Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν, για την ώρα, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, απέναντι στους αγρότες της Γαλλίας οι οποίοι – όπως και οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες της ΕΕ – φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, που περιλαμβάνουν και την προσπάθεια «περικύκλωσης» του Παρισιού. «Σε αυτό το στάδιο, επιδιώκουμε να εντείνουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί γρήγορα μία λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος του συνδικάτου των αγροτών FNSEA. «Ετσι, θα μπλοκάρουμε όλους τους κεντρικούς δρόμους προς και από το Παρίσι, μέχρι και σε 30 χιλιόμετρα απόσταση από αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότερα από 1.000 τρακτέρ κατευθύνονταν χθες ή είχαν ήδη παραταχθεί σε κεντρικούς οδικούς κόμβους, εμποδίζοντας ανάμεσα στα άλλα και την πρόσβαση στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας, το Ορλί και το Σαρλ ντε Γκολ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έχει κινητοποιήσει περίπου 15.000 αστυνομικούς προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στο κέντρο του Παρισιού των αγροτών με τα τρακτέρ τους, ενώ προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια να αποκλειστεί η αγορά φρέσκων προϊόντων του Ρουνζίς – που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – θα συνιστά υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» και θα αντιμετωπιστεί δυναμικά.
Σύσκεψη στα Ηλύσια Πεδία
Οσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χθες συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με πολλούς υπουργούς στο Μέγαρο των Ηλυσίων προαναγγέλλοντας νέα μέτρα, δεσμεύτηκε πως θα φέρει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μεθαύριο Πέμπτη. Εκεί, μάλιστα, θα επιχειρήσει να βρει κοινές λύσεις με τους ηγέτες άλλων κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα αυτή την περίοδο. Χθες, άλλωστε, εκατοντάδες γερμανοί αγρότες με τα τρακτέρ τους επιχείρησαν να μπλοκάρουν αρκετά λιμάνια της χώρας, ανάμεσά τους και του Αμβούργου, που είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων.
Πρακτικά, πάντως, οι εξελίξεις στο μέτωπο των αγροτών αναδεικνύουν την ανάγκη να διεξαχθεί εκ νέου συζήτηση πάνω σε βασικούς πυλώνες της πολιτικής της ΕΕ – όπως είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και το σχέδιο της μετάβασης στην πράσινη οικονομία και γεωργία – που προβλέπουν και την κατάργηση πολλών από τις υφιστάμενες επιδοτήσεις (καύσιμα κ.λπ.).