Με την προθεσμία για την αίτηση χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα να λήγει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, οι εκτιμήσεις όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων δεν επιβεβαιώνονται. Ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλούσαν αρχικά για έως και 1,2 εκατ. δικαιούχους, οι αιτήσεις μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 451.661 και δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 500.000. Ο λόγος που τα νοικοκυριά γυρίζουν την πλάτη στην οικονομική ενίσχυση, η οποία θα φανεί στα τιμολόγια ρεύματος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι οι «κόφτες» που έχουν τεθεί. Οποιος λάβει το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα αποκλείεται από το κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος, το οποίο ισχύει για ολόκληρο το έτος, με το όφελος να προσεγγίζει ακόμα και τα 120 ευρώ ανά τετράμηνο. Ο χρόνος τελειώνει για την υποβολή αιτήσεων από τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Από την άλλη, στο τέλος του μήνα «ξεκλειδώνει» η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης για όσους θερμαίνουν την κατοικία τους με πετρέλαιο.

Ελεγχοι σε απευθείας μετάδοση

Για τους φοροελέγχους… σε απευθείας μετάδοση ετοιμάζονται στην ΑΑΔΕ. Οι φοροελεγκτές εκτός από τα λάπτοπ και τα φορητά σκάνερ θα έχουν μαζί τους και κάμερες, οι οποίες αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση ή γενικά έναν ελεγκτικό στόχο, αφετέρου θα μεταδίδουν ζωντανά εικόνα και ήχο στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της  ΑΑΔΕ. Μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο, στελέχη και υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των ελέγχων και θα παρεμβαίνουν όταν κρίνουν. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος, ότι η επαφή που θα έχει με τους ελεγκτές θα καταγραφεί.

Με κάμερες θα γίνονται και οι συναντήσεις φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Τα βίντεο των ελέγχων στα γραφεία των επιχειρήσεων θα τηρούνται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφονται. Αντίθετα, τα βίντεο με τις προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Ψηφιακές δηλώσεις μετάταξης

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή ενεργοποιεί από σήμερα η ΑΑΔΕ διευκολύνοντας τις συναλλαγές μικρών επιχειρήσεων και αγροτών με τη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για την ψηφιακή δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, η οποία θα υποβάλλεται πλέον αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE εντός δύο μηνών από τη μετάταξη. Η απόφαση ισχύει για αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις αποθεμάτων μετάταξης και αφορά όσους εντάσσονται από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ στο καθεστώς μικρών επιχειρήσεων ή στο ειδικό καθεστώς αγροτών και από το καθεστώς μικρών επιχειρήσεων ή το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς.

Αποχώρηση από την Alpha Bank

Μετά την ολοκλήρωση του βασικού μετασχηματισμού της Alpha Bank, η Αναστασία Σακελλαρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη θέση της Chief Transformation Officer και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Η κυρία Σακελλαρίου θα διατηρήσει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα μετασχηματισμού για να διασφαλίσει τη συνέχεια και την καθοδήγηση των αρμόδιων ομάδων της τράπεζας. Θα συνεχίσει επίσης να συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια της Alpha Bank Romania και της Alpha Bank Cyprus.

Αντληση 738 εκατ. από ΔΑΑ

Το ποσό των 738 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από αρχική δημόσια προσφορά, με την τιμή στο υψηλότερο σημείο του εύρους, όπως μεταδίδει το Bloomberg News. Οπως σημειώνει το πρακτορείο, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% του μεριδίου της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων. Η IPO έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.