Σε σταθερή συζήτηση έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στα γαλάζια πηγαδάκια το ερώτημα «πόσο ΠΑΣΟΚ χωράει η ΝΔ». Η οποία πυροδοτήθηκε πάλι και φούντωσε από εξελίξεις όπως η επίσημη ένταξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου και η έντονη φημολογία που θέλει κι άλλα πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζονται για το νεοδημοκρατικό ευρωψηφοδέλτιο. Διόλου τυχαία δεν ήταν, λοιπόν, η ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του Νικήτα Κακλαμάνη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο μεν Κακλαμάνης ήταν πολύ αιχμηρός για τη μεταγραφή της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως «ακόμη ηχεί στα αφτιά μου το τι μας έλεγε παλιά η κυρία Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή» κι ότι «το Κέντρο δεν είναι ιδεολογία, είναι επάγγελμα». Η δε Μπακογιάννη απάντησε υπενθυμίζοντας πως όταν το Κέντρο είχε φύγει από τη ΝΔ «πήραμε το 18%». Δεν είπε πότε ήταν αυτό, αλλά θαρρώ πως αναφερόταν στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Επί Αντώνη Σαμαρά δηλαδή. Το λες και καρφί…
Ο Ερντογάν στο Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου
Το Κάιρο θα επισκεφθεί στις 14 Φεβρουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συναντηθεί με τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, επιχειρώντας να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται πως η ρήξη Ερντογάν και Αλ Σίσι κατέστη εμφανής μετά την ανατροπή, από τον τελευταίο, του εκλεγμένου προέδρου και ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως ευνοούν την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών – έστω κι αν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει ο Ερντογάν, οι οποίοι περιλαμβάνουν και το ενεργειακό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν είναι βέβαιο ότι θα ευοδωθούν.
Στην ατζέντα της συνάντησης το πρώτο θέμα θα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Τουρκικά μέσα, ωστόσο, επικαλούμενα αξιωματούχους, σημειώνουν πως Ερντογάν και Αλ Σίσι θα αναφερθούν και στο ζήτημα του καθορισμού των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ε, εκεί τα πράγματα είναι κάπως πιο ζόρικα…
Κι άλλη «διάκριση»
Απανωτές «επιτυχίες» καταγράφουμε αυτές τις μέρες. Δυστυχώς. Μετά το Ευρωκοινοβούλιο και τη Διεθνή Διαφάνεια, μας ήρθε χθες και νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στην οποία σημειώνει την αποτυχία της Ελλάδας να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση και να ασκήσει πίεση στις ελληνικές Αρχές. Κομβικό σημείο φυσικά, των άκρως δυσάρεστων παρατηρήσεων για τη χώρα μας είναι οι υποκλοπές, το Predatorgate και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων καθώς και το μπαράζ αγωγών σε όσους έχουν ερευνήσει την υπόθεση.
Μια θλιβερή επέτειος
Με ενός λεπτού σιγή τίμησε η Βουλή τους πεσόντες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Εκτορα Γιαλοψό, στη χθεσινή επέτειο των 28 ετών από τα δραματικά εικοσιτετράωρα κατά τα οποία ήρθαμε πιο κοντά από ποτέ σε μια σύρραξη με την Τουρκία. «Η μοιραία μέρα της 31ης Ιανουαρίου 1996 θα υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της αφοσίωσης στο εθνικό καθήκον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του.
Ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε αναφορά που έκανε στους πεσόντες, υπογράμμισε πως «έχουμε χρέος και καθήκον να μην ξεχνάμε τους κινδύνους για να σχεδιάζουμε βάσει αυτών την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποτρεπτική δύναμη της χώρας».
Ιστορίες Μεταπολίτευσης
Στο κατάμεστο πατάρι του Ιανού παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Κάτω από τις στάχτες» που εξελίχθηκε σε μια βραδιά άκρως πολιτική, απολαυστική για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της Μεταπολίτευσης. Παρεβρέθηκαν δεκάδες πολιτικά στελέχη, κυρίως από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, ενώ δυστυχώς λόγοι υγείας απέτρεψαν την παρουσία του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη που ήταν προγραμματισμένο να παραστεί για να εισφέρει με τη δική του οπτική στην ιστορία της συγκυβέρνησης του 1989. Μεταξύ άλλων είδα στο κοινό τη Δώρα Αυγέρη, τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Γιάννη Μπαλάφα, τον Γιάννη Μεϊμάρογλου.
Ενώ, από τη νεότερη γενιά, συγκράτησα τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, πλέον, Γιώργο Γιάνναρο, ενώπιον του οποίου ο Ανδρουλάκης σχολίασε ότι αν ζούσε ο πατέρας του, ο Γρηγόρης Γιάνναρος, η εξέλιξη του Συνασπισμού θα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή και δεν θα κατέληγε με κάποια πρόσωπα και φαινόμενα που είδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγγραφέας ήταν απολαυστικός, μοιράστηκε ιστορίες κι αφηγήσεις, με το χειμαρρώδες ύφος που τον χαρακτηρίζει. Και κάτι τελευταίο: επειδή πρόσεξα ότι μερικοί εξεπλάγησαν από την παρουσία του τραγουδιστή Γιώργου Μαργαρίτη, να σας πω ότι με τον Ανδρουλάκη είναι προσωπικοί φίλοι κι ετοιμάζουν μαζί και ένα βιβλίο.