Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, δίνοντας έτσι τη δική τους απάντηση στα «ψίχουλα» της κυβέρνησης.

Οι αγρότες οι οποίοι έχουν θέσει υπόψιν της κυβέρνησης εδώ και ημέρες τα αιτήματά τους, σκληραίνουν τη στάση τους προχωρώντας σε νέες κινητοποιήσεις.

Και αυτό, διότι αντί να υπάρξουν σοβαρές κυβερνητικές δεσμεύσεις, μοιράζουν «ψίχουλα» με στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις όσων αγωνίζονται.

Αγρότες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μία σειρά αιτημάτων που αφορούν το εισόδημά τους, τις αποζημιώσεις και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο αγροτικός κόσμος προχωρά σε πολύμορφες κινητοποιήσεις όπως συμβολικές καταλήψεις εθνικών οδών ενώ ο επόμενος σταθμός του αγώνα τους είναι η έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.

Το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία ξεκινά σήμερα και κορυφώνεται το Σάββατο (03/02) παρουσία του αρμόδιου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με αγρότες από το μπλόκο της Βόνιτσας.

Ένας από τους αγρότες  που συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του ανέφερε ότι τα «αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών έχουν φτάσει στον ίδιο, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο. «Όλος ο κόσμος είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας μας τσακίζει όλους και ειδικά τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα, παραθέτοντας στον πρωθυπουργό τα αιτήματα των αγροτών, όπως να οριστούν κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο.

Παράλληλα ζήτησε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιό του ώστε να κάνουν και οι ίδιοι το «κουμάντο τους». Διαφορετικά, όπως είπε, «να γίνουμε γκαρσόνια ή να πάμε στη Γερμανία».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία τονίζοντας μεταξύ άλλων πως για τον ίδιο η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα.

Ξεσηκωμός

Εν τω μεταξύ, η πανελλαδική επιτροπή των αγροτών πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης. «… Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, ο υπουργός Γεωργίας μας είπε “υποκινούμενους”. Δεν κάναμε πίσω, φουντώσαμε τον αγώνα… ».

Τονίζουν ακόμη ότι «κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα».

Χθες το απόγευμα και για λίγες ώρες, στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών προχώρησαν οι αγρότες της Χαλκιδικής. Σήμερα θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγει η αυλαία της 30ης διεθνούς έκθεσης Agrotica.

Όπως λένε, όποια κι αν είναι η δύναμη, που θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Agrotica, τα τρακτέρ που θα παραμείνουν στη Χαλκιδική θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, διαμηνύουν προς την κυβέρνηση πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Το μεσημέρι της Τετάρτης  δεκάδες λαρισαίοι αγρότες ανέβηκαν χωρίς τα οχήματά τους στη νέα εθνική οδό στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε πως με την κίνηση αυτή υλοποιούν την απόφαση της Πανθεσσαλικής σύσκεψης και της επιτροπής των μπλόκων και με το βλέμμα στο Σάββατο που θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica ενώ κάλεσε για ένωση των δυνάμεων με τους συναδέλφους τους από την Μακεδονία.

Αγρότες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Αιτήματα επιβίωσης

Οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων καλούν όσους δεν συμμετείχαν ως τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:

– Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

– Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

– Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούν επίσης:

  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.