Άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από… έντομα και συγκεκριμένα από γρίλους, πήρε μία εταιρεία στην Ιταλία.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε το «ok» να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα. Πλέον, θα μπορεί να το πουλά και για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο λόγος για την Nutrinsect. «Άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων», δήλωσε σχετικά ο Josè Francesco Cianni, ο διευθύνων σύμβουλός της, και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι πολύ μεγάλο νέο για εμάς».
Όπως λέει η Nutrinsect, το αλεύρι της είναι θρεπτικό, βιώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, ενώ ισχυρίζεται πως «η γεύση μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».
Κίνητρο του Cianni για την επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία είναι να παρέχει μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.
Registriamo l’entusiasmo dell’ AD dalla Nutrinsect di Montecassiano, la prima e unica (per ora) azienda italiana autorizzata alla produzione, trasformazione e commercializzazione per uso alimentare umano, di farina di grillo.
Buona alimentazione a tutti.. pic.twitter.com/Fm48o9rcyq
— 🖤 🇮🇹 𝘨𝘪𝘨𝘪 𝘱𝘰𝘥𝘥𝘢 👣🐾 🇮🇹 🖤 (@gigipodda) January 31, 2024
Eκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται από την εταιρεία
Σημειώνεται ότι από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano, μια πόλη στην κεντρική περιοχή Marche, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη.
Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, προκαλώντας έναν τσουνάμι προτεινόμενων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα έντομα θα κρατηθούν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.
Τότε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Francesco Lollobrigida, είχε αναφέρει ότι «είναι θεμελιώδες να μην συγχέονται αυτά τα άλευρα με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία».
Τονίζεται ότι οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι είναι μικρότεροι από αυτούς που χρειάζεται η κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.