Εκανε αίσθηση το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» του περασμένου Σαββάτου, αυτό που αποκάλυπτε συζητήσεις στο παρασκήνιο ή και πρόταση ώστε οι Αγώνες να έρθουν ξανά στην ελληνική πρωτεύουσα. Για να μη γίνει παρανόηση, δεν λέει κάποιος πως αυτό θα συμβεί… αύριο, μόνο σε βάθος χρόνου είναι κάτι τέτοιο εφικτό και υπάρχει στο μυαλό ορισμένων που έχουν ισχυρό λόγο στις αποφάσεις. Σήμερα, απλά θα εξιστορήσω και ορισμένα άλλα γεγονότα που μάλλον… σκρινάρουν το όλο θέμα.
Λοιπόν: η Αθήνα πρόκειται να φιλοξενήσει το 2025 τη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αυτό αποφασίστηκε προ ετών στην 137η Σύνοδο. Το ’25, συνεπώς, θα έρθουν στα μέρη μας οι Αθάνατοι και, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, θα γίνει και επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να αναδείξουν τους συμβολισμούς που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα είχε επιλεγεί να φιλοξενήσει την 137η Σύνοδο, ωστόσο λόγω της πανδημίας επελέγη (τότε) να γίνει διαδικτυακά. Τώρα, πάμε ολοταχώς για Αρχαία Ολυμπία!
Πρώτη φορά
Σημειώνω πως για πρώτη φορά επιλέγεται η Αθήνα. Οπως επιμένουν δε ορισμένοι, έχει το γεγονός τη σημασία του και δεν αποκλείεται να είναι προάγγελος εξελίξεων αναφορικά με τα «πού και πώς» των προσεχών διοργανώσεων των Αγώνων. Δεν μπορώ να αποκλείσω οι εργασίες της Συνόδου να γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία. Ηδη, η Ελλάδα ετοιμάζεται, κάνει πλάνα ώστε να πάρει άριστα στη φιλοξενία και επιπρόσθετα θυμίζω ότι θα τεθεί και το θέμα της παράτασης στην προεδρία του Τόμας Μπαχ. Εκλεγμένος το 2013 ο Μπαχ, πρόκειται να παραιτηθεί το 2025 και αυτό είναι σύμφωνο με τους ισχύοντες κανόνες της Ολυμπιακής Χάρτας, καθόσον έκανε μια πρώτη οκταετή θητεία και μια δεύτερη τετραετή.
Να πω εδώ ότι ο αριθμός των προεδρικών θητειών περιορίστηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες ώστε να αποφεύγονται μακροχρόνιες θητείες, όπως επί παραδείγματι ήταν αυτή του πρώην προέδρου Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ηταν επικεφαλής για 21 χρόνια, από το 1980 έως το 2001. Τώρα, βέβαια, ο Μπαχ μάλλον θα ήθελε να συνεχίσει και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να διαφοροποιηθεί το καταστατικό. Οπως και να έχει, καταλήγω και λέω πως η Σύνοδος στην Αθήνα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ειδήσεις θα προκύψουν.
Παίκτης που γίνεται σταρ!
Φαινόμενο από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς είναι ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Οχι μόνο αγωνιστική, αλλά και οικονομική. Ο 20χρονος Γάλλος κάνει πάταγο ήδη από την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ έχοντας υπογράψει το μάξιμουμ για ρούκι συμβόλαιο με τους Σπερς αξίας 55 εκατ. δολαρίων. Κι αν μείνει υγιής και συνεχίσει να κάνει πάταγο, όπως αναμένεται, το Bloomberg υπολόγισε ότι θα γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο σε έσοδα μόνο από τις αγωνιστικές δραστηριότητές του! Χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται άλλες συμφωνίες τους με χορηγούς ή επενδύσεις του. Με βάση τους ίδιους υπολογισμούς και εφόσον κάθε φορά υπογράφει τα μάξιμουμ συμβόλαια που προβλέπουν οι κανονισμοί του ΝΒΑ, θα τα καταφέρει σε ηλικία μόλις 33 ετών…
Η ομιλία του Ζίβκοβιτς
Ποιος έδωσε το σύνθημα της νίκης στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο; Οπως μου είπε άνθρωπός μου, επρόκειτο για τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο σέρβος μεσοεπιθετικός, που πλέον είναι ένας από τους παλαιότερους στο ρόστερ της ομάδας, μάζεψε τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια λίγο πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο και με μία ηγετική ομιλία τόνωσε την ψυχολογία τους. Τα λόγια του αριστεροπόδαρου παίκτη έπιασαν τόπο – ναι μεν η νίκη ήρθε στο φινάλε, ο ΠΑΟΚ όμως από την αρχή είχε στόχο μόνο τη νίκη και πάλεψε ώστε να την κατακτήσει.
Επέστρεψε ο Μπιρτς
Ξανά στα ευρωπαϊκά παρκέ θα δούμε τον Κεμ Μπιρτς (1992, 2μ. 03). Ο καναδός σέντερ επέστρεψε στην Ευρώπη και θα αγωνιστεί υπό την καθοδήγηση του Φώτη Κατσικάρη για το υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ενισχύοντας την προσπάθεια του συλλόγου να εξασφαλίσει την παραμονή του. Οπως μου λέει μπασκετικός συνεργάτης μου, η τελευταία φορά που ο Μπιρτς αγωνίστηκε στην Ευρώπη ήταν με τη φανέλα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2026-’17. Εκτοτε μέτρησε 282 αγώνες κανονικών περιόδων στο NBA με τους Μάτζικ και τους Ράπτορς.