ΑΡΙΣΤΕΡΑ F-35
Η χαλαρή στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Δένδια για τα F-35 δίνουν χώρο για μια αριστερή αντιπαράθεση: «Οι προοδευτικοί πολίτες βλέπουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν», σχολίαζαν από τη Νέα Αριστερά για τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη – ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν παρών στη συνάντηση Δένδια – Κασσελάκη ξεκαθάρισε (ΕΡΤ) πως η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο στη Νέα Αριστερά όσο και στο ΚΚΕ επισημαίνουν αρνητικά και τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στο στρατηγείο της Λάρισας.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΙΚ-ΤΟΚ
Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να έκαναν το φροντιστήριο για τα σόσιαλ μίντια, στη Νέα Αριστερά όμως μπήκαν στη μάχη του Tik-Tok, που ωστόσο θέλουν να αξιοποιήσουν με πολιτικό περιεχόμενο – σίγουρα, δεν θα πει κανένας τον Αλέξη Χαρίτση «bro-εδρο». Η σοσιαλμιντιακή καμπάνια είναι κάτι που απασχολεί όλα τα κόμματα πέραν της ΝΔ που, ΟΚ, έχει πάρει το know-how στις νέες πλατφόρμες. Το πρώτο ζήτημα στο οποίο το πολιτικό Tik-Tok θα παίξει ρόλο, πάντως, είναι η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, γιατί ήδη οι φοιτητές εκεί τσακώνονται για το αν είναι υπέρ ή κατά της κατάληψης, με εικόνες από τις σχετικές καταλήψεις.
ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ;
Στις καταλήψεις θα παιχτεί και η επιρροή της αντιπολίτευσης στους φοιτητές – γιατί εκτός από τη ΔΑΠ και την Αριστερά, υπάρχουν κι εκείνοι που διαφωνούν με τις αλλαγές μεν, δεν θέλουν να χάσουν την εξεταστική τους δε. Σ’ αυτούς θέλει να απευθυνθεί η ΠΑΣΠ, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε δημόσια πως οι καταλήψεις «δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος πίεσης». Η ΔΑΠ, από την πλευρά της, στηρίζει ευνόητα τις ανοιχτές σχολές (σημειώνεται πως ο Παύλος Μαρινάκης που «σηκώνει» το επικοινωνιακό βάρος έχει διατελέσει επικεφαλής της το 2006 – 2007), ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και το «Δίκτυο» της Νέας Αριστεράς ψηφίζουν τα πλαίσια κατάληψης.
ΣΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ
Τα πλάνα του Αλέξη Τσίπρα, όταν τραβήχτηκαν, ήταν ενδεικτικά του ρεύματος που επικρατούσε και της σχέσης που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους αγρότες – αργότερα, μνημονεύονταν ως ενθύμια λαϊκισμού. Οι πολιτικοί αρχηγοί της προοδευτικής αντιπολίτευσης που ανεβαίνουν στην Agrotica αυτές τις μέρες ή επισκέπτονται τα μπλόκα ξέρουν πως πρέπει να βαδίσουν σε μια λεπτή, αδιόρατη γραμμή ανάμεσα στη μια και την άλλη πλευρά. Δεν είναι εύκολη η εξίσωση, ειδικά για τα προοδευτικά κόμματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη σύνδεσή τους με τον αγροτικό κόσμο.