Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, Τρίτη, ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας σε νοσοκομείο στη Χαλκίδα.
Πολλά πράγματα μπορεί να πει κανείς για τον Έλληνα «Πεταλούδα», ωστόσο ένα από τα πιο ξακουστά… κατορθώματά του ήταν η ικανότητα που είχε να δραπετεύει από τη φυλακή και να… κοροϊδεύει μες στα μούτρα της την ελληνική αστυνομία.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ρωχάμης κατάφερε να αποδράσει δέκα φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στη συνέχεια μάλιστα έπαιζε «κρυφτό» με τις αρχές, οι οποίες τον έψαχναν όσο εκείνος κρυβόταν σε φίλους και συνεργάτες του.
Η θρυλική απόδραση από τον Κορυδαλλό και το… δώρο
Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που είχε δώσει πριν από περίπου 8 χρόνια στην εκπομπή «Βράδυ» με τον Πέτρο Κωστόπουλο, ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε μιλήσει για κάποιες από αυτές τις αποδράσεις.
Μάλιστα, είχε μιλήσει για μια από τις κορυφαίες αποδράσεις του, αυτή από τις φυλακές Κορυδαλλού το 1986.
«Στον Κορυδαλλό, για να φύγεις από τον χώρο που είμαστε οι κρατούμενοι και να πας στο χώρο του επισκεπτηρίου είναι πολλές πόρτες. Είναι δέκα πόρτες! Χρειάζονται πολλά κλειδιά για να τις ανοίξεις όλες. Όταν περνάγαμε από την γραμματεία, όλα τα κλειδιά ήταν κρεμασμένα σε ένα ταμπλό. Όταν τα είδα για πρώτη φορά, φρόντισα να έχω ένα κομμάτι πλαστελίνης σε ένα ταβλάκι. Όταν πέρναγα απο εκεί, είχα δέκα λεπτά μέχρι να έρθει η σειρά μου. Έπαιρνα ένα κλειδί, το έβαζα πάνω στην πλαστελίνη και έκανα τη δουλειά μου. Έκανα και δέκα μήνες για να πάρω όλα τα κλειδιά που χρειαζόντουσαν. Έδινα την πλαστελίνη έξω και μου φτιάχνανε τα κλειδιά» είπε αρχικά.
«Όλο αυτό, όμως, ήθελε υπομονή…Τις δύο τελευταίες τις άνοιξαν μόνοι τους, από εκεί που έφευγαν οι δικηγόροι, γιατί έτσι έφυγα. Είχα ντυθεί σαν δικηγόρος. Μέχρι να περάσω από μια διαδρομή, είχα φορέσει μια περούκα και ένα κουστούμι, κρατούσα και το samsonite και έτσι την ‘κοπάνησα’. Υπήρχε και μια μικρή βοήθεια. Μου είχαν ανοίξει μια πόρτα πριν την κεντρική. Εκείνη την πόρτα την είχα βρει ανοιχτή. Κάποιος φίλος που με συμπαθούσε, μου είχε πει: ‘Αυτή την πόρτα θα στην κάνω δώρο εγώ’» είχε περιγράψει.
Ποιος ήταν ο Ρωχάμης
Γεννήθηκε το 1951. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.
Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.
Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE