Για πρώτη φορά συνδέεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, στο ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί να αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Ελλάδος με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως απαιτείται από τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις.
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και υιοθέτησης χρηματοδοτικών μέτρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τελικοί αποδέκτες ή οι δικαιούχοι των κονδυλίων της ΕΕ δεν στερούνται αυτά τα κεφάλαια, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του Κανονισμού Προϋποθέσεων του κράτους δικαίου, και πρέπει να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ φθάνουν σε πολίτες, επιχειρήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ΜΚΟ και οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί σχετικά με τις ελλείψεις του κράτους δικαίου, ιδίως δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, του υψηλού κόστους ζωής και των αύξηση της φτώχειας στη χώρα.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία και κατέληξε στην περικοπή κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη.
Υπενθυμίζεται ότι στο ουδόλως τιμητικό ψήφισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες και ζητείται να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων. Θα επαναλαμβάνεται επίσης η ανησυχία για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας.
Το ψήφισμα βασίζεται στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ’ Βελντ και θα υιοθετεί σκληρή γλώσσα εστιάζοντας στη σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα με αιχμή τις παρακολουθήσεις, τις στρατηγικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων (SLAPPs) και όχι μόνο.
Τι θα περιλαμβάνει
Μεγάλο τμήμα του ψηφίσματος θα αφορά το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να βρεθεί μεταξύ άλλων η αθέμιτη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές.
– Θα περνάει από κόσκινο την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του.- Θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι ανεξάρτητες αρχές που έχουν εμπλακεί στο θέμα των υποκλοπών δέχονταν πιέσεις.
– Θα καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία η οποία καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών καθώς και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν δεν υπερψηφιστεί.
Παρασκήνιο από το ΕΛΚ
Στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της συνεδρίασης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις οι ευρωβουλευτές της συντηρητικής παράταξης, στην οποία ανήκει και η ΝΔ, θα επιχειρήσουν να «κατεβάσουν» δικό τους ψήφισμα για το ίδιο θέμα.
Θα αναφέρει ότι αποδέχεται μεν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και θα παραπέμπει σε λήψη αποφάσεων για βελτίωσή της.
Το ψήφισμα του ΕΛΚ θα σημειώνει την πρόοδο της Ελλάδας σε διάφορους τομείς του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, θα χαιρετίζει τη δήλωση δέσμευσης της Ελλάδας να εφαρμόσει πλήρως τον ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την οδηγία αντι-SLAPP.