Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φοιτητές, με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να είναι στο πλευρό τους, καθώς ούτε οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για δήθεν αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στάθηκαν ικανές να τους πείσουν για τη χρησιμότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Την ώρα που ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο τίθεται από σήμερα, Τετάρτη, σε δημόσια διαβούλευση, το φοιτητικό κίνημα, που δεν πτοήθηκε από την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεών του και την αστυνομική καταστολή των καταλήψεων σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, ετοιμάζεται για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια, με φοιτητές να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα από όλη τη χώρα.
Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού και Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) αποδοκιμάζει, με ανακοίνωσή της, «μειοψηφικές ενέργειες, κατασταλτικές επεμβάσεις, προσπάθειες επιβολής και έξωθεν παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, οι οποίες προκαλούν εντάσεις, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το διακύβευμα της υπεράσπι-σης του δημόσιου πανεπιστημίου και τροφοδοτούν μια προσπάθεια απαξίωσής του».
Δεν υποχωρούν οι φοιτητές – Στο πλευρό τους, ΠΟΣΔΕΠ και ΑΔΕΔΥ
«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, στην απεργία της 8ης Φλεβάρη και στις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, απαιτώντας από την κυβέρνηση: να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας», υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Οι φοιτητές, εξάλλου, είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, όπως και τις καταλήψεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση σε βάρος τους, με τη διενέργεια των ψηφιακών εξετάσεων, ή την εισβολή των ΜΑΤ σε καταλήψεις.
Μάλιστα, στάση εργασίας για την ίδια ημέρα έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ απεργία κήρυξε και η ΠΟΣΔΕΠ, στηρίζοντας τα αιτήματα των φοιτητών.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα
«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι – όπως ψευδώς ισχυρίζεται – για να ενισχύσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά επειδή επιδιώκει να το υποβαθμίσει και να το αποδημήσει για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, μετά τις ανακοινώσεις Πιερρακάκη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «είναι προφανές πως η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση του σχεδίου της. Δεν σέβεται το Σύνταγμα. Δεν καταλαβαίνει ούτε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, ούτε από το ισχυρό μέτωπο προστασίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου που έχει σχηματίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα»
«Δεν θα επιτρέψουμε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μεταλλαχθεί σε επιχειρηματικό πεδίο, με αντικείμενο το κέρδος», τονίζει και κάνει λόγο για «κλίμα απειλών, αυταρχισμού, καταστολής, συλλήψεων και βίας εναντίον φοιτητών, καθηγητών και εκπαιδευτικών, που υπερασπίζονται τη δημόσια παιδεία».
Προσθέτει, μάλιστα, πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινωνία, δίνοντας στο επίμαχο σχέδιο νόμου τον τίτλο ‘Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων’», ενώ υπογραμμίζει πως στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, εκτός όλων των άλλων, «προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων που είχαν ιδρυθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν αποδεχόμαστε τη διάλυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε μια μεταλλαγμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευση που θα τροφοδοτεί τις κοινωνικές ανισότητες, θέτοντας ως προαπαιτούμενα τα δίδακτρα και τη δύναμη της τσέπης καθεμιάς και καθενός», επισημαίνει ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναμονή από το ΠΑΣΟΚ
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ για την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αρνητική στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών, είχε διαμηνύσει πως, στην περίπτωση που η ΝΔ φέρει στην Βουλή ένα πλαίσιο που «θα υπονομεύει το δημόσιο και θα κάνει τα πτυχία εμπόριο, μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια», τότε θα το καταψηφίσει.
Να σημειωθεί, μάλιστα, πως ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, είχε τονίσει πως «ζητούμενο για μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας δεν μπορεί να είναι το ‘προσπέρασμα’ των συνταγματικών προβλέψεων και του αναγκαίου και σε βάθος πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, αλλά η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και η υπεράσπισή της από το πολιτικό σύστημα, σε χρονικό ορίζοντα που θα ξεπερνά αυτόν της μιας κυβερνητικής θητείας».
ΚΚΕ: Με «αυτογκόλ από τα αποδυτήρια» ξεκινά η δήθεν διαβούλευση
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας ασκεί το ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Ο Περισσός, που στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, σημειώνει πως «το δίκαιο αίτημα ‘να μην κατατεθεί’ πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε πανεπιστήμια, σχολεία και σχολές και συνολικά σε όλη την κοινωνία» και προσθέτει πως «επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για τομή εχθρική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
«Κυριολεκτικά, η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με ‘αυτογκόλ από τα αποδυτήρια’, ήδη απομονωμένη και ηττημένη, παρά την ουσιαστική συναίνεση που απολαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «τώρα πρέπει να γιγαντωθεί το φοιτητικό κίνημα».