Σε τεστ αντοχής εξελίσσονται για την κυβέρνηση διαχειριστικά, επικοινωνιακά και πολιτικά τα τρία ενεργά, εδώ και εβδομάδες, μέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων, των φοιτητικών καταλήψεων και της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το Μαξίμου διαμορφώνει τη στρατηγική του κατά περίπτωση μέσα από το φίλτρο των μετρήσεων-focus group αλλά και υπό το πρίσμα των εκλογικών στοχεύσεων – και πιέσεων – της ΝΔ. Στόχος, η αποκλιμάκωση εντός Φεβρουαρίου με τα λιγότερα δυνατά «τραύματα» στην κυβερνητική εικόνα, ώστε στις 100 μέρες μέχρι την ευρωκάλπη να επιχειρηθούν επούλωση πληγών και παραγωγή θετικού έργου. Η «ακτινογραφία» των μετώπων – όσα συζητιούνται και… μετριούνται στο κυβερνητικό παρασκήνιο – δείχνει διαφορετικές στοχεύσεις του Μαξίμου, παρενέργειες στην κεντροδεξιά παράταξη και τα ακροατήρια που διεκδικεί.
Μετά την αρχική υποβάθμισή τους, οι αγροτικές κινητοποιήσεις μετατράπηκαν για την κυβέρνηση σε δυσεπίλυτο γρίφο. Τον διαπερνούν δύο δεδομένα. Πρώτον, οι αγρότες στήριξαν τη ΝΔ με συντριπτικό ποσοστό (47,9%) στην εθνική κάλπη του περασμένου Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο της έδωσαν υψηλό αλλά σαφώς μικρότερο ποσοστό (42,9%) με αντίστοιχα ανεβασμένη την απήχηση της Ελληνικής Λύσης. Δεύτερον, στο σημερινό περιβάλλον ακρίβειας, για το οποίο καταγράφεται και δημοσκοπικά οριζόντια δυσφορία, και με δεδομένη τη δύσκολη πραγματικότητα στον θεσσαλικό κάμπο, οι περισσότεροι βλέπουν προσώρας – το λιγότερο – με κατανόηση τις κινητοποιήσεις. Ενδεικτικό το εύρημα της Pulse/Σκάι: το 68% αντιμετωπίζει θετικά τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών.
Η άμεση ανακοίνωση μέτρων από τον Μητσοτάκη και η προβολή συναινετικής διάθεσης μαρτυρούν βασικούς στόχους: να μην υπάρξει μη αναστρέψιμο χάσμα κυβέρνησης – αγροτών και να περάσει αποτελεσματικά στους αγρότες και άλλες πολυπληθείς επαγγελματικές ομάδες το μήνυμα ότι δίνονται λύσεις. Στην επικείμενη κάλπη, ο Πρωθυπουργός ξορκίζει τα «ανέξοδα» – κατά τα λεγόμενά του – μηνύματα διαμαρτυρίας, εξ ου και επιδίωξη είναι να μην τραβήξει χρονικά η ένταση (οπωσδήποτε να μην… ενωθούν αγροτικές και φοιτητικές διαμαρτυρίες). Αντίθετα, να υπάρξει διαβούλευση σε κλίμα ηρεμίας, προκειμένου να μην τρυπήσει η ομπρέλα της «σταθερότητας» που θέλει να κρατά ανοιχτή ο Μητσοτάκης.
Αποδοχή στα μη κρατικά ΑΕΙ
Στο πεδίο των ΑΕΙ, το Μαξίμου μετράει στη μεγάλη εικόνα ικανοποιητικά ποσοστά αποδοχής στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα. Ομως αντιρρήσεις καταγράφονται πλειοψηφικά στους 20άρηδες, ένα δύσκολο κοινό για τη ΝΔ, παρότι τους «κέρδισε» ο Μητσοτάκης το 2023 (με χαμηλά όμως ποσοστά). Προσφάτως η Metron Analysis/Mega κατέγραψε την αντίθεση των 17-24 ετών στη μεταρρύθμιση στο 61% και η MRB/Open στο 66%. Αυτό που θέλει η ΝΔ είναι σκληρή γραμμή απέναντι στις καταλήψεις, θεωρώντας ότι απευθύνεται στη δεξιά πτέρυγά της και στους κεντρώους, καθώς μετρήσεις δείχνουν πλειοψηφία στήριξης της μεταρρύθμισης σε ψηφοφόρους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η διαχωριστική γραμμή της ΝΔ με την Αριστερά και η κυβερνητική επιμονή να αποδίδει τις καταλήψεις σε «μειοψηφίες».
Το Μαξίμου παλεύει να αποφύγει σκιές στο αφήγημα «νομιμότητα παντού» και η μπάλα για τις αστυνομικές επεμβάσεις πετιέται στις ηγεσίες των πανεπιστημίων. Ενδοκυβερνητικά προσδοκούν ότι δεν θα μεταφερθεί η ένταση εκτός σχολών. Οσο για τους νέους, προδιαγράφεται ένταση στα θετικά σινιάλα για την απασχόληση, τη στέγαση, τους μισθούς κ.λπ.
Διείσδυση στο προοδευτικό Κέντρο
Με την ισότητα στον γάμο ο Μητσοτάκης επιχειρεί διείσδυση στο προοδευτικό Κέντρο αλλά και προσέγγιση της Gen Z, γνωρίζοντας εξαρχής την κατηγορηματική άρνηση στην πλειοψηφία της γαλάζιας βάσης. Το περασμένο φθινόπωρο έρευνα (Eteron/aboutpeople) έδειχνε πλειοψηφία σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες υπέρ του γάμου ανεξαρτήτως φύλου, ενώ στο θέμα της τεκνοθεσίας οι κάτω των 35 ετών εμφανίζονταν υπέρ και οι άνω των 35 ετών κατά.
Κυβερνητικοί επικαλούνται νεότερες μυστικές μετρήσεις μιλώντας για θετικά δεδομένα στη νεότερη γενιά και για ολοένα πιο «δεκτικούς» όσους τοποθετούνται στο Κέντρο, χωρίς μαζικές μετακινήσεις από τη ΝΔ δεξιότερα. «ΤΑ ΝΕΑ» έγραφαν στις 30 Δεκεμβρίου για ένα κρίσιμο εύρημα από focus group: οι ψηφοφόροι της ΝΔ στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μετατόπιζαν την ψήφο τους παρά τη δυσφορία τους για το θέμα. Η δεξαμενή που απασχολεί περισσότερο είναι εκείνη των αναποφάσιστων.