Η νομοθετική πρωτοβουλία πήρε τον δρόμο της Βουλής και οι ρόλοι έχουν ήδη κατανεμηθεί. Ο Ακης Σκέρτσος είναι ο γενικός εισηγητής από την πλευρά της κυβέρνησης και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα αναλαμβάνει να την υπερασπιστεί από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στις 15 Φεβρουαρίου οι απώλειες και οι διαφοροποιήσεις – με καταψήφιση ή αποχή – πρέπει να έχουν περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται, πρωτίστως να αποφευχθεί η εικόνα μιας διχασμένης γαλάζιας ομάδας που θα σηματοδοτούσε ένα πρωτόγνωρο πλήθος διαφωνούντων βουλευτών. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι σαράντα «όχι» είναι μεγάλος αριθμός και αρκούν για να πυροδοτήσουν εστίες εσωκομματικών προστριβών. Οσο κι αν το ζήτημα συνδέεται από τους διαφωνούντες με ταυτοτικά χαρακτηριστικά που οφείλει να περιφρουρεί η ΝΔ, το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι ανεκτό να εμφανίζεται ότι κινείται εκτός γραμμής και απέναντι στην κυβέρνηση. Τις επόμενες ημέρες, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οι κινήσεις αποσυμπίεσης της κατάστασης θα κλιμακωθούν, με επίκληση και του παραταξιακού συμφέροντος – στο Μαξίμου, άλλωστε, προεξοφλούν ότι στο τέλος της ημέρας το κόμμα θα βγει κερδισμένο από τον επίμαχο νόμο. Στη βάση αυτή, η κεντρική γραμμή στον Σκέρτσο και τη Συρεγγέλα είναι να μην κουνήσουν το δάχτυλο σε κανέναν από το βήμα της Ολομέλειας.
Μπροστά στη διαμάχη που εξελίσσεται, πάντως, είναι ζητούμενο εάν οι διαφοροποιήσεις για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να αποδειχθούν μια τομή που θα χαράξει οριζόντια τα κόμματα. Οι ενστάσεις που καταγράφονται ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδείξουν δύο ευρύτερα στρατόπεδα σε σχέση και με τον γενικότερο προσανατολισμό της χώρας, αλλά στον κυβερνητικό πυρήνα κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η επόμενη ημέρα δεν θα μεταβάλει το συνολικό πλαίσιο. Η κυβερνητική ομάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα δικά της συλλογικά χαρακτηριστικά, η αντιπολίτευση θα παραμείνει στον δικό της δρόμο και στα δικά της προβλήματα. Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια θα αποδειχθεί μια παρένθεση που δεν θα ανοίξει άλλες συζητήσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο νόμος δεν αποτελεί μια παρέμβαση – ορόσημο που υποδηλώνει την πορεία που επιδιώκει να χαράξει για τη χώρα με τη δική του πυξίδα. Για τον ίδιο, περισσότερο από το εσωτερικό, η νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ώρα που στις Βρυξέλλες αρκετοί ψάχνουν τις γκρίζες ζώνες στο Μεταναστευτικό ή στο θέμα των υποκλοπών, τα μηνύματα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό δρόμο του πολιτικού φιλελευθερισμού πρέπει να είναι ηχηρά. Ο νέος νόμος, συνεπώς, είναι κι ένα όχημα. Ούτε είναι συμπτωματική η επιλογή του Ακη Σκέρτσου να βγει μπροστά για τη διαχείρισή του, την ώρα που κραδασμοί καταγράφονται και στον πυρήνα των πρωθυπουργικών συνεργατών – η διαφοροποίηση του Μάκη Βορίδη είναι οριστική και αμετάκλητη. Η έμφαση στο «προοδευτικό Κέντρο» – που στόχευσε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, δικαιολογώντας τη δική της σύμπλευση με τη ΝΔ – περνά και μέσα από την προώθηση του Σκέρτσου στη βιτρίνα. Ο υπουργός Επικρατείας δεν περιορίζεται στους «μπλε φακέλους» και την παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν κληθεί να ακολουθούν τα υπουργεία, αλλά θα έχει στο εξής όλο και πιο ενεργό ρόλο σε δράσεις που απαιτούν ευρύτερες κυβερνητικές συνέργειες, ιδίως εκείνες που συνδέονται με το λεγόμενο κοινωνικό πρόσημο και την ενίσχυση των ατομικών δικαιωμάτων.
Στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια εμπλέκονται μια σειρά υπουργείων, ενώ ακολουθούν μέσα στον Φεβρουάριο και οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων. Χωρίς τιμωρητική διάθεση, αλλά κι εδώ με οδηγό τον ευρωπαϊκό δρόμο και τον πολιτικό φιλελευθερισμό.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι, νωρίτερα ή αργότερα, οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες βουλευτές για τα δικαιώματα των ομοφύλων θα ανανήψουν και θα αντιληφθούν ότι η κοινωνία δείχνει ωριμότερη. Συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις θωράκισαν θεσμικά μια κανονικότητα που είχε διαμορφώσει η ίδια η ζωή. Ξεπερνώντας τις εσωκομματικές διαφωνίες, ο Μητσοτάκης θωρακίζει το «προοδευτικό Κέντρο» από άλλους εισβολείς…