Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επικίνδυνη παρά ποτέ «τουλάχιστον από το 1973», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, που ξέσπασε στις 6 Οκτωβρίου του 1973.
Παρόμοια προειδοποίηση απηύθυνε και ο γνωστός αρθρογράφος του «Guardian», Σάιμον Τίσνταλ, με τον δικό του τρόπο: «Οι πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ άναψαν ένα φιτίλι κάτω από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Τώρα ίσως ετοιμάζεται να εκραγεί η τρομακτική, μεταφορική μεγαβόμβα στην οποία φτάνει τελικά αυτό το φιτίλι – μια απευθείας σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν». Ολος ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του περιμένοντας να δει πώς ακριβώς σκοπεύουν να απαντήσουν οι ΗΠΑ στην πρώτη φονική επίθεση φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών εναντίον στρατευμάτων τους στη Μέση Ανατολή από την αρχή του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς: τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 40, την Κυριακή, σε βάση υποστήριξης του αμερικανικού στρατού στην ιορδανική έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.
Αναχωρώντας χθες για προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αποφάσισε πώς θα απαντήσει. Λεπτομέρειες δεν έδωσε, πρόσθεσε όμως πως «δεν χρειαζόμαστε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, η αμερικανική απάντηση ενδεχομένως να είναι «κλιμακωτή», με «πολλαπλές ενέργειες».
Τα συμπεράσματα του Πενταγώνου
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν, πιέζεται ωστόσο από τους Ρεπουμπλικανούς να το χτυπήσει απευθείας. Πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με ειδικούς, από τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει το Πεντάγωνο: Ηταν η επίθεση στην Ιορδανία μια εσκεμμένη κλιμάκωση από το Ιράν και την τοπική πληρεξούσιά του, την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, μια ομπρέλα φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών; Ή ήταν απλώς μία ακόμα τυχαία, καιροσκοπική επίθεση με drone η οποία, αντίθετα με τις δεκάδες που προηγήθηκαν, αποδείχθηκε απρόσμενα «επιτυχημένη»;
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 165 επιθέσεων από τα μέσα Οκτωβρίου, 66 στο Ιράκ, 98 στη Συρία και μιας στην Ιορδανία, με ρουκέτες, drones και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Μέχρι την επίθεση στην Ιορδανία, ωστόσο, την Κυριακή, είχαν καταγραφεί μόνο ελαφριοί τραυματισμοί. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι υπεύθυνοι στη βάση Πύργος 22 μπέρδεψαν το εχθρικό drone με ένα αμερικανικό που επέστρεφε, και γι’ αυτό καθυστέρησαν να ενεργοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνας.
Το είδος των αντιποίνων
Οπως σημειώνει ο Σάιμον Τίσνταλ, αν οι Αμερικανοί καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι φιλοϊρανοί αντάρτες απλά στάθηκαν τυχεροί, ίσως περιορίσουν τις επιθέσεις αντεκδίκησης στις βάσεις των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. Αν αποφασίσουν ότι επρόκειτο για εσκεμμένη κλιμάκωση, τα αντίποινα ενδεχομένως να είναι ευρύτερα. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, πάντως, οι πολιτικοί υπολογισμοί αναμένεται να παίξουν εξίσου μεγάλο ρόλο στην απόφαση με τις στρατιωτικές επιταγές.
Στο μεταξύ, η φιλοϊρανική Καταέμπ Χεζμπολάχ, η βασική ύποπτη για την επίθεση στη βάση «Πύργος 22», που δραστηριοποιείται πρωτίστως στο Ιράκ, ανακοίνωσε χθες πως αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή ώστε να μην προκαλεί, όπως είπε, «αμηχανία» στην ιρακινή κυβέρνηση.