Όσο τα αγροτικά και φοιτητικά σφυριά χτυπούν τις κυβερνητικές αποφάσεις και διεκδικούν τόσο η κυβέρνηση τραβάει το σχοινί και επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό ενάντια σε αγρότες και φοιτητές.
Το κυβερνητικό αφήγημα ξεκινά ενάντια στους φοιτητές και τις καταλήψεις που πραγματοποιούν σε εκατοντάδες σχολές στη χώρα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους φοιτητές που -λίγο ή πολύ- τους χαρακτήρισε «ληστές».
Οι αντιδράσεις των αγροτών συνεχίζονται στα μπλόκα της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων περιοχών
Σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για να επιτεθεί στους φοιτητές. «Παραβατικός είναι και αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία. Αυτός είναι ο στόχος. Παράνομη πράξη είναι και ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να έχουν σε αυτή τη χώρα ασυλία και ενώ παρανομούν να πρέπει να εξαιρούνται της παρανομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οι φοιτητές αύριο Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια, όπως και σε όλες τις μεγάλες χώρες υπερασπιζόμενοι τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Παράλληλα προετοιμάζεται το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 Φεβρουαρίου, με σκοπό, όπως δηλώνουν, «να βουλιάξει η Αθήνα». Τονίζουν ότι ήδη πέτυχαν την πρώτη νίκη καθώς το νομοσχέδιο δεν έγινε νόμος τον Ιανουάριο και υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.
Τυράκι στους αγρότες που δεν… πέφτουν στη φάκα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε χθες την πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας, με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους.
Ωστόσο, όπως αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, σήμερα Τετάρτη σε κάθε μπλόκο θα γίνουν οι αποκλεισμοί στις 16:00, ενώ έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica. Εκεί αναμένεται να βρίσκονται -ώστε να εκφράσουν τη στήριξή τους στους αγρότες, και οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται στα μπλόκα της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων περιοχών, όπως της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση αναγνώρισε τα προβλήματα των αγροτών, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια πρώτη νίκη στον αγώνα τους.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας σημείωσε πως αποτελεί κατάκτηση του αγώνα η αναγνώριση του προβλήματος από την κυβέρνηση, κατάκτηση των μπλόκων και της μαζικής συμμετοχής. «Το επόμενο βήμα, είναι ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης μας. Αν πάρουμε κάτι, θα το πάρουμε όλοι μαζί. Αν κερδίσουμε, θα κερδίσουμε συντονισμένοι και ενωμένοι με όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο Ρίζος Μαρούδας.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη τα μπλόκα της Θεσσαλίας να πάρουν τη πρωτοβουλία να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη όπου θα συζητηθούν κοινές μορφές δράσεις και κλιμάκωσης. «Είμαστε στο στάδιο της συγκέντρωσης δυνάμεων», είπε και πρόσθεσε ότι «συγκροτούνται νέα μπλόκα, ενισχύονται τα υπάρχοντα. Να ξέρετε, δεν θα κερδίσει μόνο η Θεσσαλία. Θα κερδίσουμε όλοι μαζί. Δημιουργείται πίεση στη κυβέρνηση, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ως απάντηση ο Παύλος Μαρινάκης, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι από όλες τις κατευθύνσεις και επανέφερε, όπως και στην περίπτωση των φοιτητών, την «παραβίαση των δικαιωμάτων της κοινωνίας». Δηλαδή τον κοινωνικό αυτοματισμό ενάντια σε έναν επαγγελματικό κλάδο που διεκδικεί.
«Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας. Νομίζω ότι έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ότι προσπαθεί χωρίς να οδηγεί στην ακραία ένταση, να επιλύει τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι ζητούν οι αγρότες
Οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων καλούν όλους τους αγρότες που δεν συμμετείχαν ως τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Καλούν επίσης τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν με κάθε τρόπο, τη συμπαράστασή τους.
Το πλαίσιο αιτημάτων που αποφάσισαν χθες οι αγρότες περιλαμβάνει τα εξής:
– Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.
– Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.
– Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
Διεκδικούν επίσης:
– Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
– Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
– Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.
– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
– Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
– Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.