Στη Βουλή έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την ώρα που στο Μαξίμου συνεχίζουν να μετρούν θετικές ψήφους και αποχές, καθώς οι «γαλάζιοι» διαφωνούντες επιμένουν στις αντιδράσεις τους.
Μετά την αναφορά του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη για το θέμα αντισυνταγματικότητας που ίσως «φρενάρει» το νομοσχέδιο, μερίδα βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να στηρίζεται στη θετική ψήφο των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπερψήφισή του.
Η αποκάλυψη του in
Την ίδια ώρα, το in φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα – φωτιά για τις γονεϊκές σχέσεις από το εξωτερικό και την αναγνώρισή τους, κάτι που ταράζει το αφήγημα που θέλησε να διαμορφώσει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω και των… μασάζ Σκέρτσου στους βουλευτές, προκειμένου να τους πείσει ώστε να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη του in, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου αναγνωρίζει τη γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από διαδικασία παρένθετης κύησης που έχει κινήσει άνδρας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα από τον Ιανουάριο του 2021 που αποκάλυψε το in, ελληνικό δικαστήριο έβαλε τέλος στη μάχη πολίτη που είχε αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης κύησης στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντάς τον ως πατέρα του παιδιού και για το ελληνικό δημόσιο.
Η πίεση της Ιεράς Συνόδου
Από την πλευρά της, η Εκκλησία συνεχίζει να ασκεί πίεση, με την Ιερά Σύνοδο να στέλνει επιστολή στους βουλευτές του Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την αντίθεση της στο νομοσχέδιο.
Παράλληλα, όπως είχε αποφασιστεί, την Κυριακή θα διαβαστεί το κήρυγμα της Ιεράς Συνόδου στους πιστούς που θα προσέλθουν στους ναούς της χώρας.
«Το νομοσχέδιο καταργεί την πατρότητα και τη μητρότητα, ουδετεροποιεί τα φύλα στο πλαίσιο της σχέσης γονέων και παιδιών, μετατρέπει τους γονείς από πατέρα και μητέρα σε ουδετερόφιλους κηδεμόνες και τοποθετεί τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών» σημείωνει η Εκκλησία.
Στήριξη, αλλά και ενστάσεις στην αντιπολίτευση
Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμπαγής στην ψήφιση του νομοσχεδίου με ορισμένους βουλευτές να εκφράζουν ενστάσεις για την τεκνοθεσία.
«Υπουργοί της κυβέρνησης που υπογράφουν το νομοσχέδιο να δηλώνουν εκ προοιμίου ότι θα απέχουν από την διαδικασία. Πέρα από βαρύ κοινοβουλευτικό ατόπημα συνιστά και μια πρόκληση για τα δημοκρατικά ήθη», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιβάλλει, όπως είπε, κομματική πειθαρχία ακόμα και σε υπουργούς ενώ τη ζητά από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Την πίστη μου δεν την παζαριάζω με κανέναν. Έχει λόγο η εκκλησία. Η πολιτεία όμως νομοθετεί. Αυτό που άκουσα από έναν Έλληνα πολιτικό. Να μπορεί να παραγγείλει ένα παιδί ότι θα είναι αυτό το όνομά του, αυτό το χρώμα του. Θεωρώ ότι είναι λάθος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.