Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ατρόμητο στο πρώτο μεταξύ τους ματς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για το Κύπελλο Ελλάδος, σε συνδυασμό με την κυριακάτικη ήττα των Πράσινων από τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, δημιουργούν ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στη σημερινή ρεβάνς των δύο ομάδων. Οι ερωτήσεις είναι δύο: η πρώτη αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει την πρόκριση ανατρέποντας το εις βάρος του 1-2 και η δεύτερη ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση αποκλεισμού του. Προφανώς ερωτήσεις συνοδεύουν και τον Ατρόμητο: πρόκειται για μια ομάδα που για να προκριθεί θα πρέπει να κρατήσει το αβαντάζ που απέκτησε στη Λεωφόρο, αλλά επειδή στα δύο τελευταία ματς στο πρωτάθλημα έχει δεχτεί οκτώ γκολ (πέντε από την ΑΕΚ και τρία από τον Αστέρα Τρίπολης) αυτό δεν μοιάζει και τόσο εύκολο.
Κακά τα ψέματα όμως: στο κέντρο της προσοχής είναι ο Παναθηναϊκός. Που την Κυριακή έχει και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο κι αν αποκλειστεί από τον Ατρόμητο θα φτάσει σε αυτό με δυο στραβοπατήματα στη σειρά.
Περισσότερο
Την ήττα από τον ΠΑΟΚ κανείς στον Παναθηναϊκό δεν την είδε ως μικροπρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αλλαγή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Φατίχ Τερίμ έγινε για να υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα με τις τέσσερις ομάδες της κορυφής. Ο Γιοβάνοβιτς στα ματς με την ΑΕΚ, τον Αρη, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό είχε μια νίκη με τους Ερυθρόλευκους, αλλά στα χαρτιά. Η δυσκολία του ΠΑΟ απόψε έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες. Αν είχε κάνει αποτέλεσμα στην Τούμπα, το ματς θα ήταν σαφώς πιο εύκολο. Ενας αποκλεισμός από τον Ατρόμητο θα συγχωρούνταν σε έναν πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα ΠΑΟ που δεν θα είχε χάσει κανένα από τα τέσσερα ντέρμπι που έδωσε με τον Τερίμ (έχει αγωνιστεί με την ΑΕΚ στην «ΟPAP Arena» και δυο φορές με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο).
Η ήττα από τον ΠΑΟΚ αλλάζει την εικόνα: ο Τερίμ θα βρεθεί χωρίς νίκη σε τέσσερα ντέρμπι και με έναν αποκλεισμό από τον Ατρόμητο. Και το ματς με τον Ολυμπιακό θα γίνει κάτι περισσότερο από παιχνίδι της χρονιάς.
Απορία
Ο Τούρκος είναι έμπειρος και ψύχραιμος. Στην Τούμπα μίλησε για «ήττα στις λεπτομέρειες» και καθησύχασε τους οπαδούς του ΠΑΟ ότι ξέρει τι σημαίνει πρωταθλητισμός. Η αποστολή του υπήρξε εξ αρχής να πάρει το πρωτάθλημα. Απλά η ιδέα του να παίξει το ματς με τον Ατρόμητο με τέσσερις νεοφερμένους στην αρχική ενδεκάδα (Ακαϊντίν, Ούγκο, Μπακασέτα και τον τερματοφύλακα Ντραγκόφσκι) έφερε μια ήττα που θα ‘πρεπε να είναι ασήμαντη – διότι ήρθε στο Κύπελλο. Αρχικά αντιμετωπίστηκε ως τέτοια – μάλιστα πείραξε πιο πολύ από αυτή ο τραυματισμός του Ιωαννίδη. Μετά την ήττα του ΠΑΟ στην Τούμπα, η ήττα με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο μοιάζει ξαφνικά πολύ κακό αποτέλεσμα.
Και η απορία για το τι είδους ενδεκάδα θα χρησιμοποιήσει απόψε ο Τερίμ είναι μεγάλη. Διότι υπάρχει κι ένας ακόμα μπελάς: οι πολλοί τραυματισμοί. Μετά το ματς με τον Ατρόμητο επιδεινώθηκε η κατάσταση του Ιωαννίδη. Στην Τούμπα χτύπησε ο Βαγιαννίδης. Και παίκτες όπως ο Αϊτόρ, ο Μαντσίνι, ο Αράο, ο Μλαντένοβιτς, ο Κώτσιρας θα ήταν καλό να πάρουν τις ανάσες τους. Αλλά πώς θα γίνει; Η απορία θα λυθεί το βράδυ.
ΔΕΑΒ
Στο νομοσχέδιο του υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση η μοναδική καινοτομία είναι τελικά οι αυξημένες αρμοδιότητες της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας. Ο Βρούτσης (και άλλοι πολλοί…) δεν έχουν καταλάβει τι μπελά έβαλαν στο κεφάλι τους με αυτή τους την επιλογή. Η ΔΕΑΒ υποτίθεται πως θα παρεμβαίνει και θα τιμωρεί παραβατικές πράξεις οπαδών, αλλά και ομάδων (δηλαδή παραγόντων, παικτών και προπονητών) που προκαλούν βία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο σώμα παρατηρητών, στις εκθέσεις των οποίων η ΔΕΑΒ θα μπορούσε να στηριχθεί.
Οι νομοθέτες του Βρούτση, αντί να αρχίσουν από τους παρατηρητές (τους οποίους θα έπρεπε να επιμορφώσουν και να ανταμείβουν για τις υπηρεσίες τους αντιγράφοντας την UEFA), σκέφτηκαν πως θα αναβαθμίσουν μια κρατική επιτροπή για να μπορούν να δείχνουν ότι είναι εξουσία επιβάλλοντας πρόστιμα κ.λπ. Και φυσικά ξεχνώντας σε ποια χώρα βρίσκονται.
Εκθέσεις
Θα φέρω ένα παράδειγμα: το τελευταίο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΠΑΟ που ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε. Οι πάγκοι των δυο ομάδων δεν αποτελούνταν από κυρίους με συμπεριφορά μικρών λόρδων. Οι διαπληκτισμοί ήταν συνεχείς. Η τύχη του παιχνιδιού ήταν ότι γινόταν χωρίς κόσμο: αν υπήρχε κόσμος με τους πάγκους γεμάτους «κοκοράκια», εύκολα θα γινόταν χαμός. Ομως το ωραίο είναι άλλο: και οι δυο ομάδες διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των αντιπάλων τους. Χθες σας έγραφα ότι ο ΠΑΟ έχει παράπονα από το φέρσιμο του Κωνσταντινίδη. Οπως έμαθα κι ο ΠΑΟΚ τα έχει με τον ίδιο τον Τερίμ που κατηγορείται ότι έβρισε τον Ραζβάν Λουτσέσκου.
Τι έχει γράψει από αυτά ο παρατηρητής; Σχεδόν τίποτα! Πώς τα μάθαμε; Από δημοσιεύματα του Τύπου που ως πηγή έχουν τις ομάδες. Διαβάζεις αυτά που γράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη και πιστεύεις πως ο Τερίμ είναι ο Χουλκ και θα τους έδερνε όλους αφού θα τους έβριζε πρώτα. Ακούς τι λέγεται στην Αθήνα και πιστεύεις πως ο Κωνσταντινίδης ηγήθηκε μιας ομάδας κομάντος από την οποία ένας Θεός ξέρει πώς γλίτωσαν οι άνθρωποι του ΠΑΟ. Η ΔΕΑΒ θα επιβάλει πρόστιμα από τις 12 Φεβρουαρίου και μετά. Εχω την περιέργεια να δω με βάση ποιες εκθέσεις και ποια δημοσιεύματα.
Γέλιο
Θα πει κάποιος ότι μπορεί μέχρι τότε οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους: είναι πολύ δύσκολο κάποιος να κάνει μια δουλειά που δουλειά δεν είναι. Οποιος παριστάνει τον παρατηρητή της ΔΕΑΒ είναι συνήθως ένας τύπος που έχει κάποια γενικότερη σχέση με το ποδόσφαιρο και πάει στο γήπεδο για να δει το ματς από καλή θέση χωρίς να πληρώσει εισιτήριο: αυτή είναι η ανταμοιβή του. Χρόνια τώρα οι παρατηρητές γράφουν στις εκθέσεις τους όσα τους επιτρέπονται για να ξαναπάνε στο γήπεδο: αν περιμένεις από ένα Θεσσαλονικιό να τσακωθεί με τον ΠΑΟΚ ή από κάποιον που είναι μόνιμος στη Λεωφόρο να δυσαρεστήσει τον ΠΑΟ, ζεις στη Σουηδία με τον αρχιδιαιτητή Φρόιντφελντ κι όχι στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι γράφανε ό,τι ήθελαν χωρίς κανείς να τους παίρνει στα σοβαρά. Από τις 12 Φεβρουαρίου αυτοί θα κλείνουν γήπεδα. Θα έλεγα πως θα γελάσουμε πολύ. Αλλά δεν το λέω.