Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε στιγμή δημοσίως από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα μέχρι και σήμερα την ώρα που οι θάνατοι στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν ξεπεράσει τις 27.000.
Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να βρεθεί μία διέξοδος στο παρασκήνιο είναι συνεχείς και εμπλέκουν αραβικά κράτη της περιοχής, ωστόσο το Ισραήλ επιμένει να αρνείται κάθε συμβιβαστική πρόταση και μέσω του Μπενιαμίν Νετανιάχου δυναμιτίζει κάθε απόπειρα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία έστω προσωρινή και εύθραυστη «ειρήνη».
Την ίδια στιγμή η σύγκρουση έχει γίνει περιφερειακή με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν επιθέσεις στην Υεμένη εναντίον των Χούθι ενώ ήδη μετρούν τα πρώτα θύματα μετά το χτύπημα φιλοιρανικών οργανώσεων σε στρατιωτική βάση στην Ιορδανία.
Το σενάριο ευρύτερης σύγκρουσης με τη συμμετοχή του Ιράν όλοι το απεύχονται, αλλά επίσης το φοβούνται περισσότερο καθώς η κατάσταση μπορεί εύκολα να γίνει ανεξέλεγκτη.
Σε αυτό το πλαίσιο οι φωνές που ζητούν από τον Μπάιντεν – που έχει μπροστά του επίσης μία δύσκολη προεκλογική μάχη – να «μαζέψει» τον Νετανιάχου πληθαίνουν. Μάλιστα μετά την κατηγορηματική άρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού για λύση δύο κρατών – πάγια θέση των ΗΠΑ έστω και τυπικά – τα περιθώρια για ελιγμούς στενεύουν.
Το «Δόγμα Μπάιντεν»
Ο Τόμας Φρίντμαν, αρθρογράφος των NYT και άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν έκρυψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αμερική και εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη μία νέα στρατηγική στην περιοχή που την ονόμασε «Δόγμα Μπάιντεν».
«Είμαστε έτοιμοι να δούμε να ξεδιπλώνεται μια νέα στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση αυτού του πολυμέτωπου πολέμου που αφορά τη Γάζα, το Ιράν, το Ισραήλ και την περιοχή – αυτό που ελπίζω ότι θα είναι ένα «Δόγμα Μπάιντεν» που θα ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα αυτής της επικίνδυνης στιγμής», έγραψε στους NYT και πρόσθεσε:
«Και αν δεν δούμε ένα τέτοιο μεγάλο, τολμηρό δόγμα, η κρίση στην περιοχή θα κάνει μετάσταση με τρόπους που θα ενισχύσουν το Ιράν, θα απομονώσουν το Ισραήλ και θα αφήσουν κουρελιασμένη την ικανότητα της Αμερικής να επηρεάσει τα γεγονότα εκεί προς το καλύτερο».
Το «Δόγμα Μπάιντεν» θα ξεδιπλωθεί σε τρεις κατευθύνσεις, αναφέρει. Η πρώτη αφορά μία αποφασιστική στάση απέναντι στο Ιράν που θα συμπεριλαμβάνει μία ισχυρή στρατιωτική απάντηση κατά των πληρεξούσιων της Τεχεράνης στην περιοχή μετά τον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών.
Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους τώρα και όχι στο μέλλον
Η δεύτερη κατεύθυνση θα αφορά μία «πρωτοφανή διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την προώθηση ενός παλαιστινιακού κράτους», όχι στο μέλλον αλλά τώρα. Όπως αναφέρει η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να δουλεύεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα που θα επιτρέπει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά… στα μέτρα του Ισραήλ.
Το παλαιστινιακό κράτος αυτό θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, θα είναι αποστρατιωτικοποιημένο, δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και στην ηγεσία του θα βρίσκεται μία άλλη ανανεωμένη παλαιστινιακή αρχή.
Η τρίτη κατεύθυνση θα περιλαμβάνει μία διευρυμένη συμμαχία ασφαλείας των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία με στόχο την ήδη ξεκινημένη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.
«Εάν η κυβέρνηση μπορέσει να τα καταφέρει όλα αυτά – ένα τεράστιο «εάν» – το Δόγμα Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη στρατηγική αναπροσαρμογή στην περιοχή μετά τη συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ του 1979», γράφει ο Φρίντμαν.
Το συγκεκριμένο άρθρο είχε απήχηση στα αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ με το NBC News να αναφέρει – επικαλούμενο αξιωματούχο – ότι ο Μπάιντεν έχει αναθέσει στο πολιτικό προσωπικό να εξετάσει την ιδέα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.
Σκληρή απάντηση στο Ιράν
Ο Φρίντμαν εκτιμά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά στις μπλόφες του Ιράν και του Νετανιάχου, προκειμένου η Ουάσιγκτον να συνεχίζει να παίζει κομβικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, καθώς σε άλλη περίπτωση το Ισραήλ κινδυνεύει με εξαφάνιση και η Αμερική κινδυνεύει να εκδιωχθεί από το Ιράν.
Η ταυτόχρονη κίνηση σε δύο μέτωπα, στρατιωτικά κατά του Ιράν και διπλωματικά υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους, θα δώσει, σύμφωνα με τον Φρίντμαν, τη δυνατότητα οι ΗΠΑ να γυρίσουν το παιχνίδι, να κερδίσουν την συναίνεση των Αράβων και να απομονώσουν την Τεχεράνη.
Μέχρι στιγμής, παρατηρεί, οι ΗΠΑ είναι δέσμιοι του Ισραήλ ενώ σημειώνει με νόημα: «Ό,τι σου λένε οι άνθρωποι στα αγγλικά κατ’ ιδίαν είναι άσχετο. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι λένε δημόσια στη γλώσσα τους», και προσθέτει:
«Ο Νετανιάχου ψιθύριζε στον Μπάιντεν κατ’ ιδίαν ότι μπορεί να είναι έτοιμος μια μέρα -ίσως- να εξετάσει κάποιο είδος αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, ενώ στα εβραϊκά δημοσίως έλεγε ακριβώς το αντίθετο».
Το Ισραήλ χάνει σε τρία μέτωπα
Όσον αφορά την πορεία του ίδιου του Ισραήλ ο Φρίντμαν αναφέρει ότι χάνει σε τρία μέτωπα. Το πρώτο είναι το ίδιο το αφήγημά του μετά τις 7 Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή το Τελ Αβίβ βρίσκεται αντιμέτωπο με το Διεθνές Δικαστήριο και όχι η Χαμάς.
Το δεύτερο είναι ότι δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου, διακινδυνεύοντας έτσι παραπάνω την ασφάλειά του καθώς δεν δέχεται καμία παλαιστινιακή κυβέρνηση.
Το τρίτο είναι ότι χάνει στο μέτωπο της περιφερειακής σταθερότητας. Το Ισραήλ είναι τώρα στόχος μιας τετραπλής επίθεσης – από τη Χαμάς, τους Χούθι, τη Χεζμπολάχ και τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ – ενώ την ίδια στιγμή χάνει όχι μόνο τους Άραβες συμμάχους αλλά και τους ΝΑΤΟϊκούς.