Την ώρα που στην Ελλάδα οι φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με τις κινητοποιήσεις τους να περιλαμβάνουν δεκάδες καταλήψεις ΑΕΙ, και την κυβέρνηση να ποινικοποιεί τόσο τις δικές τους αντιδράσεις – εξάλλου, ο πρωθυπουργός τούς παρομοιάζει με… «ληστές στο διπλανό μπακάλικο» – όσο και των ακαδημαϊκών εκείνων, οι οποίοι διαφωνούν με τις ψηφιακές εξετάσεις στα υπό κατάληψη Ιδρύματα, στις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες ένας καθηγητής έκανε μία εκπληκτική αποκάλυψη.
Από το 1999, ο David Kang ασχολείται με ένα περίεργο χόμπι. Εκείνη τη χρονιά, αφού το Fortune κυκλοφόρησε το ετήσιο τεύχος τού Fortune 500, ο Kang άρχισε να αναρωτιέται πού είχαν φοιτήσει οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γνωστοί μας… CEO, των εταιρειών του καταλόγου.
Για να το παρακολουθήσει, ο τότε καθηγητής στο Tuck School of Business του Dartmouth College, έκανε ενδελεχή έρευνα, την οποία, όταν ολοκλήρωσε, σοκαρίστηκε από τα στοιχεία που προέκυψαν.
«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», δήλωσε στο Fortune. «Όπως όλοι οι άλλοι, πίστευα ότι τα Ivy Leagues πανεπιστήμια θα κυριαρχούσαν. Αλλά το ανώτερο μέρος στο οποίο είχαν πάει ήταν… καθόλου κολέγιο!». Να σημειώσουμε πως τα Ivy Leagues πανεπιστήμια ή και κολέγια στις ΗΠΑ έχουν αρχικά χρηματοδοτηθεί με κληροδοτήματα ή διαπιστεύματα, είναι μη κερδοσκοπικά, διοικούνται από Διοικητικό Συμβούλιο και έχουν δίδακτρα.
Πρόκειται για τα εξής οκτώ διάσημα πανεπιστήμια: Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, Princeton University, University of Pennsylvania και Yale University.
Μειοψηφία οι πετυχημένοι CEO που σπούδασαν σε ελίτ ιδιωτικά
Από τους 500 διευθύνοντες συμβούλους στη λίστα, επτά ή οκτώ δεν είχαν κανένα πτυχίο, σύμφωνα με τον Kang, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής διεθνών σχέσεων και επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Παρουσίασε τα αποτελέσματα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο κολέγιο Dartmouth, οι οποίοι προσπάθησαν να εξηγήσουν την έλλειψη κυριαρχίας των Ivy League πανεπιστημίων, όπως είπε. Αλλά οι αριθμοί τα είπαν όλα: Ένα φανταχτερό πτυχίο δεν είναι απαραίτητο για την επιχειρηματική επιτυχία και τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων συνήθως δεν έχουν ελίτ σπουδές.
Παρεμπιπτόντως και σε ό,τι αφορά τα καθ’ημάς, οι ελπίδες του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης για «κάθοδο» των μεγάλων και καλών πανεπιστημίων δυτικών χωρών στην Ελλάδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδειχθούν φρούδες για τον εξής απλούστατο λόγο: ούτε το Χάρβαρντ, ούτε το Πρίνστον θα ανοίξουν παραρτήματα σε μία τόσο μικρή αγορά όσο η ελληνική, γιατί απλά δεν τους συμφέρει (σ.σ. αφήστε που οι περισσότεροι γόνοι πλουσίων θα εξακολουθούν να προτιμούν τα πανεπιστήμια επί αμερικανικού εδάφους, παρά τον «φτωχό συγγενή» στην ψωροκώσταινα).
Ο καθηγητής Kang, πάντως, συνέχισε να παρακολουθεί τους αριθμούς εκπαίδευσης των CEO του Fortune 500 κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών και δήλωσε ότι υπήρξε μικρή αλλαγή με την πάροδο των ετών σε σχέση με τα αρχικά ευρήματα. Το σταθερό μοτίβο εδώ και 20 χρόνια ήταν οι κορυφαίοι ηγέτες να φοιτούν σε μια ποικιλία κολεγίων, ανέφερε.
Δείτε τι αποκαλύπτει το Fortune 500 του 2023 για τις σχολές των CEO.
Απροσδόκητα αποτελέσματα
Από τους διευθύνοντες συμβούλους του Fortune 100 του 2023, μόνο το 11,8% παρακολούθησε ένα Ivy League πανεπιστήμιο ως προπτυχιακός φοιτητής και μόνο το 9,8% κατέχει μεταπτυχιακό (MPA) Ivy League.
Ο Doug McMillon, διευθύνων σύμβουλος της Walmart, της κορυφαίας εταιρείας στον κατάλογο του Fortune, πήρε το προπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Arkansas και το MBA του από το Πανεπιστήμιο της Tulsa.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Texas A&M και στο Πανεπιστήμιο Northwestern, και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella πήγε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Manipal της Ινδίας και στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee.
Από τους 20 διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας με βάση τα έσοδα, μόνο ένας παρακολούθησε ένα πανεπιστήμιο Ivy ως προπτυχιακός φοιτητής – ο Andy Jassy της Amazon, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Επιπλέον, 14 από τους 20 CEOs φοίτησαν σε δημόσια κολέγια. Ο Τιμ Κουκ της Apple αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Auburn, ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και ο Μπράιαν Σ. Τάιλερ της McKesson από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.
Τι μετράει για να γίνει κανείς επιτυχημένος CEO
Η εταιρική επιτυχία βασίζεται κυρίως στην απόδοση, οπότε οι επιχειρηματίες δεν χρειάζονται φανταχτερά πτυχία για να προχωρήσουν, δήλωσε ο Brian Chabowski, πρόεδρος του τμήματος διοίκησης, μάρκετινγκ και διεθνών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Tulsa. Το να φτάσει κανείς στο εκτελεστικό επίπεδο έχει να κάνει με την απόδοση και μερικές φορές με την τοποθεσία, πρόσθεσε. Ορισμένες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν από συγκεκριμένες περιοχές ή σχολές επιχειρήσεων, και αυτές οι σχολές δεν είναι συνήθως Ivy League.
«Αν έχεις τη διάθεση και αν το σύστημα βασίζεται στην απόδοση, είναι αυτονόητο ότι ο ελιτισμός δεν είναι ούτε κατά διάνοια αυτός που θα μπορούσε να είναι αλλού», δήλωσε ο Chabowski στο Fortune.
Ο κολεγιακός ελιτισμός στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει στον βαθμό που υπάρχει στον ακαδημαϊκό χώρο, σημείωσε ο Chabowski. Τα ατομικά ταλέντα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την επίδοση, σε σχέση με το από πού πήρε κάποιος το πτυχίο του, και τα χαρακτηριστικά που συνήθως προβλέπουν την επιτυχία στους φοιτητές είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια, η επιμονή και η κατανόηση της πολυπλοκότητας, τόνισε.
Όσον αφορά τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, το 75% των 20 κορυφαίων διευθύνοντων συμβούλων του Fortune 500 έλαβε MBA ή άλλο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ωστόσο ορισμένοι επέστρεψαν στη σχολή αργότερα στη ζωή τους, αφού είχαν ήδη αποκτήσει κάποια επαγγελματική επιτυχία.
Και οι διευθύνοντες σύμβουλοι πέντε κορυφαίων εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Costco W. Craig Jelinek και ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Mike Wirth, δεν κατέχουν κανένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι προϋπόθεση για να φτάσει κανείς στο υψηλότερο επίπεδο των επιχειρήσεων.
Γενικά, αν κάποιος είναι «ανθεκτικός και έξυπνος» και εργάζεται πολύ σκληρά, δεν έχει σημασία αν πηγαίνει στο Χάρβαρντ ή σε μια κρατική σχολή, δήλωσε ο Kang. Αν μη τι άλλο, πρόσθεσε, η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο που τους παρέχει λιγότερα προνόμια, θα τους αναγκάσει να αποκτήσουν νωρίτερα περισσότερες επιχειρηματικές και άλλες δεξιότητες.