Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ανοίγοντας παράθυρο νέων μέτρων ενίσχυσης, αλλά από τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στο μέτρο για το πετρέλαιο που οι αγρότες ζητούν να το παίρνουν απευθείας αφορολόγητο και όχι να επιδοτείται, ο κ. Βορίδης μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι «ουσιαστικά ζητούν να διαμορφώσουμε στο επίπεδο της φορολογίας διαφορετική κλίμακα στο πετρέλαιο, κάτι που είναι ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας».
Υπενθύμισε δε ότι το αφορολόγητο όταν είχε εφαρμοστεί, «ουσιαστικά ήταν ένας από τους λόγους που είχε αυξηθεί η λαθρεμπορία».
Χαρακτήρισε δε, δύσκολο να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται το φθηνότερο πετρέλαιο, ως εκ τούτου δήλωσε πως καταλαβαίνει τη διαφωνία του οικονομικού επιτελείου.
«Και αυτό διότι όταν κάποιος παίρνει ποσότητες που έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση τότε είναι δύσκολο να διαπιστώσεις τη χρήση. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια τρύπα, άρα αυτή είναι μία ισχυρότερη αντένδειξη που έχει το οικονομικό επιτελείο, όχι γιατί τελικώς δεν θα είναι δημοσιονομικό ισοδύναμο, θα είναι ένα υπερπολλαπλάσιο ποσό που δεν θα είναι στο παραγωγικό όφελος των αγροτών. Αυτό αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης», σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Για το φθηνότερο ρεύμα
Για το αίτημα των αγροτών να είναι 7 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα αντί για -0,13-0,14 ευρώ, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι, «αυτό είναι μία πολύ σημαντική μείωση που δώσαμε αλλά ο πρωθυπουργός δεν είπε μόνο αυτό. Είπε ότι ρυθμίζει κατά 70% τα χρέη των αγροτών για άρδευση, δηλαδή κόστος που αναλαμβάνει ο προϋπολογισμός για αρδευτικές δαπάνες. Αυτό είναι μία τεράστια διευκόλυνση».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά τους μήνες από Μάιο ως Σεπτέμβριο – οπότε «οι αγρότες έχουν αυξημένα ποτίσματα, και άρα αυξημένες ανάγκες» – όπως και τη ρύθμιση, σε ποσοστό 70%, για τα χρέη των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).
Επί του παρόντος τίποτα
«Θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει», πρόσθεσε, «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε».
«Από πλευράς Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατορθώσαμε συνολικά τα ποσά, βασική ενίσχυση συν οικολογικά σχήματα, να είναι τα ίδια. Αυτή ήταν τεράστια επιτυχία», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης επικρίνοντας ταυτοχρόνως τα κόμματα της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών για την πίεση που άσκησαν «να υπάρχουν μετακινήσεις σε ‘πρασινίσματα’ και οικολογικές πολιτικές σε σχέση με τη γεωργία».
Όμως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ελλάδα έδωσαν τεράστια μάχη εδώ και μάλιστα είχαμε τότε ένα μεγάλο κίνδυνο, τον οποίον απέτρεψε ο πρωθυπουργός, τη λεγόμενη εσωτερική σύγκλιση».
Εν τέλει, «το μεγάλο ζήτημα – και το άνοιξε ο πρωθυπουργός και τώρα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών έρχεται επιτακτικά, δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, μιλώ για την Ευρώπη – είναι ότι πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει φιλο-αγροτική κατεύθυνση. Η εμμονή, η οποία υπήρξε για ορισμένα μέτρα, υπερβολικά κατά τη γνώμη μου, στα θέματα των οικολογικών σχημάτων, θα πρέπει να την ξαναδούν».
Επιπροσθέτως, ένα δεύτερο ζήτημα, τόνισε ο κ. Βορίδης, στο οποίο «έχουν 100% δίκιο – το έθεσε ο πρωθυπουργός – είναι ότι δεν μπορείς να έρχεσαι στους δικούς μας αγρότες να τους βάζεις αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αυστηρές προϋποθέσεις παραγωγής, αυστηρές προϋποθέσεις στα προϊόντα φυτοπροστασίας […] να υπάρχει αυξημένη προστασία του περιβάλλοντος και αυξημένη ποιότητα στα τρόφιμα, σωστά, και μετά να πηγαίνεις να κάνεις συμφωνία με τη Λατινική Αμερική και να έρχονται ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν τηρήσει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις».