Ανευ προηγουμένου καθίζηση υπέστη η χειμερινή μεταγραφική δαπάνη της Πρέμιερ Λιγκ, που προς το παρόν αγγίζει το 90% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει ωστόσο το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με το καλοκαίρι, καθώς φτάνει στο εντυπωσιακό 97,58%!
Με φούσκα που έσκασε μοιάζουν οι δαπανηρές μεταγραφές στο ποδόσφαιρο. Σήμερα και αύριο κλείνουν τα περισσότερα παράθυρα της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου και οι δέκα πιο σπάταλες λίγκες ξόδεψαν 800 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν δώσει 1,468 δισ. ευρώ – πτώση 45,50%.
Οι διαφορές σε ένα δωδεκάμηνο είναι εντυπωσιακές και αφορούν περισσότερο την Πρέμιερ Λιγκ. Το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο δαπάνησε πέρυσι τέτοια εποχή για την απόκτηση νέων παικτών 843 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη λίγκα, ενώ φέτος οι αγγλικές ομάδες έχουν δώσει μόλις 80 εκατ. ευρώ. Δεν είναι απλά μια πτώση αλλά μια κατακρήμνιση που φτάνει το 90,4% και φυσικά έχει την εξήγησή της. Η πρόσφατη βαριά τιμωρία της αφαίρεσης δέκα βαθμών που επιβλήθηκε στην Εβερτον από την Πρέμιερ Λιγκ για παραβίαση του FFP, η εκκρεμότητα της Νότιγχαμ αλλά και της Εβερτον για το ίδιο ζήτημα, αλλά και η επερχόμενη κρίση για τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι έχουν σκορπίσει τον τρόμο σε όλους τους συλλόγους.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τσέλσι η οποία πέρυσι δαπάνησε 330 εκατ. ευρώ ενώ φέτος δεν έδωσε ούτε σεντ.
Αντίθετα τα υπόλοιπα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα αύξησαν τις δαπάνες τους για μεταγραφές, χωρίς όμως να κάνουν κάποια εντυπωσιακή κίνηση.
Η γαλλική Λιγκ 1 έδωσε τα περισσότερα χρήματα παγκοσμίως, 157,78 εκατ. ευρώ, σχεδόν 25 εκατ. περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Αυξημένη ήταν και η δαπάνη της Serie A καθώς ανέβηκε από τα 32,4 εκατ. στα 81 εκατ. Σχεδόν διπλάσια είναι και η δαπάνη της Λα Λίγκα, από τα 35,48 στα 71,25 εκατ., ενώ σχεδόν τα ίδια χρήματα με πέρυσι (71 εκατ. έναντι 67 εκατ.) έχουν δώσει και οι Γερμανοί.
Τα πολλά ερωτηματικά συγκεντρώνονται στη σαουδαραβική λίγκα η οποία το περασμένο καλοκαίρι δαπάνησε σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε μεταγραφές και πολύ περισσότερα για τα συμβόλαια των παικτών, ενώ τον τρέχοντα μήνα έχει δώσει μόλις 23 εκατ. για έναν παίκτη, τον Ρενάν Λόντι. Η πτώση της δαπάνης έφτασε το εντυπωσιακό 97,58%, ενώ μεγάλο πλήγμα για τη φήμη του ήταν η αποχώρηση του πρώην αρχηγού της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον, για τον Αγιαξ. Οι Σαουδάραβες πρόσθεσαν πάντως ένα ακόμα σημαντικό όνομα, τον Ιβάν Ράκιτιτς (Αλ Σαμπάμπ) ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Σεβίλλη.
Οι πιο ακριβές μεταγραφές προς το παρόν είναι του Βραζιλιάνου Βίτορ Ρόκε στην Μπαρτσελόνα (40 εκατ.), του Γάλλου Σάσα Μποέ στην Μπάγερν (30 εκατ.), του Ράντου Ντραγκούσιν στην Τότεναμ (25 εκατ.) και του Ελμάς στη Λειψία (24 εκατ.).