Την επόμενη εβδομάδα στην Κεντροαριστερά δεν θα έχουν μόνο να συζητούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: μια εκδήλωση που αναμένεται να γίνει στις 13 Φεβρουαρίου ρίχνει φως σε μια κουβέντα που διεξάγεται στους κόλπους των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο παρασκηνίου. Την επόμενη Τρίτη, στο θέατρο Αλφα, ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά θα συζητήσουν για το μέλλον της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές.
Επισήμως, οι συμμετέχοντες από τις τρεις πλευρές που θεωρούνται πιο κοντά ιδεολογικά η μια στην άλλη θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», προσφέροντας μια πρώτη καταγραφή προθέσεων που αφορά την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου την επόμενη μέρα.
Είναι η πρώτη τέτοιου είδους «μεικτή» εκδήλωση με τη συγκεκριμένη θεματική που λαμβάνει χώρα μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τις ανακατατάξεις που έφεραν η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – και τα ονόματα του πάνελ, σε κάθε περίπτωση, έχουν τη δική τους σημειολογία.
Το ενδεχόμενο συνεργασιών
Η συνάντηση των Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη – Τεμπονέρα έρχεται μετά τις τελευταίες δημοσκοπικές πτήσεις, που επιβεβαίωσαν αφενός την καθιέρωση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη ΝΔ και σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των συνεργασιών επίσημα δεν μπαίνει στη συζήτηση για καμία από τις τρεις πλευρές πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου καλοκαιριού: ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για έναν αυτόνομο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτόνομα θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας – μια επιλογή λέξεων που απορρέει, μεταξύ άλλων, και από την προεκλογική τακτική των περασμένων εθνικών εκλογών που βασίστηκε χωρίς αποτέλεσμα στις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων που επιβάλλει η απλή αναλογική.
Στο στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, οι φωνές που μιλούν για συνεργασία δεν είναι λίγες – από τον Χρήστο Σπίρτζη, που μιλούσε ακόμα και για κοινή κάθοδο στην ευρωκάλπη, έως την τριπλέτα Γιάννη Ραγκούση – Θανάση Θεοχαρόπουλου – Κώστα Ζαχαριάδη, οι οποίοι στηρίζουν την επίσημη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.
Προσκλητήριο από Ανδρουλάκη
Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει, εφόσον το ΠΑΣΟΚ «μετρηθεί» στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, πως θα απευθύνει προσκλητήριο στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε επίπεδο κοινωνίας – με στόχο ένα μέτωπο που θα αποτελέσει τη βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.
Ταυτόχρονα, όμως, λέει «όχι» στις συγκολλήσεις κομμάτων, «κλείνοντας» την πόρτα ειδικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο, καλό του ταξίδι» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τις υπόνοιες που έχει αφήσει ο Στέφανος Κασσελάκης περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη. «Το κόμμα μας θα πρέπει να συνομιλεί με την απλή βάση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολίτες να συμπλεύσουν μαζί μας» ανέφερε πρόσφατα, σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Θα ήταν όμως άδικο να μην τονίσω ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους».
Δεδομένη η ανασύνθεση
Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, η διαδικασία ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου μετά τις ευρωεκλογές θεωρείται δεδομένη: «Θέλουμε να παίξουμε ρόλο προς αυτή την υπόθεση» έλεγαν πηγές του σχηματισμού την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πως η ανασυνθετική διαδικασία δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών συγκλίσεων.