Το πλαίσιο για τη λειτουργία και την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε, ενώ μέσω αντιδράσεων από φοιτητές, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέπτυξε το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα.
«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι τίτλοι σπουδών από τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.
Εντός της ημέρας σε διαβούλευση
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να «φτάσει» το γρηγορότερο στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο προσφέρει στα δημόσια πανεπιστήμια μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, ενώ θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις των φοιτητικών εστιών.
Ταυτόχρονα, προχωρά η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, με κοινά προγράμματα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ενώ απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
Ένας ακόμα στόχος του νομοσχεδίου είναι η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο να μειωθεί η χρήση του χαρτιού στα πανεπιστήμια κατά 80% μέχρι 1/1/2026, ενώ για κάθε μια αποχώρηση ενός καθηγητή θα ακολουθεί μια πρόσληψη.
Με Πανελλαδικές και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η εισαγωγή
Ο υπουργός ανέλυσε και το πλαίσιο δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρος, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.
Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές εξετάσεις και θα πρέπει οι υποψήφιοι να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να τα κατονομάζει. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό αλλά τον θέτουμε σε κίνηση», τόνισε.