Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες μετά την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα. Πρόκειται για διοίκηση της επιχείρησης από το στρατηγείο της Λάρισας και όχι εν πλω. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.
Όπως επανέλαβε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.
Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.
H Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα
Προσερχόμενος ο Νίκος Δένδιας στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως θα προτείνει το Στρατηγείο της Λάρισας. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει… pic.twitter.com/4dkFNupOtf
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 31, 2024
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο, μεγαλύτερη από την επιχείρηση «Irini» που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Οι υπουργοί Άμυνας δεν αναμένεται να λάβουν σήμερα αποφάσεις για την Ερυθρά καθώς πρόκειται για άτυπο συμβούλιο. Ίσως, ο Ζοζέπ Μπορέλ να δώσει ορισμένες κατευθύνσεις αλλά οριστικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα με το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων να προγραμματίζεται για τις 19 Φεβρουαρίου.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Στο άκουσμα της είδησης ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την αντίρρησή τους καθώς η χώρα μας εμπλέκεται άμεσα στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων! Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί», αναφέρει ο Περισσός.
Για «ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα» μιλάει η Νέα Αριστερά και αναρωτιέται «με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;» αλλά και «γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;».
Η Νέα Αριστερά σημειώνει πως «όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου. Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης».