Με στρατηγική χαμηλής έντασης αντιμετωπίζει το Μαξίμου τους αγρότες μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και στοχεύει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, περιμένοντας εξαρχής ότι από μόνη της η ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων δεν θα «έσπαγε» αυτομάτως τα μπλόκα ανά την επικράτεια.
Αυτό σημαίνει ότι προσώρας η κυβέρνηση δίνει χρόνο τόσο για την αφομοίωση της νέας δέσμης μέτρων από τους αγρότες όσο και για την εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων, προσδοκώντας ότι θα καθησυχαστούν αγωνίες και ότι σταδιακά θα καμφθούν οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν ως τώρα και από τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές.
Πάντως άμεσα αναμένονται νέες αποφάσεις του αγροτικού κόσμου, που προειδοποιεί για την προοπτική κλιμάκωσης της διαμαρτυρίας και στις εθνικές οδούς, με ορόσημο την αυριανή μέρα. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται ο συντονισμός των επόμενων κινήσεων σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.
Προτεραιότητα για το Μαξίμου εξακολουθεί να είναι η αποφυγή μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης διαρκείας. Εξ ου και η προσπάθεια να μην κοπούν σε καμία περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους αγρότες των μπλόκων – ενδεικτικές οι επιχειρήσεις επί τόπου διαλόγου από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Δένδιας στην Ημαθία και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον θεσσαλικό κάμπο. Αυτό το στίγμα έδωσε και ο Πρωθυπουργός στην πρώτη αναφορά του στις αγροτικές κινητοποιήσεις έπειτα από τις ανακοινώσεις του στη Βουλή, λέγοντας ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο» και ότι το μόνο μέτωπο είναι απέναντι στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
«Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο» έγραψε ο Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση. Ειδικά για το ενεργειακό κόστος, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γενναιόδωρο» το νέο πακέτο μέτρων, ενόσω οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στο ρεύμα στα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τακτική της κυβέρνησης είναι να αναφέρεται στα προβλήματα, δίνοντας εθνική, περιφερειακή αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη» κατά τον Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για συμφωνία των Ευρωπαίων στις πρόσφατες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ότι «η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο τη νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ».
Η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης
Ταυτόχρονα το Μαξίμου κλείνει τα «παράθυρα» νέων ανακοινώσεων, τραβώντας κόκκινη γραμμή στην τήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών και στη συνέπεια λόγου και πράξεων. Τα ίδια εμφανίζει η κυβέρνηση ως διαχωριστικές γραμμές έναντι των πολιτικών αντιπάλων της. «Εχουμε ζήσει σε μια χώρα που πλήρωσε πολύ μια παρατεταμένη κρίση, γιατί κάποιοι είχαν αποφασίσει να πολιτεύονται με μαξιμαλιστικό τρόπο» είπε (Open) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο», αλλά και αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει μόνο όσα μπορεί να πράξει.
Ηδη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είχε παραπέμψει σε νέες διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο. «Θα δούμε τι είναι το πρόσθετο που μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει. Θα δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δυνατότητες που έχουμε» είπε (Mega). Επιπλέον με τη χθεσινή λήξη της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτέλεσε τον κεντρικό σταθμό για τη μαζικότερη ως σήμερα κινητοποίηση επαγγελματικών ομάδων επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Λευτέρης Αυγενάκης επέμεινε στο προσκλήτηριο διαλόγου. «Ακούμε τα αιτήματά τους, συζητούμε μαζί τους. Η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού με τους έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, ισχυρή» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΡΤ).