Δεν αποτελεί δικαιολογία και ενδεχομένως ούτε έκπληξη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των νέων στη Βρετανία δεν γνωρίζει τι εστί συναίνεση σε ό,τι αφορά την σεξουαλική επαφή και πιστεύουν πως δεν συνιστά βιασμό εάν το θύμα δεν αντισταθεί.
Τα σοκαριστικά αλλά και θλιβερά δεδομένα έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα της βρετανικής κυβερνητικής υπηρεσίας Crown Prosecution Service, σχετικά με την κατανόηση των σεξουαλικών εγκλημάτων, η οποία δείχνει πως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού πιστεύει πως οι γυναίκες συχνά… επινοούν τον βιασμό τους.
Συγκεκριμένα το 47% των νέων δηλώνει πως τα θύματα πρέπει να αντισταθούν ή να αντεπιτεθούν για να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.
Σχεδόν οι μισοί από τους 3.000 ερωτηθέντες – το 49% – δεν κατανοούσαν την έννοια της συναίνεσης και ότι ένας ύποπτος μπορεί εύλογα να πιστεύει ότι το θύμα συμφώνησε στη σεξουαλική επαφή, σημειώνει σε άρθρο της η Daily Mail.
Γάμος και σχέση δεν σημαίνει συναίνεση
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι τέτοιες παραφιλολογίες είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, με μόλις το 46% να αναγνωρίζει ότι ακόμα και αν ο δράστης βρίσκεται υπό τη επήρεια ουσιών, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τον βιασμό. Μόνο το 40% των νέων πιστεύει ότι ένα άτομο ενδέχεται να μην μπορεί να συναινέσει στο σεξ εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωματική βία.
Μόλις το 42% αναγνώρισε ότι η ύπαρξη σχέσης ή γάμου δεν σημαίνει αυτόματα συναίνεση στο σεξ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες σπάνια επινοούν τον βιασμό τους. Επιπλέον ελάχιστοι ερωτηθέντες κατανοούν πως ένας βιαστής γνωρίζει το θύμα του και μόλις το 17% ότι ο θύτης δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα σωματική βία.
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ορθή κατανόηση του βιασμού από το κοινό επηρεάζεται από «λανθασμένες πεποιθήσεις, παρανοήσεις, έλλειψη γνώσης και υποβόσκοντα στερεότυπα».
«Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα ως κοινωνία»
Η Επίτροπος Θυμάτων για την Αγγλία και την Ουαλία, Baroness Newlove δήλωσε ότι η έκθεση υπογραμμίζει ότι «επιβλαβείς μύθοι και παρανοήσεις επιμένουν στο σύστημα Δικαιοσύνης μας, με σοβαρές συνέπειες για τα θύματα».
Η Andrea Simon, από τον Συνασπισμό για τον Τερματισμό της Βίας κατά των Γυναικών, «ανησυχεί ιδιαίτερα που βλέπει μια τόσο έντονη οπισθοδρόμηση των στάσεων μεταξύ των νέων». Είπε ότι «η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του διαδικτυακού μισογυνισμού οδηγεί στη συμπάθεια προς τους δράστες και στις λανθασμένες αντιλήψεις για τη σεξουαλική βία».
Ο Baljit Ubhey από το Σύστημα Προστασίας Παιδιών (CPS), δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα ως κοινωνία για να διαλύσουμε τις επικρατούσες λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με αυτό το αδίκημα».