Υπάρχουν άραγε εκείνα τα όπλα που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο ουκρανικό μέτωπο; Συστήματα που θα κάνουν τη ζωή των ρωσικών στρατιών στην Ουκρανία ανυπόφορη και τακτικές που θα αναδείξουν νικητή τον στρατό του Κίεβο; Πολλοί στη Δύση έτσι διατείνονται. Μπορεί να συμβεί;
Σύμφωνα με αναλύσεις των γερακιών των ΗΠΑ, ο στρατός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί εάν εφοδιαστεί με αρκετούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) «που γυρίζουν το παιχνίδι», μπορεί να υποβαθμίσει επιτυχώς τους ρωσικούς κόμβους διοικητικής μέριμνας και διοίκησης και ελέγχου.
Έτσι τεράστιες εκτάσεις που περάσανε σε ρωσικό έλεγχο -πχ. Κριμαία- θα είναι εντελώς αφιλόξενες για τους Ρώσους. Οι εκτιμήσεις αυτές μάλιστα συνοδεύονται από υπολογισμούς που ποντάρουν στο γεγονός ότι οι Ρώσοι θα ξεμείνουν από κρίσιμα πυρομαχικά.
Γι’ αυτό λοιπόν, οι θιασώτες αυτών των αντιλήψεων ζητάνε από τη Δύση να είναι πιο γαλαντόμοι στην οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Οι ATACMS με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων θα κάνουν τη Κριμαία ανυπόφορη μόλις φτάσουν στο πεδίο της μάχης. Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί το ρωσικό ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και οι γραμμές εφοδιασμού στη Κριμαία», έγραψε ε.α στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες Χότζες. «Στα ATACMS για την Ουκρανία, μην συμβιβάζεστε με μια δουλειά μισοτελειωμένη».
Υποστήριξε ότι οι ATACMS και άλλα συστήματα όπως οι γερμανικοί πύραυλοι κρουζ Taurus, θα απομονώσουν την Κριμαία από τη Ρωσία.
Ήδη οι ATACMS που παρέλαβε το Κίεβο στα τέλη του 2023 χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν αεροδρόμια ελεγχόμενα από τη Ρωσία στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Μπορεί αυτά τα χτυπήματα να προκαλέσουν υψηλό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις, με χτυπήματα σε στόχους και υποδομές υψηλής αξίας, αλλά όπως εξηγεί στη ανάλυσή του ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας και ειδικός σε στρατιωτικά θέματα στο Πανεπιστήμιο του Μάριμουντ, Μαρκ Επίσκοπος, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Οι Ρώσοι έχουν μάθει
Όπως και με άλλα σχέδια που διατυπώνονται γύρω από τη χρήση του «wunderwaffen» που αλλάζει το παιχνίδι από την Ουκρανία, η σκέψη για μαζικά χτυπήματα ATACMS πολύ συχνά προϋποθέτει έναν στατικό Ρώσο αντίπαλο ανίκανο να προσαρμοστεί σε αυτά τα όπλα με την πάροδο του χρόνου.
Μπορεί οι πύραυλοι HIMARS -ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών- που προμήθευσαν οι ΗΠΑ το 2022 τους Ουκρανούς να προκάλεσαν πλήγματα στους Ρώσους, αλλά ο μήνας του μέλιτος τελείωσε, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Responsible Statecraft.
«Οι Ρώσοι έμαθαν να διασκορπίζουν πιο αποτελεσματικά τις αποθήκες πυρομαχικών τους, να παρεμποδίζουν δυτικούς πυραύλους ακριβείας και να χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες πρακτικές αεράμυνας» σημειώνει.
Η ρωσική διοίκηση έχει κατανοήσει ποια δυτικά όπλα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στην Ουκρανία και έτσι είχε μήνες, αν όχι χρόνια, για να προσομοιώσει τα αποτελέσματά τους και να σχεδιάσει προληπτικά αντίμετρα εναντίον τους, μειώνοντας το στοιχείο της τεχνολογικής έκπληξης που έδωσε στους πυραύλους HIMARS ένα σύντομο αλλά πραγματικό παράθυρο επιχειρησιακής επιτυχίας το 2022, υποστηρίζει ο Μαρκ Επίσκοπος.
«Είναι βέβαιο ότι ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να βελτιώνει τις μεθόδους διασποράς των δυνάμεών του και να αναπτύσσει πρόσθετα αντίμετρα για να μετριάσει τις μελλοντικές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης δυτικών πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τις διευρυμένες παραδόσεις πυραύλων της Δύσης με ένα ευρύ φάσμα ασύμμετρων μέτρων που διευκολύνουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης του πολέμου».
Επίσης, στην ανάλυσή του ο ειδικός προειδοποιεί ότι η Μόσχα, ενώ μέχρι τώρα μάχεται στην Ουκρανία με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, μπορεί να αξιοποιήσει τον σημαντικό και αυξανόμενο έλεγχο της κλιμάκωσης, επιστρατεύοντας περισσότερες από τις δυνατότητες της ασκώντας πιέσεις στην Ουκρανία.
Πύραυλοι χωρίς επιθέσεις δεν ωφελούν
Ένα επιπλέον στοιχείο που εντοπίζει ο Επίσκοπος είναι ότι για να έχουν κάποια βάση οι φιλόδοξες εκτιμήσεις περί των φονικών δυτικών όπλων σε ουκρανικά χέρια, θα πρέπει να συνοδεύονται από χερσαίες επιθέσεις.
Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει, ειδικά υπό το φως της δαπανηρής αποτυχίας της αντεπίθεσης του 2023, ότι ο ουκρανικός στρατός θα αναπτύξει επιθετικές ικανότητες που είναι απαραίτητες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ουκρανοί μπομπορούν να διεξαχθούν σε αρκετά μεγάλη κλίμακα ώστε να νικήσουν αποφασιστικά τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ούτε μπορούν να καταστήσουν αβάσιμη τη ρωσική παρουσία στην Κριμαία εάν δεν συνοδεύονται από επιτυχείς μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιθέσεις για να εκδιώξουν τους Ρώσους από τη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Τα ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους που προμηθεύτηκαν από τη Δύση έδιωξαν τμήματα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού από την Κριμαία, εμποδίζοντας περαιτέρω τα εγκαταλειμμένα σχέδια της Μόσχας για αμφίβια απόβαση στην Οδησσό και το Μικολάιβ. Αλλά η απώλεια και η μετεγκατάσταση αυτών των πλοίων, αν και αναμφισβήτητα μια υλική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία, δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ κρίσιμος παράγοντας στην ικανότητα των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων να διατηρήσουν την κατοχή τους στη νότια Ουκρανία.
Ποιος είπε ότι οι Ρώσοι ξεμένουν από πυρομαχικά
Εξίσου λανθασμένη είναι η συνοδευτική αντίληψη ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει από μόνη της κρίσιμες ελλείψεις πυραύλων.
Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι εκτιμούν πολλοί αρμόδιοι σε Ουκρανία –όπως ο αρχηγός των ουκρανικών υπηρεσιών Κύριλλος Μπουντάνοφ- και Δύση ότι οι Ρώσοι διαθέτουν αποθέματα πυραύλων για λίγους μήνες ακόμα.
Ωστόσο, τέτοιες εκτιμήσεις αντικρούονται συνεχώς από τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης, τα τελευταία δύο χρόνια.
Αν και είναι αδύνατο να εκτιμηθούν με ακρίβεια τα αποθέματα της Ρωσίας σε διάφορα πυρομαχικά ακριβείας σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο έχει μετριάσει τους δυτικούς ελέγχους των εξαγωγών και έχει σταθεροποιήσει επιτυχώς την αμυντική-βιομηχανική ώστε να διατηρήσει επι μακρόν τις δυνατότητές της να πλήξει σε μεγάλες αποστάσεις, υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής.
Η σταθερή παραγωγή πυρομαχικών ακριβείας της Ρωσίας προσφέρει μια έντονη αντίθεση έναντι της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας ενόψει των ανελέητων ρωσικών επιδρομών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπονομεύοντας περαιτέρω τη φρικτή αντίληψη ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.
Έτσι, τόσο ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει εάν εξοπλιστεί με υπερόπλα, όσο και ότι ξεμένει από πυρομαχικά η Ρωσία, δεν ισχύουν στην πράξη.
Μετά από δύο χρόνια βίαιων μαχών, στις οποίες η Ρωσία πήρε σταδιακά το πάνω χέρι, και η διακύβευση είναι υψηλότερη από ποτέ και, τέτοιες εκτιμήσεις ίσως είναι καταστροφικές για την Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική ανάλυση.