποστηρίζει το Ισραήλ θα μπορούσε να βοηθήσει, συνεργαζόμενο με τις ΗΠΑ και τους Άραβες εταίρους του, ώστε να δημιουργηθεί μια κατάπαυση του πυρός για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. «Αν καταλήξουμε σε μια σοβαρή εκτεταμένη σύγκρουση με το Ιράν, θα πρέπει να υπάρξει λιγότερη άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, καθώς τα οπλικά μας συστήματα και τα πυρομαχικά μας θα πρέπει να κατευθυνθούν εναντίον των μουλάδων. Οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πόροι των ΗΠΑ δεν είναι άπειροι», προσθέτει.
Όσον αφορά την προσθήκη στρατιωτικού βάρους, ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να διατάξει άλλη μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην περιοχή, που θα προστεθεί στις δύο που βρίσκονται ήδη εκεί. Αυτό θα πρόσθετε άλλα 80 μαχητικά αεροσκάφη και εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk στο οπλοστάσιο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Πλήρες σχέδιο εκστρατείας με συνεχείς επιθέσεις
Το Πεντάγωνο θα πρέπει να αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο εκστρατείας με συνεχείς επιθέσεις 5-7 ημερών κατά στόχων πληρεξουσίων αντιπροσώπων του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη. «Πρέπει να συντονιστούμε και με την ιρακινή ηγεσία, καθώς ίσως χρειαστεί να επεκτείνουμε τα πλήγματα στη χώρα τους (το Ιράν ασκεί μεγάλη επιρροή εκεί, αλλά το Ιράκ είναι κυρίαρχο έθνος, όχι μαριονέτα)», προσθέτει ο Τζέιμς Σταυρίδης.
Οι επιθέσεις αυτές θα πρέπει να πλήξουν, με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας: τις τοποθεσίες που έχουν εκτοξεύσει πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ, τις περιοχές αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων που τις υποστηρίζουν και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των πληρεξουσίων. Μετά από έναν αρχικό γύρο επιθέσεων και την αξιολόγηση των πληγμάτων της μάχης θα πρέπει να προταθεί ένας δεύτερος γύρος χτυπημάτων για να καθαριστούν τυχόν σύνολα στόχων που χάθηκαν.
Ακόμα και καθώς εκτυλίσσεται αυτή η εκστρατεία αεροπορικών και πυραυλικών επιχειρήσεων κατά των αντιπροσώπων του Ιράν, το Πεντάγωνο θα πρέπει να δημιουργήσει λεπτομερή σχέδια κρούσης για να κυνηγήσει τους ίδιους τους ιρανικούς στόχους. Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολεμικά πλοία που επιχειρούν για την υποστήριξη των Χούθι της Υεμένης (για παράδειγμα, μια ιρανική φρεγάτα αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στις αρχές του έτους). Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι το ρεσάλτο και η κατάληψη ενός εμπορικού σκάφους ή ενός πλοίου του πολεμικού ναυτικού του Ιράν και η εκμετάλλευσή του για πληροφορίες και στοιχεία.
Πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση
Ένας άλλος στόχος θα μπορούσε να είναι οι πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν στον Αραβικό Κόλπο. Σε μία πιο αμφιλεγόμενη κίνηση το Πεντάγωνο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο πλήγματος κατά ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων διοίκησης και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δημόσια και ιδιωτικά μηνύματα προς την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια πλήρη σύγκρουση, προσθέτει ακόμα ο ναύαρχος και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να πείσουμε τους Ιρανούς ότι είμαστε σοβαροί στην αποφασιστικότητά μας να κρατήσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείς και να ανταποδώσουμε μαζικά αν χρειαστεί».
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θέτουν τον Μπάιντεν ενώπιον δύσκολων επιλογών, ιδίως εν μέσω προεκλογικής χρονιάς. «Και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ενθαρρύνει τους μουλάδες να κλιμακώσουν, με την ελπίδα να αποδυναμώσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ιράν πρέπει να καταλάβει ότι ούτε εμείς φοβόμαστε έναν τέτοιο πόλεμο», καταλήγει ο Τζέιμς Σταυρίδης.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE